Sur-tantens åsikter

Skrutt-bil

Det är Nisse, det. Just nu är vi ganska trötta på hans icke fungerande batterier. Vi har gjort vad vi har kunnat själva, och med hjälp av andra både kunniga och icke-kunniga. Ingenting har hjälpt. Vi har plockat ur varenda säkring, gjort hela bilen strömlös X antal gånger, kopplat ur bilbatteriet i flera dagar, och till och med lyft ur alla tre bodelsbatterierna. Testat dessa med extern belastning utanför bilen, men de är och förblir kass.

Vi har plockat isär allt som går att plocka isär, vi har delat på batterierna som tydligen satt för tätt, bytt plats på dem, kopplat om dem, de var inte sammankopplade enligt bilens instruktion, vilket de numera är. Allting med exakt samma resultat, det vill säga; De funkar fortfarande inte. Vi har bett om hjälp från massor av människor, av Niesmann återförsäljare, till och med tillverkaren, utan resultat. Telefonsamtal, mejl, personliga besök. Nada resultat.

Någonting drar ut ström från dem hela tiden, vad vet vi inte. Vi har mätt strömstyrka överallt, men kan inte hitta något udda. Trots tillverkarens diagnos; friska batterier, så tror vi ändå att de inte är särskilt friska. Om det nu är så, och hur de i så fall har gått sönder, är fortfarande en gåta. Vi vet helt enkelt inte, och ingen annan heller, tydligen. Eller är det något annat, eftersom vi kan se att det går ut ström hela tiden? Förmodligen, men vad?

Kallt om näsan

De dagar solen skiner laddar solcellerna fint, och då har vi haft ström över natten, till pannan och vattenpumpen. Men vi har inte kunnat ha invertern på och ladda någonting överhuvudtaget, då har inte strömmen räckt till. Igår var det ingen sol på hela dagen, och de laddades endast lite. Detta räckte inte till natten, utan igår kväll fick vi stänga av hela systemet, det larmade framåt 22-tiden, utan att vi ens haft en lampa igång. Ingenting alls.

Det var något kyligt när vi vaknade i morse, och batterierna var fortfarande i för dålig kondition för att vi skulle kunna använda dem till pannan. Det kan ju inte vara meningen att man ska behöva frysa i Spanien, eller hur?

Surpupporna

Nu är vi faktiskt riktigt trötta på detta, bilen är inte ens i närheten av att vara självförsörjande på el. Inte ens en dag klarar den på sina 300 AH batterier, mindre än ett år gamla. Trots att vi har tillgång till sol i princip varje dag. Laddar gör de för fullt men ändå orkar de knappt hålla värmen på 20 grader på natten åt oss, än mindre värma vattnet.

Vid två tillfällen har vi startat bilen under de tre veckorna den stått stilla. Efter det fungerade de förvånansvärt bra i ett par dagar, gick fint att ladda datorer, men sedan tillbaka till samma skrutt igen. Vi startade idag med, men denna gången valde vi istället att plugga in el-sladden i bilen efter vi stängt av den och snabbladdat lite grann. Något vi ABSOLUT inte borde behöva, eftersom bilen BORDE vara självförsörjande i strålande solsken.

I varje fall var den det i somras, de tre veckorna vi stod utan sladd då. Vi har ju inte direkt fler saker att ladda nu, än vad vi hade då. Solen laddade batterierna, vi laddade mobiler och datorer. Ändå fanns det gott om ström kvar till panna och varmvatten, dygnet runt. Så är det alltså inte längre. Nu får man vara glad om man får duscha vissa dagar bara…

Vi överlever väl

Men nu orkar vi inte fixa med detta mer. I tre veckor har vi hållit på nu. Frysa, inte kunna använda toan på natten, inte ha något varmvatten, eller vatten alls för den delen. Inget lyse (visst är det mysigt med stearinljus, men lite meck på natten). Inte kunna ladda våra telefoner och datorer. Dessa har vi för övrigt laddat utanför bilens system, direkt från el-skåpet.

Vi får helt enkelt betala de hutlösa priserna för elen, eller köpa nya batterier. Vi har valt att betala för elen istället. Bilfan får helt enkelt stå på sladd, frysa ska vi ju inte behöva göra i en miljonbil, eller hur?

Sluttjafsat

Nu blir det inte mer tjafsat varken om eller med dessa eländen, bilen får stå på sladd tills vidare. Det var sur-tantens åsikter. Nu släpper vi det, betalar räkningen och ser glada ut. Man får ju vara glad för att vi har lärt oss en väldig massa under tiden i alla fall. // Jeanette

4 reaktioner på ”Sur-tantens åsikter

  1. Ja, strul är jobbigt och tröttsamt. Får väl försöka få koll på något erbjudande att köpa 3 nya batterier på någon verkstad med garanti och service, hela det paketet i erbjudande format, då ska det fungerar hur som helst och det får ordna så det gör det, liksom. Tankarna går åt det hållet för mig, tycker jag. Så det blir billigare än att ha laddsladd, liksom. Tufft men de går nog att lösa så med någon verkstad. / Vänlig hälsning Boris.

    Gilla

  2. Det låter som om du har en tjuv ombord på husbilen!! Ni borde först och främst ladda upp batterierna via el till max och sedan försöka hitta tjuven genom att koppla bort strömslukande apparater/instrument ett i sänder och sedan mäta förbrukningen. Ett annat alternativ är att lägga ut ert problem på Husbilsklubben.se och med den kompetens som finns där så kommer ni med all säkerhet att lösa problemet.

    Gilla

  3. Pingback: Följetången…del 2 – Ritzéns Digitala Livsstil

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.