Fönster-verkstad

Vi har en egen liten verkstad hemma på gården i Hölminge, där vi tar emot och renoverar gamla fönster.

Fönstren skrapas rena från gammal färg och vi tar bort gammalt trasigt kitt. Sedan slipas ytan jämn. Därefter grundmålas och kittas de, samt stryks vidare med färdigfärg i flera lager. Vi byter inte trädetaljer i dagsläget, men fyller mindre sprickor. Vi byter även metallbeslag eller glas om man önskar det. Kopplade 2-glas fönster kittas ev. och målas in- utvändigt och emellan. Att byta trädetaljer är någonting vi anlitar snickare till för tillfället. Fråga oss om du är osäker.

Fönstren målas hängandes och hela processen tar runt en vecka för att de ska få chansen att torka ordentligt, lite beroende på färgvalet, antal bågar samt kvaliteten på bågarna och glasen. När de är helt torra skärs glasen rena från överbliven färg, och lämnar raka fina linjer utmed kittet. Vi putsar även rutorna samtidigt.

Vi använder helst oljefärg till gamla fönster. Oljefärgen torkar på ca 1 dygn. Linoljebaserade färger torkar betydligt långsammare än olje-och vattenbaserade och därför tar hela processen betydligt längre tid. Det krävs även fler behandlingar till just linoljemålningen. Vattenbaserade färger torkar snabbast och kräver minst tid.

Vill man ha något annat än vitt bryter vi färgen till önskad kulör.

Hur gör man?

Man lämnar in sitt eller sina fönster till oss och täcker under tiden för öppningen i huset med en träskiva eller plast beroende på vad man har tillgång till. När vi tar ner fönster täcker vi öppningen med dubbel byggplast fastsatt med lister utanpå fodret, samt tygduk på insidan under vintertid. Sommartid endast byggplast. Vi har plats för 12 hängande fönster samtidigt. Vill man ha fönsterkarmen målad samtidigt kommer vi till er och gör detta. Om man inte själv har möjlighet att leverera bågana, hjälper vi till med detta.

Vill man renovera alla sina fönster på huset, uthuset, garaget eller vad man nu har, kan man begära en offert på ett fastpris. Då kommer vi överens om vad som behöver göras och hur vi lägger upp arbetet.

När vet jag att det är dags att renovera?

Om färgen har börjat flagna är det ett tecken på att det är dags att måla om. Olika färg håller olika länge och samtidigt beror det på var på huset fönstret sitter. Södergaveln är till exempel mer utsatt för solljus och väder och vind sliter hårdare på dessa ytor. Oftast behöver man inte kitta om dessa fönster om endast färgen har släppt, men är det även sprickor och löst sittande kitt behövs även det bytas ut. Ibland på riktigt gamla fönster går glasen sönder när man renoverar, då även de har en viss livslängd. Är de för sköra för påfrestningar som blir när man tar bort gammalt kitt, kan de spricka och måste då bytas ut. Detta vet man först när man börjar renovera. Dock är glas ett tåligt material och oftast klarar det många renoveringar innan det ger upp.

Om man vill sköta sina fönster för bästa hållbarhet, samt minimalt med arbete den gången det ska göras, är ett bra tips att faktiskt måla om dem redan när de börjar flagna. Färgen berättar då att den blivit för gammal. Har man vattenbaserad färg kan det vara svårare att avgöra, då denna oftast inte flagnar, utan spricker istället och släpper in fukt. Därför ruttnar träet under färgen utan att man ser det.

Kan man rädda alla fönster?

Ibland kan det vara för sent att rädda gamla fönster om rötan har slagit till och ätit upp stora delar av virket. Men många gånger kan man rädda även de som ser förfärliga ut. Bara för att färgen har släppt och virket ser grånat ut betyder det inte att träet är ruttet. Är det riktigt gammalt virke är chansen större att de går att rädda, än om det är nyare. Kvaliteten var helt enkelt bättre förr. Låt oss komma och titta på fönstren för en bedömning innan ni slänger dem och köper nya.

Kan man måla fönster under vintern?

Ja, det kan man. Vi målar dem inomhus i uppvärmt utrymme och låter de torka ordentligt innan de hängs tillbaka. Ibland behöver de även torka lite i värme innan renoveringen påbörjas. Vi täcker dessutom öppningarna i huset både från utsidan och insidan för att hålla kylan borta.

Ekonomiskt

Det är mer ekonomiskt att renovera de gamla fönstren än att byta dem. Men framförallt tycker vi att det verkligen är värt att bevara dessa vackra fönster för deras egna skull, och för husets skull.

Hos oss kan du utnyttja ROT-avdraget, vilket ger 30% rabatt på arbetskostnaden, om du själv äger fastigheten.

Prisexempel: Ett totalpris på 2500:- inklusive material blir efter utnyttjande av ROT 1825:-

För kunden blir det billigast om man lämnar och hämtar bågarna själv hos oss. Men självklart åker vi till er och häktar av fönsterbågarna, samt hänger tillbaka dem om ni önskar det.

Kontakta oss

Några av våra projekt

Renoverade fönsterbågar, ej färdigställd veranda ännu.
Englasfönster
Verandan täckt med dubbel byggplast.
Fönster täckt utifrån med dubbel byggplast och inifrån med tygduk med plast på ena sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.