Fönster-verkstad

Vi har en egen liten verkstad hemma på gården i Hölminge, där vi tar emot och renoverar gamla fönster.

Fönstren skrapas rena från gammal färg och vi tar ev. bort det gamla kittet. Sedan slipas ytan jämn. Därefter kittas de och grundmålas, samt stryks vidare med färdigfärg i flera lager. Vi byter inte trädetaljer i dagsläget, men fyller mindre sprickor. Vi byter även metallbeslag eller glas om man önskar det. Kopplade 2-glas fönster kittas ev. och målas in- utvändigt och emellan. Att byta trädetaljer är någonting vi lär oss just nu, så det kommer så småningom. Fråga oss om du är osäker.

Fönstren målas hängandes och hela processen tar runt en vecka för att de ska få chansen att torka ordentligt, lite beroende på färgvalet.

Vi använder gärna linoljekitt samt oljefärg till gamla fönster. Oljefärgen torkar på ca 1 dygn. Vill man hellre ha vattenbaserad färg löser vi det. Vattenbaserade färger torkar snabbare till exempel. Linoljebaserade färger torkar betydligt långsammare än olje-och vattenbaserade och därför tar hela processen längre tid.

Hur gör man?

Man lämnar in sitt eller sina fönster till oss och täcker under tiden för öppningen i huset med en träskiva eller plast beroende på årstid och väder. Med hjälp av en tätningslist (eller en filt) fungerar detta fint även under vinterhalvåret. Vi har plats för 10 hängande fönster samtidigt. Vill man ha fönsterkarmen målad samtidigt kommer vi till er och gör detta.

Kan man rädda alla fönster?

Ibland kan det vara för sent att rädda gamla fönster om rötan har slagit till och ätit upp stora delar av virket. Men många gånger kan man rädda även de som ser förfärliga ut. Bara för att färgen har släppt och virket ser grånat ut betyder det inte att träet är ruttet. Låt oss komma och titta på fönstren för en bedömning innan ni slänger dem och köper nya.

Ekonomiskt

Det är mer ekonomiskt att renovera de gamla fönstren än att byta dem. Men framförallt tycker vi att det verkligen är värt att bevara dessa vackra fönster för deras egna skull, och för husets skull.

Hos oss kan du utnyttja ROT-avdraget, vilket ger 30% rabatt på arbetskostnaden, om du själv äger fastigheten.

Prisexempel: Ett totalpris på 2500:- inklusive material blir efter utnyttjande av ROT 1825:-

Kontakta oss

Några av våra projekt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.