Funderingar kring bilbyte

När man väl bestämt sig för någonting, då är det bara att gasa, eller hur? Ingen tid för tveksamheter eller oro. Inte för oss i varje fall. Vi vet vad vi vill och styr stegen rakt ditåt. Fördelen med att ha provat 2 olika bilar är ju att nu vet vi vad vi faktiskt behöver och vad vi vill ha. Detta visste vi inte från början. Att gå från husvagn till husbil kan låta enkelt kanske, för den som inte testat.

Vi trodde vi visste. Ett litet boende som en husvagn, där går det ju inte att ha hur mycket prylar som helst. Alltså hade vi inte det. Men faktum är att det går att få in ganska mycket onödigt ändå, utan att man ens märker det. Och i vårt fall hade vi även ett tält som rymde väldigt mycket prylar. Ett helt vitrinskåp från golv till tak, och en TV-bänk med tre olika skåp, ca 1 m högt. Det gick in massor av prylar där…

När man helt plötsligt ska komprimera allt till en husbil, och därmed behöva tänka på vikten och utrymmet som är betydligt mer begränsat än i en vagn, då blir det besvärligt. Att bara offra en massa prylar vill man ju inte…

Inte då

Nej, vi ville inte det. Inte då. Nu när det gått över ett år inser vi att det är klart att det går att offra en hel del och ändå ha vad man behöver. När vi bodde i husvagn hade vi alltid tillgång till el, sladden satt alltid i. Nu vill vi kunna vara mera fria, inte vara tvungna att söka oss till el-platser för jämnan. Och då får man helt enkelt offra alla elslukande redskap, som tex. strykjärn, äggkokare, elvisp och dammsugare.

Sedan februari när vi flyttade in i Nisse, så har vi använt vår äggkokare och elvispen vid ett fåtal tillfällen. Dammsugaren har vi använt då och då, när vi stått på sladd. Men strykjärnet har vi aldrig använt. Inte en enda gång… Men det finns med i bilen.

Vi har idag en fin gasol-ugn som vi använder en hel del. Denna drar för visso ingen ström, men den finns heller inte i en liten bil. Inte i någon liten bil, så det blir att vi får offra vår ugn med. Istället får vi lära oss laga samma mat i Omnia-ugnen på gasolplattan istället. Vi har redan börjat öva på detta…jag kan lätt rekommendera flygande Jakob.

Vad vill vi ha, då?

Vi vill ha långbäddar i nästa bil. Inte för att vi inte tycker om att ligga nära varandra, utan för att man inte ska behöva klättra över varandra. Det är också väldigt bökigt att nå skåpen ovanför en dubbelbädd, och ännu bökigare att bädda den. Vi har långbäddar idag och detta kompromissar vi inte med.

Vi vill ha en riktigt dusch, som man kan använda ordentligt utan att få cellskräck.

Vi vill ha kraftfulla batterier av modell Lithium, tillsammans med så stora solceller som får plats. Vi vill ha en dieselvärmare istället för gasolvärmare, som vi har idag. Detta för att det är enklare att tanka diesel överallt, än gasol. På det sättet kommer gasolen bara att användas till spis och kylskåp, vilket gör att en tub varar längre.

Vi vill inte ha en för kraftig omvandlare från 12V till 220. Men vi vill ha en för att kunna ladda våra datorer och telefoner, rakapparaten och el-tandborsten. Vi vill heller inte ha en alltför kraftfull vattenpump som drar massa extra ström, eller lampor som lyser överallt, som vi har idag. Det drar för mycket ström. Lampor som inte går att stänga av, alltså.

Vi vill ha en markis och ett cykelställ bak på bilen. Bilens egna vikt är mindre intressant men så hög lastvikt som möjligt, såklart. Även om vi rensar ut massor av prylar, så vet vi att allting väger. Och åka dit för överlass är vi inte intresserade av.

En kraftfull motor är också något vi önskar, men miltalen är ointressanta för oss. Dock blir det med säkerhet en begagnad bil, inte en ny. Dels på grund av ”barnsjukdomarna” som tycks uppstå ganska frekvent på nya bilar, enligt vad vi kunnat läsa oss till. En begagnad har förhoppningsvis hunnit fixas till. Och dels på grund av Sveriges skattetabeller angående nya bilar. Nix, inte för oss. Vi vill ha låg skatt.

Vad är inte viktigt?

Idag har vi en stor parabol, en surroundanläggning med DVD-spelare och baslåda. Den är inte viktigt någonstans. Det händer att vi tittar på en gammal DVD-film, men det är inget vi inte kan vara utan. Vi har ingen vanlig TV-antenn på denna bilen, och det är heller inget vi saknar. Parabolen måste ha ett abonnemang, vilket vi inte har skaffat. Bindningstid på 24 månader är inte vår grej. Man betalar för en massa reklam, vi väljer istället att betala för internet och får på så vis filmer och program utan reklam. Just idag betalar vi 20€ / mån för obegränsad surf, här på Bahia.

Finns det antenn i nästa bil, då hänger vi upp vår TV. Annars inte. Vi kommer inte skaffa en om det saknas. TV kan vi ändå bara se på i Sverige, och då funkar vår lilla bordsantenn lika bra. För övrigt gillar vi ju inte reklam, så utbudet för oss är ganska begränsat. Dans TV-spel är heller inte viktigt, bara roligt ibland.

300 L färskvatten är inte viktigt. Det är bekvämt såklart, man behöver inte fylla så ofta och man kan slösa lite mer med vattnet. Men det behövs inte. En mindre bil har mindre tank, som regel 100 L. Och det är fullt tillräckligt för oss. Vatten finns att få precis överallt. Även slasktanken på 270 L vi har idag, är helt överflödig. Vi har endast använt denna tanken under tiden vi kört längre sträckor. Som på semestern, och nu hit till Spanien. Så fort vi står still använder vi en yttre tank. Eller som nu, en slang direkt till avloppet på tomten.

AC tycker vi heller inte är viktigt. Enda gången man kan använda den är om man står på sladd. De fåtal gånger vi verkligen känt att nu hade det varit skönt med AC, då har vi inte haft tillgång till någon sladd… Fast visst, några gånger i somras i Sverige använde vi den, eftersom vi nu har en. Men den är inte viktigt i det stora hela. Öppningsbara fönster däremot är viktiga.

Extrasäng över förardelen tycker vi inte är viktigt heller. Vi har hellre ett skåp där som förvaring. Stor kyl och frys är heller inte viktigt. Ofta har småbilarna mindre kylskåp och sällan separat frys som vi har nu. Vi hade ett mindre skåp med endast ett frysfack i husvagnen där vi då bodde i 4 år. Sommartid använde vi kyl i förtältet, men vintertid använde vi endast det inne i vagnen. Och det funkade utmärkt. Vad vi däremot vill, så är det att skåpet ska sitta högt upp, inte på golvet.

Kraven ändras med tiden

Så är det. Vi ändras med tiden. Vi inser vad vi tycker är viktigt och vad som inte längre är det. Olika saker vid olika tidpunkter i livet, såklart. Just nu är friheten att kunna röra sig obehindrat mycket mer viktigt för oss än bekvämligheten en stor bil medför. Bekvämlighet på bekostnad av rörlighet, och det vill vi inte längre kompromissa med.

När man börjar reta sig på att inte kunna ha markisen ute till exempel, för att den är för hög. Medan grannarna kan ha sina ute hela tiden även om det blåser… Ja, då vet man att det är dags…// Jeanette

En reaktion på ”Funderingar kring bilbyte

  1. Vad jag känner igen mycket av det du skriver. Ändå har vi bytt bil 3 ggr. Den första var en liten kort Bürstner endast 6,45m men den innehöll det mesta, bara det att vi orkade inte klättra på stegen för att komma upp till bädden. Skaffade en Rimor med bädd nere, då var den för tung och vi kunde inte lasta in varken mig eller varor. Den sista är en Rapido 7099F och den har vi haft i 10 år! Visserligen en säng där maken får klättra över mig, men i övrigt har den allt vi behöver och kostar inget extra, allt är betalt. Tanken har varit på att byta till en ”Plåtis” som jag också kan köra, men vi gillar inte den stora dörren och det minimala köket. Visst lockar det att byta, men det kostar också …..vi får väl se. Vi brukar rensa ur bilen en gång om året, på sådant vi aldrig använt….men visst är det lätt att plocka på sig saker, speciellt om man är på väg hem från en utlandsresa. 😁 Ha en fortsatt trevlig advent!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.