Vi saknar Gran Canaria

Det är nu lite drygt 2 år sedan vi tog flyget från Sverige till Gran Canaria för att övervintra där. Vi lämnade en kall och ruggig höst för en varm och solig vinter. Den saknar vi nu enormt. Helst hade vi tagit färjan över till ön från Spanska fastlandet nu, men två saker gör att det inte blir så i år.

  • Covid 19
  • För stor bil

Pandemin kan vi såklart inte påverka, det är bara att gilla läget. Vi känner oss trygga här i Santa Pola just nu. Inget folk inpå oss alls, alla håller avstånd och man är noga med mascarillas som de heter här. Smittspridningen är fortsatt förhållandevis låg i Valencia området som vi tillhör. Man kan fortfarande åka runt med husbilen om man vill, men vi har ju valt att inte göra det alls.

Klimatskillnad

Självklart är det stor skillnad på en vinter i Spanien mot en vinter i Sverige. Det är varmare här, helt klart. Men samtidigt är det också skillnad på en Spansk vinter och en Kanarisk vinter. Eftersom vi nu har det att jämföra med, vet vi också att det är där vi helst hade varit. I november var det fullt möjligt att sitta ute på kvällarna, långt in i December faktiskt. Här har vi under hela november inte haft en enda kväll som det varit varmt nog att sitta ute.

För oss som inte har något tält, utan bara markisen, blir det fort kyligt. Temperaturen har gått ner mot 8-9 grader på nätterna ibland, vilket naturligtvis är mycket bättre än november i Sverige om man nu gillar värme. Den kallaste natten vi upplevde på Gran Canaria var nyårsnatten, då var det 12 grader. Och det är ju det vi nu jämför med.

Inlåsta

Lite inlåsta känner vi oss såklart, jag tänker att det gör väl de flesta just nu oavsett vart man är. Man kan inte gå ut och äta, eller gå på krogen och ta en öl. Kan och kan förresten, de har ju öppet till 22,00. Sen är det utegångsförbud. Men vi väljer att inte gå ut alls bland folk. Mataffären är det enda stället vi besöker regelbundet.

Vi har inte riktigt hittat något bra ställe vi gillar ännu. Det är en bit att gå ner på stan och det blir inte riktigt av eftersom det är så kyligt på kvällarna. Man vill inte sitta på en uteservering nu, och heller inte inne bland andra människor.

Men det kryper ju lite av att man måste hålla sig ”hemma” hela tiden. Visst går vi en del med hunden i omgivningarna. Vi träffar våra svenska vänner här och Dan cyklar en del. Det går alltså ingen nöd på oss utanför arbetstid. Men vi hade hellre varit på Gran Canaria.

Nästa år

Istället får det bli en tur dit nästa år, hoppas vi. Under bättre förutsättningar än vad vi har nu. Båten går fortfarande dagligen, så rent tekniskt skulle det funka att åka över redan nu. Men bilen är för stor och klumpig, det känns inte lockande alls tyvärr. Annars vet vi ju att det är betydligt varmare där än här just nu, och egentligen hela vintern. Bjuder på ett par bilder från 2019 på Gran Canaria, tills dess vi får möjlighet att ta nya. // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.