Inför julen

4 advent och julafton närmar sig även här i Spanien. Dock inte det vanliga stöket som många tycker är viktigt, med julklappar, städa huset, steka köttbullar och allt annat man kan göra. Vi kommer fira jul vi med, men i betydligt mindre skala än brukligt. Detta är ju inte första gången vi är ”hemifrån” på jul, så vi har hållit nere firandet förr.

Just i år blir det såklart lite annorlunda, i och med restriktionerna. Men vi vill hålla oss friska, så vi tar dem på största allvar. På bilden under till exempel, fick vi inte sätta oss förrän man hade spritat av stolar och bord först.

Får vi välja så gör vi inte någon stor grej alls av det, och just här i Spanien är det mycket enklare än i Sverige. Dels på grund av ljuset, vi har sol i princip alla dagar. Detta gör att vi är ute på ett helt annat sätt än vad man kanske är i Sverige just nu. Vi sitter utomhus på dagarna, går långa promenader med hunden osv. Även julafton kommer firas utomhus i solen.

Dels på grund av utrymmet. Vi har ju inte plats med en massa pynt, julgranar eller stora bullbak. Klart vi kan steka köttbullar om vi vill, men vi hoppar över även det. Vi har inte plats för massa extra mat i kylen eller frysen. Vi har vår lilla adventsstake i fönstret, tillsammans med en ljusslinga. Det är vad pynt vi har just nu. Vi tycker bättre om levande ljus, vilka vi använder oss av på kvällarna när det är mörkt.

Men även här på campingen har man pyntat sina vagnar och bilar för fullt. Många har ljusslingor i buskarna runt sin tomt, och det är fint att gå igenom campingen på kvällen. Klart att ljusen lyser upp och höjer mysfaktorn. Vi har dock valt att inte inhägna hela tomten i ljusslingor.

Vin-smakarna

Istället för att springa i affärer och handla mat eller julklappar, väljer vi att besöka den lokala bodegan, där man kan blanda sitt egna vin. Bara att peka på tunnorna så får man smaka och blanda lite som man tycker. Senaste testet blev 4 delar vitt vin och 1 del rött. Helt okej, tyckte vi. Bilden visar receptet på 2 delar rött och 3 delar annat rött. Dans favorit.

Julmaten

Vi kommer äta lite julmat vi med, dock inte så stora julbord som är brukligt i vår familj. Här blir det i mindre skala, då vi endast får vara 6 personer sammanlagt. Och ingen av oss har tillgång till stora kylskåp och kan hysa massa överbliven mat. Vi har heller inget behov av det, utan fixar lagom mycket för en dag, ett knytkalas. Sen får det räcka. För oss är friheten att sitta ute och umgås med våra vänner mer värt en en massa mat. Men en liten Ris à la Malta ska vi nog kunna slänga ihop.

Däremot ska vi försöka att inte missa Kalles jul på TV. Det är en tradition som vi faktiskt har försökt bevara genom åren. Ett litet, litet julklapps spel kommer det också bli, mest för att vi tycker det är roligt att leka lite.
Gissningsvis blir det mest ät- och drickbara paket… // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.