Feliz Navidad

Eller God Jul som vi säger i Sverige. Till alla vänliga, trevliga, godhjärtade och kärleksfulla människor runt om i världen som just nu läser det här. Ett knöligt år 2020 på många sätt, men julen kommer ändå. Precis som alla andra dagar kommer och går, för er och för oss. Ibland är de bra, ibland är de mindre bra. Men en sak har de alla gemensamt, de ingår i livet.

Och vi väljer själva hur vi vill förhålla oss till dessa dagar. Om vi vill att de ska vara bra eller dåliga. Vi som just nu befinner oss i Spanien väljer att njuta och leva fullt ut varje dag. Vi väljer att se skönheten omkring oss, känna värmen mot vår hud och uppskattar vår förmåga att välja själva mer än någonsin förr.

Många anser att traditioner är viktiga, och när de helt plötsligt inte blir som man tänkt kanske man blir stressad, känner ilska eller förtvivlan. Eller så gör man som vi, njuter ändå av de nya förhållandena. Som sagt, man väljer själv hur man vill förhålla sig till nuet.

Utmaningen

Vår största utmaning har varit att hitta grötris så vi kan göra Ris á la Malta. Lite trix med det. När man frågar i affären får man havregryn som förslag… Och alla affärerna här ser olika ut, med helt olika varor. Även om alla har ris, så ser förpackningarna inte likadana ut och heter inte heller samma sak… Om vispgrädden har en blå förpackning i ena affären, så har den en gul i den andra… 😂 Men till slut gick även det. Saftsås blir det ingen, utan bara färskpressad apelsinjuice.

Inför varje jul brukar vi alltid titta på någon komedi, för att komma lite i stämning. I år blev det ”tomten är far till alla barnen” (ungefär som alla andra år).

Det var så pass roligt att nu letar vi fler komedier, vi får se vilka vi går igenom. Vi brukar också roa oss med vårt nyfunna spel UNO på kvällarna, när vi inte längre kan sitta utomhus. Vi sitter där vid bordet efter maten, och konstaterar att köket ser ut som ett bombnedslag. Disken hopar sig och spisen är full med prylar. Men va fan, nåt ska man ju göra imorgon också, som Dan brukar säga. Istället plockar vi fram UNO, och leker ett tag…

Så gör vi här. Vi har inte längre några måsten. Eller, visst. Det är klart att vi måste diska, förr eller senare eftersom vi inte har hur mycket plats som helst, och heller inte dubbla uppsättningar av någonting alls. Men vi MÅSTE inte göra det direkt, det står kvar även i morgon. Vi väljer ofta att göra något roligare istället. Inte alltid, men ofta.

Shoppingturen

Då vi nu på julafton ska spela julklapps spel med våra grannar, skulle vi ju handla julklappar till detta. Var och en ska lägga 5 € på klappar, antingen en eller flera. Så det fick bli en tur på stan. En affär besökte vi, gjorde snabbt våra inköp och vandrade sen vidare till strandkanten där restaurangerna befinner sig. Slog oss ner vid ett bord ute och fick genast sällskap av denna nyfikna mås som också var hungrig…

Som synes på bilden är det ganska folktomt i hamnen. Folk är ute och handlar, men den enda plats där det verkligen var en del folk, det var utomhus marknaden. Ett enormt torg med handel där man kan hitta det mesta. Folk vill ju såklart fira jul även här i Spanien, men de är försiktiga och håller hårt på sina munskydd och avstånden. Det står spritflaskor till händerna lite varstans, och även på marknaden invid stånden.

Posten, som Dan för övrigt tänkte besöka, hade gott om besökare. Men de flesta stod i en lång kö på trottoaren utomhus, då man inte tar in mer än ett par personer åt gången i lokalen. Så det får bli en annan dag, tyckte vi. Istället vände vi hemåt igen och tog en tur ut i naturen med hunden.

Äppel-knyckar byxor på

Nu är det ju inte precis äpplen man kan palla här, snarare apelsiner. Så då måste min busiga man såklart testa även detta. Upp med hunden i famnen och sen ge sig in i snåren, för där står det ju flera fina apelsinträd… Klart vi ska sno ett par stycken…Undrar varför de har fått vara ifred?

Dessa apelsinträd står strax utanför campingen på allmän mark, så det är ingen som skördar dem. Så vi tyckte inte det gjorde något om vi provsmakade ett par…

Surt sa räven

Jo, så var det. De var helt oätliga, tyvärr. Jättefina att titta på, mycket knöliga att komma åt, och fullständigt supersura. Så går det för apelsin tjuvarna… 😜 Tur vi har ”hederliga” apelsiner också, de vi gjorde apelsinjuicen av. Betydligt sötare och godare. Och de jag ska ha i salladen till julbordet, och i Ris à la Malta.

Julafton

Vi får ett mindre julbord även i år, trots alla restriktioner. Vi får vara 6 personer här inomhus, men vi väljer att sitta ute istället. Ett knytkalas där varje familj tar med något och så ställer vi borden mellan tomterna. Vi kommer att titta på ”Kalle Anka”, ta en julagrogg eller två och bara umgås med varandra. Ingen disk, det blir ”campingstyle”, dvs. papptallrikar. Vi kommer bara ha en helt vanlig, avslappnad dag med god mat och gott sällskap. Precis som en jul ska vara, enligt oss. // Jeanette

3 reaktioner på ”Feliz Navidad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.