Att få det man vill ha

Får man alltid det man vill ha? Nja, oftast i alla fall skulle jag nog säga. Allt blir ju inte alltid som man har tänkt sig, men oftast i det stora hela. Sen kanske man ser någonting framför sig som man tänker att det skulle passa fint. Sen blir det något liknande i slutänden, men kanske inte exakt så som man målat upp det. Hur som helst, det är livets gång.

Att kunna drömma om något för att sedan se det bli verklighet på ena eller andra sättet, det är lycka det. Utan att stirra sig blind på vägen dit, eller hur det ska gå till.

Den nya bilen

Jag vet att jag ännu inte har berättat någonting alls om den nya bilen, bara att vi har bestämt oss för att byta. Och eftersom vi står still i Spanien just nu är det inte så enkelt att åka runt och titta på bilar. Vi har ändå gjort vad vi har kunnat, och vi tror att vi har kommit i mål. Man kan göra affärer på telefon tydligen, vilket vi givetvis inte har gjort. Men vi har bokat en bil hos en bilfirma, och när vi kommer hem åker vi raka vägen dit för att se om vi gjort rätt val eller inte.

Att handla något så pass dyrt och för vår del, vårt framtida hem, på distans är kanske ingen bra idé. Man vill ju ändå klämma och känna och se om man får rätt känsla för bilen. Samtidigt har vi valt att faktiskt boka bilen, för att vara säker på att den står där och väntar på oss så småningom. Vi valde att göra såhär för att slippa åka runt i landet och leta bil. Tiden har vi haft och vi känner att vi vill kunna koncentrera oss på jobb när vi kommer hem, inte billetande.

Avtalet

Vi har gjort ett avtal med firman att vi köper deras bil och de köper vår bil, förutsatt att de blir nöjda med valet och att vi blir nöjda med valet. Alltså är inget skrivet i sten ännu, utan vi kan fortfarande backa. Firman backar inte, det de möjligen gör är att ge oss mindre betalt för Nisse om de inte blir nöjda med honom. De har gett ett ”minimipris” på bilen via bilder och baserat på transportstyrelsen. Sen får vi se när de tittat på honom.

Om vi sedan väljer den bilen vi har pekat ut efter att ha gått igenom den, så kommer firman att byta ut batteriet mot två stycken 100 Ah lithium, byta ut batteriladdaren och dra lite fler kablar invändigt så vi får 12 V uttag och USB-uttag från de nya batterierna. De kommer byta däcken så vi får börja med helt nya, serva bilen och vidare även väga upp den så vi får bättre lastvikt.

Idag har vi två stycken 12 V uttag fram i bilen, som går endast på startbatteriet, vilket vi inte gillar vidare. Vi vill kunna ta strömmen från bodelsbatterierna istället, eftersom de får ny energi från solcellerna, och är av en annan typ än startbatteriet. Vi vill kunna ladda våra datorer och telefoner utan en omvandlare som drar en massa extra energi. Bilen vi har i sikte har ingen omvandlare alls, och vi kommer troligen sätta in en mindre variant ändå, för att kunna få ut ström den vägen utan ”sladd i väggen”.

Idag laddar vi både datorer och mobiler via vår inverter (omkopplaren), eftersom vi inte har USB-uttag i denna bilen. Vi har heller inga 12 V laddare till våra datorer ännu, något som vi kommer att skaffa oss så fort vi kan ta oss in i en elektronikaffär igen. Idag har vi 2000 W inverter, vilket vi känner är alldeles för lyxigt för oss. Den drar i sig själv en hiskelig massa extra energi bara av att vara påslagen, vilket vi tycker är onödigt.

Vi har en ugn nu, vilket vi inte kommer ha i nästa bil. Istället får det bli Omnia-ugnen som vi för övrigt mestadels använder idag. Vår ugn tar en evighet på sig, och allting tar dubbelt så lång tid i den jämfört med i Omnian. Så det känns inte som någon större förlust faktiskt. Vi är inga direkta brödbakare, men det händer att vi gör scones i ugnen. I Omnian kan man göra bullar istället, så det får duga. Saknar dock ett galler till den, så det står på önskelistan. Man kan även göra bröd i stekpannan, som vi kommer behålla.

Banta bort

Ytterligare saker ska bantas bort från vårt bohag, med början precis nu…. Återkommer om det. Exakt vilken bil det blir, ja det får man veta så småningom. // Jeanette

2 reaktioner på ”Att få det man vill ha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.