Nya utmaningar

Som det ser ut nu så tycks vi få bryta upp tidigare än beräknat. Alltså att lämna Santa Pola och åka hem till Sverige igen. Detta hade vi från början planerat att göra kanske i slutet av mars eller början av april. Men saker ändras och så även våra planer.

Eftersom ingenting blev som vi planerade eller ens önskade under den här resan, så var det kanske inte mer än väntat att även hemresan skulle te sig annorlunda än vi tänkt. Och nu är den ett faktum.

Varför?

Familjeangelägenheter skulle man kunna säga. Sjukdom i familjen som kan gå åt båda hållen. Vi vet inte ännu, men känner väl mest att vi just nu borde finnas till hands för resten av familjen. Kanske hinner vi hem i tid, kanske inte. Vi vet inte. Och att befinna sig 300 mil därifrån känns inte bra just nu.

Det finns inget vi kan göra härifrån, och att bara sitta isolerade här utan att ens kunna röra sig fritt, det gör inte saken bättre. Spanien är fortfarande nedstängt och det finns exakt ingenting alls att göra här, förutom att sitta på sin egna tomt och titta på varandra. Vi får inte ens umgås med våra grannar, max 2 personer i en grupp säger restriktionerna nu.

Vi har diskuterat fram och tillbaka om det är en bra idé att ge sig ut och köra i detta läget, eftersom det inte är fritt fram som ”vanligt”. Men det går fortfarande att åka, trots lite knölar på vägen, och vi har beslutat oss för att göra det och hoppas på det bästa. Hellre än att inte göra någonting alls.

PCR-test

Just nu finns det krav på uppvisande av PCR-test, alltså ett negativt Covid-19 test, vid inresa i Frankrike. Man har 72 timmar på sig att passera gränsen efter testet är taget, för att det ska vara giltigt. Det är dessutom utegångsförbud mellan 18,00 – 06,00, så man kan inte köra hur mycket som helst heller. Men transitvägarna är öppna och det finns rastplatser utmed dessa att stå över natten på. Kanske inga ställen vi hade valt annars, men just nu är det mesta stängt.

Vi har drygt 70 mil till Franska gränsen från Santa Pola, och kan åka så fort testet är taget. Vårdcentralen erbjuder testtagning här, men vi vet ännu inte exakt när. Sedan får man resultatet inom 24 timmar digitalt, så vi hinner en bit upp på den tiden. Att passera gränsen inom rätt tid bör funka fint om allt flyter på som det ska.

Danmark kräver ett test taget senast 24 timmar innan inresa, så det landet hoppar vi över helt och hållet. Det får bli båt från Tyskland till Sverige istället.

Kraschade planer

Vi hade planerat att åka norrut lugnt och stilla när värmen börjat återkomma, för att få se lite mer av dessa länder. Ta en helt annan väg och utforska en del nya platser. Inget av det blir av, som vi påpekat tidigare. Nu blir det till att köra så långt vi orkar dag för dag, utan att stanna någon annanstans än för att tanka, äta och sova.

Vi hade såklart det här på känn tidigare med, men önskade ändå att världen skulle lugna ner sig ju längre tiden gick. Än är vi inte där, och man brottas fortfarande med viruset och håller hårt på restriktionerna här i söder. Kanske släpper de snart, kanske inte. Att stanna och vänta på ”bättre tider” hade vi nog gjort om vi inte fått ett trist besked hemifrån.

Men eftersom vi nu fick det, känner vi att vi gör mer nytta där än här i detta läget. Så vi har tagit beslutet att åka så fort vi får tag i testen. Om vi får ta dem direkt eller måste boka tid, vet vi inte ännu. Hur som helst är det inte öppet på helgen. Man får heller inte passera regiongränserna under helgen här, så vi får snällt vänta.

Packa och städa

Lika bra att städa hela bilen när vi ändå måste vänta. Och vi packar in för fullt, förankrar och konstaterar att vi har mindre prylar med hem än vad vi hade hit. Trots att vi utökat förrådet med Dans racer-cykel… Ändå har vi fortfarande för mycket prylar för att vi ska kunna få plats i en liten bil, men vi får rensa mer i Sverige sen.

När åker vi?

Det är söndag idag, och vi bör vara färdiga med allt vi kan göra här ikväll. Sedan blir det till att gå till vårdcentralen direkt måndag morgon, och kolla om vi får ta testet då. Får vi göra det på en gång, då gör vi det. Går sen tillbaka till campingen och checkar ut direkt. Åker till macken och tankar på gasolen och diesel. Kanske pumpar däcken med. Åker inom mataffären och köper med oss extra dricksvatten och fyller kylskåpet. Vi tänker inte stanna och handla utmed vägen, utan endast tanka.

Får vi inte ta testet imorgon, får vi vänta tills vi får en tid. Vi vet inte exakt hur det blir. Men vi får stå i startgroparna och åker så fort vi kan. Hur lång tid det sen tar, det vet vi ju inte heller. Kanske en vecka…

Vad kommer vi sakna?

Våra vänner såklart. Men eftersom de är svenska precis som vi, så räknar vi med att ses ganska snart igen på hemmaplan. Och solen kommer vi sakna. Väldigt mycket….Att kunna sitta ute i värmen, ta långa promenader på torr mark i princip varje dag. Att kunna gå i shorts, ha dörren öppen hela tiden. Att kunna värma bilen med solstrålar istället för gasol. Men vi kommer inte sakna campingen, staden eller alla restriktioner.

Bloggen då?

Jo, jag hoppas kunna få möjlighet med uppdateringar utmed resans gång. Om allt flyter på så försöker vi nog mest köra, för att komma hem så fort som möjligt. Om allt inte flyter på, då lär det ju finnas tid… Kanske orkar jag inte mer än så, vi får se. I så fall återkommer jag när vi väl landat i Sverige, för där står det något och väntar på oss… // Jeanette

2 reaktioner på ”Nya utmaningar

  1. Kanske tur att vi inte åkte ner i höstas, när det är sådana restriktioner i Spanien. Vi hoppas på att kunna åka i höst istället. Fy så tråkiga nyheter för er del. Inte kul med sjukdom. Hoppas verkligen att ni hinner hem. Visst saknar vi värmen och ljuset där nere, men vi har fått en riktig vinter och det har vi inte haft på 10 år, så vi klagar inte, men nu längtar vi till våren och att få ställa på husbilen igen. Kör nu lugnt hemåt och hoppas allt går bra. Det blir inte alltid som vi vill….tyvärr.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.