Spanien-Sverige

Just nu är det fredag kväll, och vi befinner oss i Rostock, Tyskland. Vi har på 5 dygn kört drygt 266 mil och hällt i 325 L diesel i bilen. Nu blir det inte tankat fler gånger, vi kommer hela vägen hem. Bilen drar i snitt 1,3 L / Mil, vilket vi är nöjda med, med tanke på storleken och vikten. Det är i alla fall en stark motor och backar är inga problem för vår Nisse.

Vi valde betalvägar både i Spanien och i Frankrike, för det är snabbaste vägen. Detta kostade oss närmare 210 €. Att åka med Nisse på mindre vägar provade vi på vägen till Spanien, vilket inte var helt angenämt. Så eftersom vi inte var ute efter sightseeing just nu, fick det bli stora motorvägar. Vägen vi valde gick rakt igenom Lyon i Frankrike, vilket blev lite spännande. Det visade sig vara en flaskhals och lite mycket bilar där en sväng. Men det var bara att hänga med, och det blev aldrig något längre stopp.

Ska man lita på GPS?

Knappast, va? Vi har kört fel en gång, vilket kostade oss nästan en mil extra omväg. Vidare har vi upptäckt att en motorväg helt plötsligt tagit slut (!) och vi fått fortsätta några mil på landsbygden, för att sedan hitta tillbaka till samma väg igen… Väg A1 handlar detta om. Möjligen kunde vi undvikit detta spektakel om vi hade tittat på kartan först, vilket vi inte gjorde…

Samma väg, A1 uppvisade ett större vägbygge ungefär mitt inne i Köln, i Tyskland. Här fick man inte köra med fordon över 3,5 ton, Nisse då alltså.

Man skulle valt en annan väg runt Köln, vilket vi alltså inte gjorde. Istället var vägbygget ett faktum rätt vad det var, och vi blev omledda tillbaka åt andra hållet…Flera mil fel alltså. Och visst stod det skyltat, på tyska, upptäckte vi sedan… Ingenting GPS berättade om.

Lite pulshöjande

Lite lätt irriterade över detta faktum att vi hamnade mitt inne i en storstad, med miljoner bilar överallt, med en stor flod att ta sig över, och fullständigt stopp för vår del, fick vi försöka trixa oss runt och ut på motorvägen igen. Köra tillbaka och hitta rätt väg runt stan. Okej, vi löste det. Bara det att alla andra också valde den vägen, typ ALLA lastbilarna såklart. Plus några andra tusen fordon…

Så vi fastnade istället i bilkö någonstans i Köln… Ett par timmar senare och byte av vägval kom vi äntligen loss och körde så långt från stan vi orkade.

Det var gårdagen

Japp, detta hände igår, och idag var vi på mycket bättre humör. Vi valde samma väg igen, A1 fast åkte på längre norrut igen. Vi valde en väg förbi Hamburg, där vi fastnade i kö när vi åkte söderut i höstas. Men bestämde att det blir ingen kö idag. Och vi fick rätt, bara lite vägarbeten… 14 stycken för att vara exakt under dagen idag. Nåja, vi behövde inte stå still i alla fall, det flöt på bra hela vägen.

Gränsen Spanien-Frankrike

Faktum är att vi körde rakt igenom gränspolisen, faktisk rakt emellan två grupper med poliser. De stannade oss inte, varken de spanska poliserna eller de franska, en bit längre fram. Man kontrollerade en personbil och en lastbil vad vi kunde se, men oss brydde man sig inte om. Så vi åkte helt sonika rakt igenom, utan att visa PCR-test. Sedan dess har vi varit ur vår bil flertalet gånger, för att rasta hunden och för att tanka. That´s it.

Vi har alltså inte stött på en enda människa på vägen när vi stått still, inte ens på avstånd. Vi har parkerat två nätter på olika lastbilsparkeringar i Frankrike, ganska långt ifrån någon annan. Dessa har vi inte betalat för och de låg precis utmed motorvägen. Inget att rekommendera då vi upptäckte att någon försökt öppna vår dörr med ett verktyg under natten. En avbruten metallbit fanns i låset på morgonen, men som tur var kom man inte in i bilen, och inte heller gick låset sönder.

Två nätter i Tyskland, på betalda ställplatser. Den ena tog 5 € för elen och den andra 2 €. Inget för övernattningen. Första natten med två andra bilar, utan att vi såg till ägarna alls. Andra natten helt ensamma. Kändes tryggare och en bra bit ifrån motorvägen.

Vi har naturligtvis sett folk överallt, genom fönstren, och man tycks ta ganska lätt på reglerna både här och där. Munskydd används ganska ofta, och lika ofta har man dem på hakan… Att inte befinna sig i grupp funkar sådär faktiskt, folk håller inte vidare avstånd till varandra. Inte heller bryr man sig nämnvärt om utegångsförbudet i Frankrike. Kanske mindre folk ute än vanligt, det är svårt för oss att veta, men ute är man även efter 18,00.

Angles Morts

Nya regler i Frankrike säger att bilar över 3,5 ton ska ha klistermärken på bilen som berättar för medtrafikanterna att det finns en död vinkel. Märkena ska sitta till höger bak på bilen och på var sida i höjd med dörrarna, typ. Reglerna gäller från 1 januari 2021. Av alla lastbilar vi såg köra in i och runt i Frankrike, så hade kanske hälften av dem dessa märken. En del satt där de skulle, en del lite här och där på bilarna. Mitt på sidan, eller på vänster sida bak. Vår Nisse hade inga alls…

Gränsen Frankrike – Luxemburg – Tyskland

Har ingen gränskontroll alls. Bara att åka. Vi har efter att kört Spanien-Frankrike-Luxemburg-Tyskland inte behövt visa våra pass någonstans. Ingen har ens tittat på oss.

Nu står vi på en liten parkering i Rostock för att invänta båten imorgon. Här står vi också helt ensamma. Vi kommer såklart att ha människor i närheten på båten och munskydd och handsprit är det som gäller. Detta kommer bli första gången på många veckor som vi kommer ha folk omkring oss, då vi hållit oss för oss själva. Sverige kräver pass för att komma in i landet, säger man från rederiets sida.

Första gången vi åker båt

Vi har aldrig åkt båt med Nisse tidigare, så det blir en ny erfarenhet. Priset för oss, bilen och hunden landade på 948:-, vilket vi upplever som billigare än broarna i Danmark. Vi åker med Stena Line och resan tar ca 6 timmar. Destinationen är Trelleborg. Vi hade önskat att ställplatserna som finns här i Rostock hade varit öppna, men de vi besökt har inte varit det nu, tyvärr. Därför får vi välja en parkering istället över natten.

Summering såhär långt

Allt har egentligen flutit på väldigt bra. Ca en timme har vi fått köra i regn, i övrigt har vi haft bra väder. Ingen vind och ofta sol. Frankrike och Tyskland har haft temperaturer över 20 grader, men nu är här bara 6 grader. Såklart, det är ju fortfarande februari… Eftersom vi endast har sommardäck på bilen, bad vi om torra vägbanor. Såhär långt är vi mycket nöjda med vädret. Vi hoppas såklart hinna hem innan temperaturen sjunker, och det ser så ut enligt väderappen. // Jeanette

2 reaktioner på ”Spanien-Sverige

  1. Wrom, wrom, wrom det känns som det går med motorcykel 😊 det har blivit ca +10 på dagarna och inga minus på natten. Bakslag i vädret är på gång men inte i helgen iaf. Konstigt men kontrollerna, folk han smuggla vad som helst ser det ut som wow. Med vänlig hälsning Boris.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.