Längtan…

Att vara campingberoende känner säkert många till. En del har aldrig hört talas om begreppet, och undrar hur i hela friden en kan tänka sig att lämna sitt hem överhuvudtaget. Tja, vi är alla olika. För oss handlar detta om att se sig om i världen, att bryta vardagen och att uppleva nya saker, lämna hemmet en stund helt enkelt. Och att campa kan ta sig många olika uttryck, något vi lärt genom åren.

I dagsläget bor vi som bekant i hus, med egen fönsterverkstad på gården där det mestadels är jag som håller till och skrapar, kittar och målar gamla fönster. Ofta ensamarbete då Dan är iväg på sina projekt. Vi har valt att dela upp arbetet så för att bli mest effektiva och båda får göra det vi är bäst på. Ett fantastiskt jobb där vi helt och hållet bestämmer tempot själva. Med det sagt så kommer vi genast till fritiden.

Trista vintern

Vinter är inget jag gillar. Därför har vi tillbringat 2 vintrar utomlands i värmen och hoppas såklart att det blir fler framöver. Men just nu har vi snällt fått hålla oss hemma denna vintern. Vad har vi då gjort egentligen?

Jobbat, lite på halvfart under januari och februari. Mars drog igång med närmare heltid för hälften av oss och April är om möjligt ännu mer heltid. Den andra halvan (jag) jobbar som vanligt halvtid med de tyngre sysslorna. Deklarationen skulle göras som företagare, vilket föll på min lott. Inget skojsigt alls faktiskt. Helt ärligt har nog största delen av vintern gått åt till att längta efter sommar och värmen.

Vi har isolerat vinden på huset, skottat snö, retat oss på de skyhöga elpriserna och lärt oss att en inte ska ha fastpris på elen… Vi har muttrat över matpriserna men knappast ändrat kosten till det billigare. Snarare har vi prioriterat näringsriktig och mager (läs dyr) mat för att eventuellt komma i bikinin i sommar…

Sålt husbilen

Jo, så blev det ju. Vi valde att sälja Tikkan av flera olika skäl. Främst för att hon kostade oss lite mer än hon faktiskt kunde ge tillbaka. Men hon var även för stor för att kunna fricampa som vi ville och helt oisolerad. Men det var inte ett helt enkelt beslut. Att ha en husbil ger en helt annan frihet än att ha en husvagn. Även om vi faktiskt valde just en husvagn istället, var vi ändå medvetna om skillnaden. Att sälja när man som vi haft husbil senaste 4 åren, var ett tufft beslut. Dock var det ett rätt beslut vi fattade.

Men behovet av frihet har inte minskat i och med försäljningen av husbilen. Bara behovet av storlek på bil. Vi behöver ingen stor husbil för de äventyr vi gillar just nu. Vi behöver ingen dyr dieselslukande maskin som kostar flera hundra tusen. Vi behöver ett fordon som kan ta oss ut i naturen, till golfbanan, fiska eller kanske leta casher. Vi vill inte bo i en bil längre, inte heller åka på vinterlånga semestrar i bil. Alltså behöver vi inte en stor, tung, dyr bil. Bara en bil. En bil vi kan parkera, tända grillen och hälla upp ett glas vin och bara njuta av naturen med. Och sedan sova i.

Vad har vi då gjort?

Shoppat igen, såklart! Här är nyförvärvet:

En campervan. Det är en Opel Vivaro med inredd bodel i skåpet. Ser ut som vilken verkstadsbil som helst. Ja, kanske inte riktigt som vår firmabil då, men med loggan på så skulle det kunna vara en liten syster till vår Crafter.

Dessa minivans eller campervans byggs på befintliga skåpbilar. Det är alltså ett hemmabygge. Många använder just WW Crafter, sådan som vår firmabil, eller tex. Mercedes sprinter till att bygga egna campervans. Dessa är naturligtvis större och har bättre plats inuti. Vår Opel har inte riktigt ståhöjd och det får inte plats mycket i den. Men som övernattningsbil tror vi att den kommer fungera utmärkt. Och framför allt, den får plats överallt.

Den är ändå utrustad med isolering, öppningsbar taklucka, solcell och litiumbatteri, inverter (omkopplare mellan 12v – 220v), kylskåp, toa och rinnande vatten. Till och med en liten utedusch följde med om en vill duscha i skogen…

En detalj som saknades var värme. Bilen har en dieselvärmare som inte vill starta, och innan vi eventuellt installerar en annan vill vi felsöka den befintliga. Kanske går det att få liv i den, kanske inte. Det vet vi inte ännu. Men just sommartid tror vi att vi klarar oss bra ändå. Bilen har en säng som är 140 cm bred och som går att fälla upp i båda ändarna till en form av soffa. Den har lådor under sängen och ett litet kök med portabel gasolspis och diskho, samt 3 mindre skåp jämte sängen för tex. kläder.

Även bord och 2 stolar får plats och vill vi se på TV har vi våra laptops som vi alltid använder till detta ändamålet, och som laddas genom 12v-uttag eller invertern. Telefonerna laddas genom USB. Vad kan en mer behöva, liksom?

Extrafix

Det saknas fästen på taket för en markis, så vi kom helt enkelt på en egen lösning där. Sugkoppar, pressening och teleskopsstavar. Lätt att sätta dit, lätt att plocka bort. Sägas ska att detta ännu inte testats i verkligheten, bara provmonterats… Vi har själva flyttat vår inverter till skåpet och bytt ut batteriet till vårt egna litiumbatteri på 125 Ah.

Bilen har en robotlåda, dvs. en manuell växellåda utan frikoppling, som kan köras som en automat. Mycket bekvämt! Diesel såklart, som alla våra bilar och 3 säten så även hunden får egen plats. Den är tillverkad 2010 så det är verkligen ingen dyr eller lyxig bil. Endast en gammal praktisk maskin, dock med en hyffsat pigg motor på 146 HK. Men vi tror att den kommer hålla ett tag till och hoppas den ger oss en del lyxiga stunder i naturen framöver.

Än har vi inte provbott i den då tiden inte riktig infunnit sig ännu. Jobb och jobb har stått på schemat, och nu kommer sommaren med ännu mer. Men rätt vad det är tar vi oss en tur och testar lyckan. // Jeanette

2 reaktioner på ”Längtan…

  1. Här finna fler som längtar ut, men pga dåliga höfter och ben har vi fått hålla oss hemma. Nu börjar vi se ljuset…..så kanske kan vi ge oss ut med vår husbil någon gång framöver. Spelar väl ingen roll hur stor bil man har bara den funkar för ens behov. Vår bil är betald så den kostar bara försäkring och skatt, just nu avställd. Planerna var ju en resa i Tyskland under april – maj men så blev det inte. Men längtar ut gör vi. Lycka till med nytillskottet! 😍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.