Blandade känslor

Under hösten sålde vi vår Tikkan av flera olika skäl. Inte för att vi inte tyckte om henne, eller för att hon var i vägen på något sätt. Snarare handlade det om ekonomin. Hade bilen varit betald och skuldfri hade vi aldrig sålt henne. Men så var inte fallet, det fanns lån som kostade oss pengar varje månad. Ibland måste man prioritera och här fick vi göra ett val.

Under åren har vi testat på många olika saker. En av de sakerna är att vara skuldfria. Helt skuldfria. Jag kan säga att det är en mycket behaglig känsla. Men inte så värdefull att man vill sträva efter detta hela livet. För oss räckte det att testa på det under en period. Att vara skuldfri innebär att man inte har några lån eller krediter överhuvudtaget. Vi har testat på att leva minimalistiskt, spara pengar genom att ha minimala utgifter, minimalt boende och betalda fordon till exempel. Av de pengar vi då tjänade kunde vi spara största delen. Vi vet idag att vi kan leva på ytterst lite pengar och ändå ha det bra.

Vi har provat på att äga hus och fordon, en del inhandlat via lån, annat kontant betalt. Idag har vi en personbil som är betald, två husvagnar som är betalda samt ett yrkesfordon som ligger på leasing i företaget. Huset är inte betalt för vi hade vissa svårigheter med att hosta upp miljonen vid inköpet. Vi har alltså ett huslån och ett billån kan man säga. I företaget ligger det endast en bil, inga andra skulder.

Fritiden

Fritiden har alltid varit viktig för oss. Att göra roliga saker så ofta vi fått möjlighet. Därav alla dessa olika fordon, eftersom de ger oss friheten på fritiden. Att sälja husbilen var ett beslut vi tog eftersom vi hade svårt att både äga den och samtidigt renovera vårt hus. Men det innebär samtidigt att jag saknar bilen…

Här kan en ju tycka att vi har ju den lilla husvagnen, betald och i princip gratis att äga. Jo, det är sant. Den får hoppa in som vikarie till en framtida husbil så länge. Och jag ser verkligen alla fördelarna med denna lilla pjäs, främst då ekonomiskt. Men jag ser också nackdelen att inte vara lika fri som med en bil. Här pratar jag om vår Smålandia som används som resevagn. Återigen, ibland får man prioritera.

Förr i tiden kontra idag

Innan vi fick vår plats på campingen 2013 så åkte vi med husvagn varje år. Det blev bara på somrarna, men vi tog våra turer titt som tätt. Dock var det mesta på semestern eftersom vi då hade våra 4-5 veckor mitt i sommaren, som de flesta andra. Vi spelade mycket golf och bodde som regel på golfklubbar runt omkring. Senare blev detta mycket populärt och idag är dessa parkeringar mer lika regelrätta ställplatser. Tiderna förändras.

Vi har pratat lite om vagnen som står uppställd på campingen. Ska vi ha den kvar, ska vi sälja vagnen och byta till en vintervagn, ska vi låta den stå som den är och endast använda den på sommaren? Kommer vi vilja lägga tid där eller kommer vi prioritera att åka med den lilla vagnen istället? Hur mycket fritid får vi egentligen i sommar? Hinner vi med båda delarna? Vagnen på campingen kostar pengar varje år i form av årsavgiften. Och vi känner väl att för att det ska vara värt de pengarna behöver vi utnyttja den, inte bara betala och sedan låta den stå oanvänd. Även campingen anser att man bör nyttja sin plats om man nu har en. Alltid dessa beslut som måste fattas….:)

Testat och dags att landa

När man testat så många saker som vi har gjort kan en tycka att det vore snart dags att landa i det som vi faktiskt gillar. Och sedan vara nöjd med det. Men det är inte riktigt så det fungerar. För har man en nyfikenhet och en drivkraft att lära sig mer och se fler platser i världen, som vi har, så är det svårt att bara sätta sig ner och känna sig hemma och nöjd med tillvaron. Det betyder inte att vi inte är nöjda med det vi har idag, tvärtom. Men det betyder att även om vi är nöjda så vill vi vidare i utvecklingen.

Vi trivs mycket bra i vårt hus och med vårt företag. Vi har det bra på alla sätt och exakt ingenting att klaga över. Men vi vill se mer, göra mer, göra saker vi inte har gjort tidigare och saker vi har gjort tidigare. Av allt det vi testat på har vi såklart fastnat för vissa saker som är roligare än annat. Och en av de sakerna är fordonen. Helt klart skulle vi inte gilla att vara utan. Det är för att ett fordon i form av bil eller vagn ger oss en frihet som är beroendeframkallande.

Just nu har vi fordon som vi kan använda till detta ändamål även om de inte är de ultimata. Men för tillfället fungerar de utmärkt. Vi tror inte vi har möjlighet att åka utomlands ännu på ett tag, vårt företag kräver för mycket för det just nu. Men i framtiden vill vi nog ta en tur ut i Europa med bil igen och se oss omkring. När den dagen kommer blir det till att prioritera en ny bil.

Framtiden ser ljus ut

Mörkret kommer strax att ge vika för ljuset och solen har faktiskt tittat fram ett par gånger i Januari. Värmen är inte jättelångt borta nu och vi ser fram emot sol och sommar. Fördelen med vintern är att man kan drömma och planera för roliga saker som komma skall. En sak vi har bestämt ska bli av i år är semester. Riktig semester på sommaren. De sista 2 åren har vi mest jobbat och bara varit lediga korta stunder. 4 dagar var vi iväg i somras som mest och det är för lite. I år blir det annat. Högst troligt en roadtrip i Sverige, eventuellt i Norge.

Vi har även planerat att måla vårt hus utvändigt under våren. Förra året fanns det inte tid, vi prioriterade våra kunder. Skomakarens barn, ni vet. Men i år är det dags och kåken kommer få sig ett välbehövligt lyft. Före och efterbilder kommer så småningom. // Jeanette

2 reaktioner på ”Blandade känslor

  1. Så bra att testa vad man trivs med. Vi har också under många år, när barnen var små, haft husvagnar. Även en sommarstuga. För många år sedan år sedan sålde vi husvagnen för en husbil och stugan såldes för några år sedan. Vi insåg att vi inte hade tiden och orken att fixa med den. Husbilen passar oss bättre. Man måste testa för att inse vad man trivs bäst med.

    Gilla

  2. Utan att prova sig fram så upplever en ju inget nytt. Ett statiskt liv är inte för mig (och bevisligen inte för er). Vi älskade vår FrankieBoy ovh även Vega. Men efter totalt tre år med husbil så hade vi lärt oss och upplevt så mycket det bara gick. När pandemin kom var det dags för nya utmaningar. Och hur mkt vi än älskade husbilslivet så gillar jag vårt hus här i Portugal mycket mer. En vet aldrig vad som finns runt hörnet och om dörrarna är öppna kan en få uppelva magiska saker. Må gott!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.