Minusgrader och Elräkning

Att bosätta sig i en liten sommarstuga som vi ju har gjort har både för- och nackdelar. Vår stuga är en Västkuststuga från 1978. På den tiden fanns dessa stugor i 3 olika varianter, en helt oisolerad, en halvt isolerad och en fullt isolerad. Vår är halvt isolerad, vilket innebär ca 10 cm tjocka väggar. På vinden finns det isolering, men den är inte tillräcklig. När vi besiktigade huset inför köp fick vi rådet att isolera just vinden mer, för att behålla mer värme inomhus. Vinden läcker, kan man kanske säga.

Vi tänkte att det ska vi göra, liksom att vi ska måla den utvändigt samt renovera fönstren. Taket behöver rengöras och stuprör och hängrännor bytas. Även köket kunde få sig en uppfräschning samt vardagsrummet lite nya väggar.

Ett år senare

Vi köpte huset i mellandagarna förra året, vilket betyder att vi har snart ägt det i ett år. Vi flyttade in i februari efter att ha tapetserat om två rum och målat hallen. Under året som gått har vi av de ovan nämnda planerna genomfört en. Lite grann. Och det är att renovera fönstren. 7 av totalt 14 fönster.

Istället har vi installerat en diskmaskin och bytt ut vitvaror som kyl och frys, samt tvättmaskin. Vi har även bytt ut toastolen, tömt och städat ur den grävda brunnen, och installerat ytterligare ett vattenfilter. Varmvattenberedaren och vattenpumpen är bytta, även de. Vi har bytt en del som var trasig i luftvärmepumpen samt rengjort den grundligt. Vi har installerat fläkt i badrummet, jordfelsbrytare och nytt element i köket. Men vinden är ännu inte tilläggs-isolerad.

Och just de här dagarna när temperaturen snuddar vid -20 grader, då blir det lite kyligt här.

Elen

Grafen visar vår elförbrukning under en dag, fredagen den 16/12. På morgonen använde vi vattenkokaren 2 gånger, sedan åkte vi till stan och jobbade. Vi tände upp kaminen vid 15-tiden ungefär, lagade mat på spisen mellan 17-18 och Dan tog en dusch samtidigt. På kvällen hade vi igång både TV och datorer. Totalt gjorde vi av med 52,06 kWh.

Det var -17 grader på morgonen ute, och jag fick hålla tummarna för att bilen startade, vilket den gjorde med lite knorrande.

El-andvändningen

Tror det är få som har undgått att el-priserna skenat sista året. För den som bor i lägenhet eller har andra uppvärmningskällor i sina hus och endast använder hushållsel är detta kanske inte så påtagligt. För oss som värmer huset med stora delar el märks det mer. Vår uppvärmningskälla består av luftvärmepumpen, el-element samt en insats i kaminen.

Men vi använder också el till att värma upp vattnet, kyla maten och sedan tillaga den på spisen och i ugnen. Vi kokar vatten till kaffet i vattenkokare. Ibland värmer vi mat i micron. Vi tittar på TV på kvällarna via fiber och laddar våra datorer och telefoner varje dag. Ibland laddas hörlurar och tandborsten. Lampor går på ström och vi har dessa på timer. Det går åt ström varje gång vi spolar i toan eller i kranarna för vattenpumpen måste då bygga upp ett nytt tryck. Frostvakten till vattenpumpen drar ström så fort det blir minusgrader.

Vi använder också el till att värma upp Dans studio, där även färgförrådet finns nu under vintern. Här håller vi endast några grader just nu, men även det drar el. Och verkstaden måste vara uppvärmd om vi ska jobba där. Något vi inte gör för tillfället, utan där är nu helt utkylt. Detta märks tydligt på el-förbrukningen.

Fast El-pris

Eo:n som är den som levererar elen till oss, tyckte det var läge att nu höja elnätsavgifterna lagom tills kylan sätter in. Dessa kan vi inte undvika hur vi än bär oss åt. Vidare har vi ett avtal med Göta Energi för själva elförbrukningen. Det betyder att vi varje månad får 2 olika räkningar. Ingen av dem är särskilt upphetsande att skåda just nu.

Eo:ns pris ligger på ca. 1,40:- per kWh just nu, detta kommer då att höjas framöver.

Göta Energis pris ligger på 3,74:- per kWh under hela vintern för vår del. Ett fastpris som gäller fram till april. Båda priserna är inklusive skatt och moms. Alltså det totala beloppet vi betalar för elen i dagsläget. Totalt 5,14:- per kWh. Som hittat, eller hur?

Hutlöst

I november som för övrigt inte var särskilt kallt, gjorde vi av med 903 kWh totalt. Till en kostnad av 4641:-

I december blir det betydligt mer eftersom temperaturen skiljer sig kraftigt. Snöskottning är ju en källa till uppvärmning, liksom att bära in ved… Att duscha snabbt och sällan funkar ganska bra, men att inte laga mat alls är inget alternativ. Heller inte att inte värma upp kåken. Vi sparar på så mycket vi kan, tycker vi, vilket såklart är bra för den totala förbrukningen i landet. Men det finns gränser även för oss. Vi måste ha värme och vi måste ha varm mat.

Vår luftvärmepump har stått på max 20 grader hela hösten, elementen stödvärmer endast och i två av fyra rum har vi inget på alls. Dessa dagarna då det varit riktigt kallt har vi vaknat med 16 grader i sovrummet. Det är helt ok för oss, då våra täcken värmer bra. Men under dagtid är det för kallt och värmen måste upp. Både för husets och våran skull. Och för hunden.

Spara, spara

Vi tycker vi sparar i alla ändar, ändå blir det stor kostnad. Vår fina kombinerade tvätt-tork maskin vi köpte i våras har nog tumlat kläder typ 2 gånger. Nu står den mest och samlar damm. Ingen tumling förekommer längre, all tvätt hängs på tork istället. Vi tvättar sällan. Vi använder både diskmaskinen och tvättmaskinen på kortprogram. Vi försöker att laga mat varannan dag, större portioner så vi istället för att starta spisen varje dag värmer rester i micron.

I rummet utan element som vi stängt till var det is på insidan av fönstret, så det var bara att öppna upp dörren lite grann där… Men praktiskt med ett kylskåp till….vinet håller sig kallt! Dock har vi våra kläder här också och de kan vara lite kylslagna på morgonen.

Positivt

Om man ska se det positiva i allt detta så är det såklart att man blir mer medveten om hur mycket vi egentligen slösar på resurserna. Det blir att man tänker till ordentligt innan man använder saker bara för att. Många av oss är nog ganska slösaktiga av ren tanklöshet eller bekvämlighet. Men när det nu biter en i baken i form av ökade kostnader, så kanske man tänker till lite mer. Måste jag verkligen ha det här?

Trots ökade kostnader för vår del, och då inte bara elen utan även diesel och matpriser märker vi av ordentligt, så har vi nu beslutat oss för att det är läge att tilläggsisolera vinden. Bättre sent än aldrig, eller hur? Det skulle gjorts i somras, men blev inte av. Mycket annat har vi gjort och prioriterat. Nu när vi märker vad vi missat är det bara att rätta till misstagen. Så firman som ska göra detta är bokad efter jul.

Att klaga över priser hjälper exakt ingenting. Att klaga över huvud taget på någonting, hjälper exakt ingenting heller. Men att se över sina egna handlingar kan hjälpa om man tycker att man har det bedrövligt. För den enda som kan påverka dig är du, och den enda som kan påverka mig är jag. Att göra som vi och köpa en halv-isolerad stuga, ja, då får vi stå vårt kast istället för att klaga över den. Vi älskar vår stuga, dyr eller inte. // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.