Första månaden i husbilen

Så har det då gått en månad från det att vi klappade igen dörren till husvagen och flyttade in permanent i Nisse.

Vad har då hänt den första månaden?

Vi har inte åkt runt vidare mycket egentligen, utan stått still på sladd nästan hela tiden. Först hos kompisar där Målare-Dan tapetserade under närmare två veckor, sedan på vår senaste ställplats, Kattugglan. Också det hos kompisar. Fast detta är en ”riktig ställplats” som öppnar för allmänheten i Mars.

Tyvärr har det regnat hur mycket som helst i februari, och den annars så vackra Lagaån som vi har intill oss är nu översvämmad utan dess like. Det är många som är drabbade av översvämningarna, och just i detta läget är vi glada att vårt hem är mobilt. Vi lider med de vars källare blivit översvämmade, och de som fått andra skador på sina hus.

För vår del har vi det finfint. Vi har tillgång till el, vattenpåfyllning, gråvatten- och toatömning precis utanför dörren, tvättmaskin, toalett och dusch. En bra parkering till vår lilla peugeot finns intill husbilen, och hunden har en stor gräsmatta precis utanför att springa på. Så oss går det ingen nöd på. Vi önskar oss lite värme och sol just nu bara.

Hjälp, vad händer?

Ett litet missöde har vi hunnit råka ut för den första månaden. Eller första veckan egentligen. Toaletten i husbilen la av…. det gick inte att öppna kassetten inifrån. Detta hände redan efter första tömningen, och vi ägnade en halv dag åt att försöka hitta felet. Vad mer kan man göra än att ta ut kassetten och sen ha tillbaka den, liksom?

Toaletten i vår Niesmann är av porslin, men den har en ”vanlig” kassett, alltså en extern mindre tank som man får tömma manuellt, från Thetford. Samma princip som i våra husvagnar sedan många år tillbaka. Så vi kunde verkligen inte räkna ut vad vi gjorde för fel…

Just då bodde vi utanför kompisarnas hus, och fick således låna deras toalett. Så någon större katastrof var det ju inte. Däremot kändes det sådär kul att börja husbilslivet med att åka tillbaka till köpefirman, 6 mil därifrån. Vi hade inte ens haft bilen i en vecka.

Kommer som ett skott….

När vi ringde till husbilsfirman dagen efter kunde de gissa sig till felet, och menade att det går nog att reparera på plats, vi behövde inte åka till dem. Istället skickade de ut en reparatör samma dag, som genast löste problemet åt oss. Det hade hakat upp sig i en plastkugge (intressant med tanke på den övriga kvaliteten i bilen). Vi var mycket tacksamma för den lösningen.

Lyder inte

En detalj till som vi hade lagt märkte till på bilen var den automatiska luftfjädringen som skulle ställa bilen i våg. Den samarbetade dåligt, och hur vi än bar oss åt fick vi inte till det. Den lutade åt höger, vänster eller framåt.

Vi hade fått instruktioner på hur vi skulle göra, och det finns bara en enda röd knapp att trycka på. När vi hade packat klart på campingen åkte vi in till stan (Ljungby) för att gå på fest. Då parkerade vi på en stor asfaltsplan som såg väldigt plan ut. Men då skickade bilen upp bakändan i luften ordentligt, och jag som är lite kort i rocken nådde knappt upp till dörrhantaget på utsidan.

Bilden är tagen på grus, där vi står idag.

Vi ringde säljaren och ifrågasatte. Han förklarade igen hur vi skulle göra och vi tyckte verkligen vi gjorde som vi blev tillsagda: Låt motorn vara igång, dra handbromsen och lägg växellådan i neutral. Tryck sen på knappen tills den börjar blinka, ca 5 sekunder. Låt bilen vara tills den slutar blinka, då är den klar. Då står den i våg.

Fast Nej, den stannade aldrig i våg. När den tyckte den stod rätt så lutade vi ordentligt. Och senare fick den för sig att ändra läge igen, och det var inte lite heller. Rätt vad det var började den brumma och så sjönk Tex. vänster framhjul ner kraftigt medans bakändan åkte upp ytterligare.

Detta hände gång på gång, trots våra försök att verkligen ”göra rätt”. Vi flyttade bilen fram och tillbaka, försökte hitta så jämnt underlag som möjligt, körde en runda med den för att om möjligt nollställa. Men varje gång vi försökte trycka på knappen så blev resultatet detsamma. Oavsett var vi stod eller vad vi gjorde.

Pinsamt

Ett flertal gånger blev vi väckta mitt i natten av att den började brumma och skulle ändra läge. En gång tog jag tiden, den höll på i 5 minuter. Just då stod vi mitt i ett bostadsområde på en gata, och jag väntade mig nästan att ilskna grannar skulle komma farande. Lite pinsamt var det, allra helst när man inte fick tyst på den heller….

Två och en halv vecka efter vi hämtat bilen fick den tid på verkstaden hos återförsäljaren. Man skulle då se om man kunde få ordning på luftfjädringen. Naturligtvis ställde bilen sig i våg just hos dem, när de testade. Handhavandefel menade de. Nisse, din förädare, tänkte jag.

Men trots detta gjorde de vad de kunde, smörjde fjädrarna och kallibrerade den. I alla fall sa de det. Själv såg jag ingenting, men bilen befann sig på verkstaden ett antal timmar. Visserligen var det lite andra detaljer med, som att den pep när man öppnade dörren till exempel. Något med en sensor som inte fungerade. Och en display som var trasig och ytterligare detaljer. Så visst, det fanns ju en del att ta tag i.

Handhavandefel

Glad i hågen åkte jag hem igen med en lagad bil. Skönt att äntligen kunna stå rakt, inga fler ägg som åker i golvet.

Jag backar in bilen på exakt samma plats som jag åkte från på morgonen, en grusplan inte så jämn som asfalt, men dock ganska jämn. Gör återigen som jag blivit tillsagd, låter bilen stå en stund på tomgång och lampan slutar blinka. Bilen ställer sig jämt enligt vattenpasset. Eller kanske inte 100%, men vi tyckte det var det bästa den någonsin åstadkommit så vi tänkte att det blir nog inte bättre än så.

Glada över att äntligen fått problemet ur världen lagar vi mat, och pratar om dagens bravader. Bilen står still, jippi! Vi går och lägger oss.

Klockan 04,45 på morgonen väcks vi av brummandet igen. Och inser att bilen skickar upp bakändan i luften igen. Samtidigt tycks den även sänka framändan, och lite mer på vänstra framhjulet. SUCK!

Ring verkstaden igen…

Vi rapporterade problemet direkt dagen efter. Säljaren menade att vi får nog ta hem reservdelar till den och byta någon bälg… Prova att åk en runda och sen parkera igen, fick jag som råd så länge.

Sagt och gjort, jag åkte till syrran. Nästa grusplan att parkera på, och bilen ställer sig inte ens lite i våg på första försöket. Tvärtom står den om möjligt ännu mer tokigt än den gjort tidigare. Hem igen en stund senare och testar igen. Men nej, den vill verkligen inte nu heller.

För att lösa problemet fick vi starta bilen igen, då är det meningen att den ska ställa in sig själv i körläge. Detta beyder att den sänker framändan i förhållande till bakändan, så den lutar alltså framåt lite grann även i körläget. Köra fram en bit, och sedan backa tillbaka. Då ställde den sig någorlunda plant i sidled i alla fall. Och sen helt enkelt inte trycka på knappen.

Vi väntar

Vi väntar fortfarande på att verkstaden ska ringa in oss för åtgärd. Idag står bilen utan sin automatiska luftfjädring, inte rakt och lite gungig. Vi har inga stödben att ta till heller, så det är bara att gilla läget. Men den är i alla fall inte så hög, vilket underlättar när man ska gå in och ut. Främst för hunden Chillie som har lite kortare ben än vi andra 🙂

Självklart hade vi ju önskat att bilen bara kunde fungera från början, men samtidigt är det ingen större katastrof heller. Nackdelen blir ju att vi måste åka till verkstaden igen förr eller senare. Men efter första månaden är vi ändå väldigt nöjda och glada över vår Nisse. Vi upplevde honom som enorm i början, men tycker nu att han har krymt till rimliga proportioner.

Ingen TV

Bilen är utrustad med parabol, en stor en med inbyggd box. Två TV från tyskland utan antennuttag. Finns heller ingen antenn på taket. Men suroundsystem och DVD kopplat till ena TV:n.

Vi kollade med Canal Digital om det skulle kunna fungera. Ja, absolut. ”Fint, då beställer vi ett kort”. Nu har vi turen att ha en kompis som jobbar med just paraboler, så vi bad honom hjälpa oss få igång TV:n.

Men nej, parabolen hittade kanalerna men boxen kunde inte överföra dem till TV:n. Något med mjukvaran i boxen sa han. Behöver nollställas. Jaha, ingen Canal Digital alltså. Vi valde att skicka tillbaka modulen och kortet vi fått. Tänkte att vi kanske kan skaffa en antenn istället.

Eftersom vi redan hade en liten smartTV i husvagnen, bytte vi ut TV:n i sovrummet. Vi kan endast se Netflix i den, eller koppla den mot datorn via HDMI och titta på play-kanalerna. Nu tänkte vi att vi kan byta ut den andra TV:n också mot en smartTV. Så vi åkte till affären. Väl där konstaterade vi att de kablar som sitter i bilen, till suroundsystemet, inte skulle passa i en modern svensk TV. Så nej, ingen ny TV heller.

Vi har redan en liten bordsantenn, och den fungerar ibland beroende på hur vi står. Den fungerar med vår smartTV i ”sovrummet”, inte med den tyska TV:n som befinner sig i ”vardagsrummet”. Kanal 1 och TV 4 är de kanaler vi tittar på och dessa får vi oftast in.

Netflix, Play och DVD

Egentligen spelar det inte så stor roll att vi inte kan få in några övriga kanaler. Vi hade bara ”gratiskanalerna” som man får in via antenn i husvagnen. Annars blev det mest serier på Netflix. Och det där erbjuds ju via Play-kanalerna på datorn idag, förutsatt att man har tillgång till internet.

Fördelen med DVD är att vi nu kan kolla på gamla filmer som fallit i glömska. Ljudet med sin baslåda gör att man har biokänsla i bilen. Vi skulle kunna skaffa en antenn till taket, men har valt att inte göra det. Den går bara att nyttja i sverige, inte utomlands.

Vi testade parabolen mest för att den finns på taket. Nu vet vi att vi måste ha betydligt mer hjälp för att få igång den, och det är inte aktuellt för oss. Vi lever ju i den digitala världen nu… 🙂 I vår värld är internet, laptop och smartphones de viktigaste bitarna. // Jeanette

En reaktion på ”Första månaden i husbilen

  1. Vilken dråplig historia men rolig läsning!! :))
    Vi har också hydrauliska stödben och vet precis hur det är när dessa inte är kalibrerade. Vi åkte till ”holländaren” i Skene som är proffs på dessa ting och han fixade problemet snabbt.
    Tack för jättetrevlig läsning!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.