Ironic Sweden

Ironic Sweden eller Dan Ritzén som han heter till vardags, skapar musik.

När vi träffades hade han äggkartonger i taket och heltäckningsmatta på golvet i sin ”musikstudio”. Egentligen var det ett vanligt sovrum som han hade stylat efter bästa förmåga. Högtalarna var enorma och dataskärmarna var inte så små de heller. Tror bestämt det hängde ett lakan över fönstret med 🙂

Genom åren har studion flyttat med till våra olika bostäder, dock har utrustningen idag krymt till en laptop, en mikrofon och ett par hörlurar.

28/2-20 studion i Nisse

1998

Han köpte sin första musikdator 1998, det var en Atari 1040 st, men inbyggd diskettstation. Tiderna förändras och tekniken går framåt. Numera är det en Mac som gäller. Högtalarna är borta för länge sen, utbytta mot hörlurar istället. Det har gjorts mycket musik genom åren, men fram till 2006 var det mest lekstuga…

2006 producerades första skivan, men då under namnet Ironic. Denna trycktes i 50 exemplar på CD. Finns inte sparad i datorvärlden. För ägare av denna raritet kan det bli ett fint tillskott i pensionskassan 🙂

Sen gick det några år, eller ganska många. Dan spelade golf, cyklade, renoverade hus och fixade med allt möjligt. Men musiken fanns alltid med i bakrunden som en hobby.

2017

I december 2017 så släpptes äntligen EP:n Player, på CD och vinyl. 100 exemplar av varje. Inom kategorin ”synth” blev den väldigt uppskattad, och Dan fick till och med göra sin första radiointervju. CD:na sålde slut inom loppet av en dag, och en andra utgåva fick tryckas upp. Även vinylerna sålde bra.

Player spelades in i husvagnen, både musiken och sången. Med hjälp av dator och mikrofon. Han fick passa på att lägga sången när frun var ute med hunden….

Detta var egentligen starten på musikkarriären. Efter Player har det blivit fler och han jobbar lite nästan varje dag med sin musik. Nämnas ska även att 12 olika artister har gjort remixer på Player. Artisterna kommer från olika delar av världen.

Mera musik

Under 2018 släpptes EP:n KING, på CD och digitalt. Även den uppskattad och frekvent spelad på alla digitala medier.

I samband med skivan, skapades även en musikvideo till låten I KING. Klippen på Dan i videon är faktiskt inspelade på handikappstoaletten på campingen som vi då bodde på 🙂 Filerna skickades sedan över till USA, till Damian Krypt som producerade videon.

Egna produktioner

Vintern 2019 spelades låten Dansmusik in på Gran Canaria, i sovrummet i vår lilla bungalow. Till denna tillkom ännu en video. Inspelningen gjordes med hjälp av Iphone upptejpad på väggen. Vidare skickade vänner från Sverige klipp på olika danser, och Dan spelade själv in några klipp från dansgolvet på ”Playa del Sol”. Vi råkade gå förbi en kväll när proffesionella dansare övade utan publik, och vi fick lov att filma dem.

Dansmusik video

Både låten och videon fick bra respons och går varm på underground-klubbar runt om i världen. Även tre remixer gjordes på Dansmusik. Detta blev lite startskottet för vidare videoproduktion.

Dansmusik redigerades med hjälp av programmet ”Imovie”, men sen inhandlades programmet ”Final Cut Pro” för mer avancerad redigering. Dan rekomenderar verkligen detta programmet för alla som i någon mån vill redigera, inte bara musik utan även annan videoredigering.

2019

Senare samma år skapades EP:n Pictures. Inga remixer denna gången, än. Men däremot blev det två stycken musikvideos. Till låtarna ”Jag lämnar dig” och ”Alive”. Musikvideoproduktionen har blivit ett nytt intresse, och framtida projekt kommer generera fler videos. Nu jobbas det på en ny EP.

Låten ”Dansmusik” blev den första på svenska, och ”Jag lämnar dig” sjungs både på svenska och engelska. Kan vara att det blir mera på svenska framöver.

Lite kul fakta runt vissa klipp i ”Alive”: Dan filmade sig själv i duschen på campingen (med kläder på) och flera klipp är inspelade under nyårsnatten mot 2020 med goda vänner.

Vidare arbete

Länkar till Youtube och Spotify;

https://www.youtube.com/user/danritzen/featured

5 reaktioner på ”Ironic Sweden

  1. Pingback: En gång var vi vanliga… – Ritzéns Digitala Livsstil

  2. Pingback: Färgbyte och Geocaching – Ritzéns Digitala Livsstil

  3. Pingback: Udda livsstil – Ritzéns

  4. Pingback: 20 år av kärlek – Ritzéns

  5. Good web site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.