Instruktionsboken ljuger…

Det tar ju som sagt ett tag att lära sig alla detaljer när man är ny på husbilslivet. Så vi har läst på så mycket som möjligt. Vår instruktionsbok är tjock som en bibel, men som tur är står allt på svenska. Mycket har vi lärt oss genom att testa, men ibland har saker bara inte fungerat och vi har fått ta till instruktionsboken.

Nu står ju såklart inte allt i den ändå, till exempel är luftfjädringen ett tillval, alltså inget som är monterat på bilen original. I alla fall inte enligt instruktionsboken. En annan detalj som vi heller inte kunnat läsa oss till är hur man startar DVD-spelaren, alltså trycker igång filmen. Det finns en fjärrkontroll, eller flera till och med. Men de fungerar dåligt. Inte alls, faktiskt, trots nya batteri. Vad kan man göra med en fjärrkontroll annat än att rikta den mot displayen och trycka på den, liksom?

Vi får igång DVD:n och har kunnat titta på filmer genom att trycka direkt på displayen, och det går numera fortare för varje gång. Men lite tålamodsprövande har det varit….

Chock på macken

I instruktionsboken står det att bilen har en dieseltank på 100 L. Vi har inte kört vidare mycket ännu, och således inte heller tankat bilen, då säljaren skickade med ganska mycket diesel. Men nu var det så dags för oss att själva tanka för första gången. Dieselpriset har ju som bekant hoppat upp och ner ganska mycket, och kostade över 16:- litern för ett par veckor sedan.

Nu var priset lägre, och vi tyckte det var dags att fylla på. Vi visste ju att vi hade en tank på 100 L…. kanske skulle det gå i 80 liter? Oj, oj, det blir mycket på en gång. Ja, ja resonerade vi, vi behöver ju inte tanka så ofta i alla fall.

Lika bra att fylla upp den på en gång tyckte vi. Men det tog ju aldrig stopp! När mätaren passerat 80 liter började vi undra om det var hål i tanken, kanske rann det bara rakt igenom? Hjälp, vad gör vi då??? Men, tillslut så stannade pumpen. Tanken var full. Det rann inte igenom.

Skickligt att trycka i 106 liter i en 100-liters tank! Och det var ju inte så att vi körde på ångorna heller, vi trodde oss ha ca 20 liter kvar i tanken.

Slutsats

Antingen så kan inte pumpen räkna rätt, eller så står det fel i instruktionsboken. Vi har inte en 100-liters tank, snarare 120 l. Det lutar väl mer åt det sistnämnda hoppas jag…

Nu är ju inte detta någon nackdel, tvärtom känns det bra att ha en så stor tank. Lite lättare att kika efter bra dieselpriser ute i Europa, snåla smålänningar som vi ändå är 🙂

Bilens andra egenskaper

Vår Niesmann är så pass isolerad att vi inte upplever en köldknäpp på en gång. Bilen som i dagsläget står på sladd, slår på gasoldriften till pannan om inte elen klarar hålla värmen. Det är först när man öppnar dörren, eller drar ner gardinerna för fönstren som man inser att det är kallare idag.

Vi har ett aluminiumjalusi i framrutan, som håller kylan utanför. Troligen skulle vi få ännu bättre effekt med ett utvändigt isolertäcke, men då bilen är så pass hög ser vi inte riktigt hur vi skulle lyckas få dit det. Det saknas fästen och vi når inte upp till framrutan utifrån….

Tyvärr blir det lite kondens på insidan av framrutan utan det där täcket, men vi kom på efter ett tag att bilen var för dåligt ventilerad. Från början hade vi allt stängt, alla fönster och dörren (vi har bara en enda dörr).

Sen öppnade vi två av de mindre takluckorna på glänt och fick på så sätt bättre inomhusklimat. Luften blev torrare och kondensen minskade. Att vi inte hade tänkt på det innan… Man lär så länge man lever vad det någon som sa.

Våren står för dörren

Denna vintern har ju inte varit speciellt kall över lag i Sverige. Mestadels plusgrader, och någon snöskyffel har vi inte behövt använda alls. Faktum är att vi som i år flyttat till husbilen permanent, har struntat i att ta med någon alls. Vi har också valt att inte använda vinterdäck på vår bil i år, och det för att vi visste från början att vi mestadels skulle stå stilla.

Eftersom vår bil har 6 däck, och dessutom en annan typ än vad personbilarna använder, blir det en nätt liten utgift att byta alla på en gång. Så vi har valt att inte göra det nu. Vi är lite osäkra på hur vinterdäck skulle fungera i varmare länder, och hittills har vi lätt kunnat parera ”vinterväglag”, alltså vi har helt enkelt inte kört med bilen då.

Men de dagarna är lätträknade denna vinter, mesta tiden har det varit regn och åter regn. Dock har den passerade helgen bjudit på kallt och klart väder på nätterna, och vi har vaknat upp till vackra frostlandskap nu ett par dagar.

Glömde att det var vinter

Trots att man befinner sig i ett land med vinter i almanackan, är det lätt att glömma när dagarna bjuder på regn och blåst. Vi har inte ens plockat fram vinterkängorna i år, utan har klarat oss med tunnare skor. Eftersom snön har lyst med sin frånvaro har man istället anpassat sig till regn och rusk. Mycket tid har tillbringats inomhus, trots att vi egentligen föredrar att vara ute så mycket som möjligt. Men vi gillar inte att frysa.

Denna helgens miss var att vi glömde Cocacolan………ute. // Jeanette

En reaktion på ”Instruktionsboken ljuger…

  1. Hej på er blivande globetrotters. Beträffande framrutan skaffa en trappstege😂 så fixar ni det galant! Ha det bra!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.