Vinden viner…

Två månader har gått sedan vi flyttade in i husbilen. Det har blåst ordentligt på oss flertalet gånger. Och regnat. Och snöat. Men även solen har visat sig och lyst upp tillvaron.

Igår kom det återigen kraftiga vindar några timmar. Ingen riktig storm denna gången, men visst flög det runt grenar och löv runt husbilen. Men eftersom vi nu står så bra som vi gör, att vi har skog bakom oss och vid sidan om oss, så gungade bilen till endast ett par gånger. Inget kul väder att vara ute i, men inomhusklimatet var helt oförändrat.

Den västliga vinden passar oss perfekt just nu, till skillnad mot campingen vi bott så länge på. Där bodde vi precis vid vattnet, och vinden låg rakt mot vagn och tält. Där kunde man snacka om gungande vagn. Ibland undrade vi om vi skulle vakna upp nere i sjön….

Att bo på camping på vintern har sina fördelar, helt klart. Men just stormarna var ganska påfrestande faktiskt. Man visste aldrig om tältet skulle klara påfrestningen, kanske skulle det gå sönder. Men det höll så länge vi bodde där.

För första gången stod vi på samma camping med bilen, en bit längre in från vattnet för ett par veckor sedan. Vi hade två rader med vagnar mellan oss och vattnet. Och det var verkligen skillnad! Nu var det ingen kraftig vind eller storm just då, men visst kände man att det blåste. Men då stod vi med dörren på läsidan, och upplevde inte alls det som vidare jobbigt. Vi kunde sitta ute i solen, på läsidan och det var riktigt skönt. Det hade inte gått vid husvagnen.

Lärorikt

Vad lärde vi oss av det då? Jo, att inte bo precis vid vatten med bilen om vi kan undvika, i alla fall de dagar det blåser. Just i Sverige blåser det ju gärna ganska ofta då….

Nisse är ju ganska stabil i förhållande till en husvagn, men samtidigt har en husvagn ändå stödben, till skillnad mot Nisse. Men de sex hjulen gör att bilen ändå står ganska stadigt, även i vind. Om vi bara får luftfjädringen att fungera optimalt, så tror vi att den blir ännu mer stabil. Just nu använder vi den inte alls, eftersom den ännu inte är lagad.

Å andra sidan ska det mycket till om vinden ska välta 6 ton…. det handlar väl mer om komforten inomhus kanske. Sen vill man såklart inte få bilen repad av kringflygande föremål, eller rutorna krossade.

Boplatsen i Berghem

Fördel med Husbil

Fördelen nu är att vi kan ju faktiskt välja hur vi vill stå, och var. Skulle det komma storm har man ju en annan möjlighet att flytta på sig till ett bättre läge, vilket vi inte har kunna gjort innan. Vi har varsågoda fått stå där vi stod, i alla väder. Så det känns tryggare nu. Vi har heller inte en massa saker ute som kan flyga omkring, som vi hade tidigare.

Bord och stolar plockas lätt undan om det blir blåsigt, markisen är lätt att fälla in. Innan hade vi en paviljong med tygtag, vilket alltid skapade en oro om det skulle överleva vinden eller inte. Och prylar ute på altangolvet.

Skulle strömmen gå klarar bilen hålla värmen ändå. Visst, vi hade gasol i husvagnen också, men den gick inte på automatiskt som den gör nu. Och eftersom vi har en inverter, har vi alltså ström i alla våra uttag inomhus, även utan sladd. Det hade vi inte i vagnen. Gick strömen, så var den borta. Ingen el alls. Även om värmen fungerade på gasol, gjorde ingenting annat det.

Nisse tänker själv

Här kopplas både pannan och kylskåpet automatiskt om till gasol om elkällan utifrån försvinner. Skulle gasolen ta slut, då går batterierna in på kylskåpet. Fullt så modern var inte vår Kabe. Kylen gick också på gasol, men man fick starta den manuellt. Och var man inte hemma en dag och strömmen gick, ja då blev det fort kallt.

Här märker vi inte ens om den externa strömkällan kopplas från, bilen kopplar om allting själv, vilket är fantastiskt bra. Nu väntar vi med spänning på att få testa AC:n också. Men än har det inte varit läge för den… men sommaren brukar ju komma efter våren, så vi hoppas väl att så sker även i år 🙂 // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.