Udda Påsk i år

Normalt sett har vi träffat familjen under påsken, de åren vi varit hemma i Sverige. En middag här och en fika där. I år är det Corona-året.

Alltså gör vi ingenting. Vi åker ingenstans. Vi hälsar inte på någon. Ingen kommer till oss heller, utan vi håller oss i vår husbil. Fast inte riktigt såklart. Vi är utomhus en hel del, där vi även träffar folk. Och vi har flyttat på oss, från boplatsen till campingen.

Men just det här att planen på en långhelg nu grusats, vi hade tänkt tillbringa ett par dagar på konsert och utflykter många mil hemifrån, och kanske en middag eller två med familjen. Men nej, istället blir det arbete. Vi har fortfarande ett golv att ta hand om på vår plats på campingen, och målaren Dan är i full gång oavsett helg eller inte. Firma Dan Ritzén har startat upp, och energin flödar. Alltså jobbar man även de röda dagarna, om kunderna önskar.

De nya reglerna

Kan ju låta som ett trist val om man nu istället kunde varit långledig, men vi trivs faktiskt rätt bra ändå. Faktum är att man anpassar sig ganska bra till de nya ”reglerna”. Inga stora folksamlingar, tvätta händerna ofta, håll avstånden. Klart att vi fortfarande behöver handla mat, gasol, tanka osv. Vi måste befinna oss bland andra människor mellan varven. Men det blir inte så ofta längre.

Istället får man handla på sig så mycket som får plats, så det blir att vi handlar mer sällan. Att springa i affärer har aldrig varit någon stor passion, vi kan liksom inte köpa på oss massa prylar. Var skulle vi hysa dem? Och vi behöver inte en massa prylar. Vi har vad vi behöver och måste inte köpa saker för att de ”är fina” eller ”åh, vad roligt det hade varit att äga den prylen”.

Dessutom tror jag många som är just långlediga, ändå inte är lediga, utan arbetar med något projekt ändå, till exempel i trädgården eller på bostaden. Vi har ju ofta ett behov av att alltid sysselsätta oss, få kan vara bara stilla i längden. Samtidigt upplever många att det är just det som är avkoppling. Men att vara stilla ibland, att njuta av det man faktiskt har och acceptera saker för vad de är, det är livskvallité för oss.

Klart vi handlar saker vi med, sådant som vi faktiskt behöver. Men långt ifrån så mycket som när vi ägde en villa. Nu finns det andra saker som känns viktigare, än att shoppa.

Till exempel att leva i nuet, att faktiskt se sig om i omgivningarna och njuta av vad naturen erbjuder:

Påskägget

Många med oss, har fått ställa in sina planer för långhelgen. Många har förlorat pengar på redan betalda resor, andra får inte besöka sina sommarstugor hur de vill. Husbilsägare håller sig kanske i hemkommunen, om de väljer att åka alls. Äldre och folk i riskgrupper tvingas till ofrivillig karantän. Ytterligare folk har blivit permitterade, tvingade att jobba hemma mot deras vilja, eller rent av blivit av med jobbet. Andra har fått dubbel börda att bära på arbetet.

Denna påsken erbjuder inte bara godis och glädje i påskägget, utan mycket sorg och förtvivlan också bland befolkningen. Alla har ju såklart inte haft det bra tidigare heller av olika anledningar, men just detta året är så många fler drabbade ofrivilligt.

Att i dessa tider bo i husbil, känns som helt rätt val för oss. Vi kunde inte veta hur världen skulle se ut, när vi tog beslutet att köpa bilen. Men det blev rätt för oss. Och vi fick påskägg även i år 🙂 Cavan i glasen är för att fira nya tider, då Dan just bytt arbetsplats.

Och så lite påskhumor….

För många år sen när vi bodde i villa, med volvon och vovven, hade vi även en katt. Katten var lika mycket utekatt som innekatt och kom och gick som hon ville. Vi har aldrig varit särskilt noga med att pynta om vårat hem vid högtider. Klart att det blev lite nya gardiner och en och annan tomte under julhelgen, men just påsken har vi sällan pyntat vidare. Möjligen en påsklilja i kruka på trappan, men inte mer än så.

Så under just en påsk upptäckte vi en påskfjäder på vår altan. Altanen var inglasad med dörren ut lite på glänt för kattens skull. Konstigt, tänkte jag. Jag har inte köpt några påskfjädrar….

Nästa dag låg en fjäder till på golvet. Och sen kom en till…. och en till…. Till slut låg det en hel hög med fjädrar på vår altan. Märkligt.

Grannens påskris

Närmaste granne hade satt upp ett stort fint påskris i kruka utanför sin dörr, och pyntat det fint med fjädrar i alla möjliga färger. Nu låg nästan alla fjädrarna på vår altan…. Katten hade stulit dem, en efter en och stolt burit hem sitt byte till oss. Hon såg mycket nöjd ut, trodde såklart att det var fåglar hon fångat.

Den pinsamma katten erkände aldrig sin stöld för grannarna, och inte vi heller. Jag hade ju liksom slängt fjädrarna efterhand som de hamnade på vår altan….innan vi förstod varifrån de kom. Men de stackars grannarna måste verkligen ha undrat…. vad hände med vårt fina påskris? // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.