Nisses kapacitet

Att öppna dörren i april månad och känna doften av koskit, ja då är det vår!

Våren kommer ju tillslut oavsett om man bor i husbil eller i villa eller lägenhet. Hade vi nu jobbat som vi tänker att vi ska göra i framtiden, alltså helt mobilt utan att vara platsoberoende, så skulle man ju kunna njuta av svenska våren under lång tid. Börja i Skåne och åka uppåt allt eftersom. Men vi är inte där än. Och kanske när vi väl är det, att vi väljer ett annat land under våren i framtiden.

Dan har precis börjat nytt jobb som målare, fortfarande anställd och därmed får han hålla sig till sin fasta arbetsplats. Jag pluggar vidare, och har ett par månader kvar, skulle jag tro innan jag kan börja jobba igen. Så än så länge får vi hålla oss någorlunda stilla. Och just nu är läget oroligt i världen, så vi hade ju ändå inte kunnat göra annorlunda för tillfället.

Planerna grusades

Eftersom vi från början tänkt åka till hösten, någonstans till varmare platser, har vi nu fått tänka om, precis som alla andra. Det är ju fortfarande långt dit, kanske kan vi faktiskt komma iväg, vi vet inte ännu. Och vi hade ju önskat att få uppleva just våren på en annan plats. Inte för att Sveriges vår inte är trevlig. Utan mer på grund av ”den JÄVLA pollenallergin”.

Och där spelar det ingen som helst roll i vilken bostad vi bor, pollen finns ändå. Ute. Och nu börjar det bli varmt nog att ha dörren öppen lite grann då och då. Och då finns det även inne!

Funktionstest av Nisse

Än har vi inte riktigt kläm på hur länge vi verkligen klarar oss utan extern el. Vi har nu bott i bilen i drygt 2 och en halv månad, men stått mestadels på sladd den tiden. Lite av bekvämlighet och snålhet kan man väl säga…vintern är inte den roligaste tiden att åka runt och besöka olika platser. Det känns mer lockande när värmen infunnit sig så att säga…

Men i påskhelgen testade vi lite i alla fall, då vi åkte ut till campingen. Det blev totalt 5 dygn helt utan extern elkälla. Solen var vänlig nog att lysa på oss dessa dagar, mer eller mindre. Vi märkte att solcellerna jobbade för fullt, och batterierna laddades fort upp, till skillnad mot Adrian. Vi var inte sparsamma alls, tvärtom hade vi invertern på hela dagarna och kvällarna. Vi kollade både TV och film på kvällarna, laddade våra datorer och telefoner. Använde lamporna i taket plus en bordslampa, visserligen LED, men ändå. Och det mobila bredbandet stod på hela tiden.

Stolpen är nära

Vi tänkte att eftersom vi stod på vår ”gamla” plats på campingen över helgen, kunde vi när som helst bara plugga in strömkabeln om batterierna skulle varna. Men de gjorde inte det. Inte heller tog gasolen slut. Vi hade stått på samma tub någon vecka, samtidigt med elen på vår boplats. Nu sa vi att vi kör så länge den räcker, sedan byter vi.

Det hade inte gått åt så jättemycket gas under tiden vi stod på el, eftersom det inte varit vidare kallt veckan innan påsk. Tror inte pannan behövt ta så värst mycket gasol, utan klarat sig ganska bra med enbart elen. För övrigt tar vi gas till spisen, men det är ytterst lite som går åt där. Hur som helst, var inte gasoltuben full när vi åkte till campingen.

Ändå klarade den 5 dygn. Vi fick byta tub på kvällen, efter det att vi kom tillbaka till boplatsen i Berghem. Men då hade ju som sagt solen visat sig under dagtid, och pannan hade inte behövt gå alls. Däremot gick kylskåpet på gasol hela tiden, och spisen flera gånger varje dag. Vi snålade alltså inte ens lite, för vi ville se vad den klarade.

Power-solen

Och solen gör oerhört stor skillnad, kan vi konstatera. Även om det är mulet laddar solcellerna, men då betydligt mindre än när solen verkligen lyser direkt på panelerna. Och batterierna är snabbladdade, så det tar inte lång tid att återfå full kapacitet. Men det märktes tydlig skillnad om solen var framme eller inte. Så gissningsvis klarar vi oss betydligt längre på en ”sol-säker” plats, till exempel Gran Canaria 🙂

Vattenförbrukning

Nu gjorde vi inte av med vidare mycket vatten under dessa fem dygnen. Vi lagade mat och diskade, men duschade bara totalt 2 gånger, då vi även hade tillgång till annan dusch på campingen. Likaså fanns det toalett att nyttja, så vi tömde bara vår tank en gång. Vattentanken brukar vara i 7-10 dygn, lite olika det där. Nisses utrustning hittar du HÄR.

Summa summarum

Vi vet fortfarande inte våra gränser, när det gäller elförbrukningen. Vi hade kunnat stå ett tag till, men vet såklart inte hur länge. Det är även svårt att gissa sig till gasolförbrukningen, eftersom den är så beroende av vädret eller snarare utetemperaturen. Nu var det kyligt på nätterna i Påsk, någon minusgrad. Men dagtid blev det uppemot 12-14 grader, och solen sken. Bilen värmdes upp av solen, inte bara panelerna, utan det blev varmt även inne. Alltså gick inte pannan på dagtid.

Men vi vet i alla fall att 5 dygn skulle vi lätt klara även om vädret inte skulle erbjuda sol. För då kan man hålla nere elförbrukningen i bilen. Man måste inte köra TV och DVD som vi nu gjorde, man kan använda datorer på batterierna istället. Och tända ljus funkar utmärkt som ljuskälla. Men helt klart behöver bilens bodelsbatterier laddas på ett eller annat sätt. Vi vet också att vi inte behöver köra särskilt långt med bilen för att snabbt ladda upp dem.

En frusen gasolgrill

Bra att veta

Det känns som en bra idé att ha klart för sig vad bilen klarar och inte klarar, så man inte råkar ut för någon plötslig överraskning. Sen är det ju svårt att sia om just gasolen vintertid, för den tycks dra väldigt olika beroende på vädret. Kallt eller varmt, blåsigt eller vindstilla, soligt eller molnigt. Bilen är stor och det är mycket yta som ska värmas upp. Samtidigt är den bra isolerad, och har man jalusierna för fönstren, håller man också värmen bättre inne.

Man märker främst på morgonen skillnad när man öppnar jalusierna, att det är betydligt kallare bakom dem. Men måste säga att pannan jobbar på bra, temperaturen sjunker inte i bilen beroende på yttertemperaturen i alla fall. Kondensen har också försvunnit helt på framfutan nu när vi kommit på att ha en taklucka öppen dygnet runt. Bättre sent än aldrig 🙂 // Jeanette

En reaktion på ”Nisses kapacitet

  1. Spännande att lära känna sin utrustning! Vi har ju håller också på att försöka lista ut hur länge vi klarar oss utan ström och hur vi ska försörja alla grejer med ström. Kommer dessutom köpa en till toakassett för att kunna klara oss längre utan att koppla upp oss. Experimenten fortsätter!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.