I väntans tider

Det har nu gått tre veckor sedan jag besökte verkstaden med Nisse. Då var det garantijobb som att byta gasdämparna till skåps luckorna inne, bland annat. Man kollade också nivåregleringen som vi klagat över ända sedan vi fick bilen. Verkstaden påstår att de inte hittar något fel, varken på första, andra eller tredje försöket.

Bilen har en fyra-kanalig luftfjädring, vilket innebär att den ska ställa sig själv i våg när man parkerat. Denna har vi tjafsat med redan från början, då den gång på gång roat sig med att skicka upp bakänden i luften medans den tryckt ner vänster fram.

Vi har ett litet vattenpass som vi lägger på golvet för att se om bilen står någorlunda rakt. Inte för att man egentligen behöver det, för man känner tydligt hur det lutar inomhus.

Denna konversationen är mellan mig och Dan i februari redan….:

Startar mitt i natten

Kompressorn som jobbar med lufttrycket har en förmåga att starta lite då och då. Att den startar om trycket har sjunkit och behöver fyllas på, på grund av att man stått stilla för länge eller kanske reglerat stolarna med lufttryck, det har jag full förståelse för. Men denna hade en förmåga att starta och brumma lite nu och då, utan någon som helst logik. Vet att jag skrivit om detta tidigare, men upprepar mig ändå. 🙃

För det är verkligen ett irritationsmoment när bilen helt plötsligt börjar brumma, dag som natt. Den låter mycket och grannarna undrar vad vi sysslar med. Sen hade man kanske haft bättre tålamod om nu bilen verkligen hade ”rättat till sig” istället för som den nu gör, ställer sig helt fel trots att den stod ganska bra från början.

Tredje gången gillt

Som sagt, bilen har blivit kollad tre gånger nu av verkstaden. Man hittar inget fel, man säger att man smörjt och kollat över allting så den inte läcker någonstans. Att den ska starta lite nu och då för att reglera sig. OK. Om den nu hade ställt sig RAK!

För tre veckor sen, när bilen var inne för att byta lite andra småprylar, så kollade man då igen. Denna gången påpekade jag att det kanske var för lite luft i framhjulen. Något som jag sett och tänkt åtgärda själv såklart, men eftersom vi står still fick det bli vid nästa förflyttning. Jag skulle åkt inom macken på vägen till verkstaden, men lyckades glömma detta.

Vi har upptäckt att om vi ställer bilen på två klossar med framhjulen (också berättat om tidigare), så håller sig bilen ganska bra i våg. Om vi först startar kompressorn, låter bilen ställa in sig och sedan stänger av den, så funkar det tillfredsställande.

För lite luft

Det var verkligen för lite luft i båda framhjulen, men mest på vänster fram. Man pumpade i rätt tryck och sen var det bra med det. Hittade fortfarande inget fel….kanske var det just det som orsakade obalansen?

Jag testade återigen när jag kom hem. Bilen ställde sig i våg, på sina klossar som vanligt, de har vi inte vågat ta bort… Stängde av kompressorn och bilen stod rakt. Jippi!

Så för en vecka sen, alltså två veckor efter besöket på verkstaden, så startade den av sig själv. Och fixade till sin raka position, så den blev lite mer sned….igen. 😲

Varken Dan eller jag var i närheten av knappen man startar med, vid det här tillfället. Helt plötsligt är den bara på. Dock blev den inte jättesned nu, utan sänkte sig mest. Bra, för den blir ju lägre att komma in och ut ur på det sättet. Men den ändrade läge i sidled så den lutar lite ut mot dörren nu. Också ganska bra om man nu får välja, för lutar den åt andra hållet rinner vattnet från kranen och lägger sig i en pöl jämte spisen.

Har du skärpt dig nu, äntligen?

Vi rörde aldrig knappen då, och inte efter det heller. Vi sa att vi låter den vara för att se vad som händer. Och nu har det gått ytterligare en vecka, och exakt ingenting har hänt. Den har inte startat igen, och bilen lutar fortfarande lite åt höger. Man kan ju hoppas att den ändå har skärpt till sig nu, så vi slipper vakna mitt i nätterna av detta eviga brummande. Visst, det händer bara om vi har kompressorn påslagen, vilket vi har valt att inte ha numera.

Men å´andra sidan, vi hade den inte påslagen men den startade ändå…Och den står ju fortfarande inte rakt…

Om bilen nu har den här funktionen kunde det ju vara kul om den fungerade också… eller? Ja, ja. Just nu är det inget problem eftersom vi står på ett helt plant underlag. Men vi kommer ju råka ut för sneda platser med så småningom, och det är ju där den ska hjälpa till.

Nästa fix…

På verkstaden skulle de även fixa till trappan, som haft en förmåga att inte vilja lyda kontrollen riktigt. (även detta för tredje gången) Den har inte åkt in eller ut på första försöket, utan ibland har vi fått krångla ett tag innan den lyder. Den har även orsakat ett pipande ljud inne i bilen, det som ska larma när man startar bilen och trappan är ute. Jättebra funktion verkligen, så man inte råkar åka iväg utan att ha tagit in trappan.

Bara det att detta pipande slutade aldrig….vilket det ska göra. Det pep varje gång vi öppnade dörren, i ca 6 dagar innan det slutade. Frustrerande nu när solen skiner och man vill ha dörren öppen. Och ibland pep det under körning, vilket var ytterst irriterande, trots att trappan var infälld. Det sitter en sensor under trappan som man kan ”prata tillrätta” ibland, så den börjar fungera igen. Men det är nog rejält glapp i denna, för man har fixat med den flera gånger utan hållbart resultat.

Just nu är trappan tyst i alla fall, men den har fortfarande lite samarbetsproblem med att åka in och ut när vi trycker på knappen. Hur som helst, ny trapp är beställd och de kommer byta den.

Och nästa…

En sak till. Kranen i köket började läcka efter mindre än två månader, och detta tog jag upp på sista verkstadsbesöket. Man kunde inte byta den ”bara så”, utan var tvungen att beställa originaldelar från Tyskland för detta. Vi väntar…. igen. Tre veckor har nu gått…Nåja, vi har ju en kran till i värsta fall. Men man använder ju kökskranen väldigt mycket, så det hade varit bra att få det fixat snart.

Ja, alltså, vi är ju då fortfarande i väntans tider. På verkstaden. // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.