100 dagar i husbil

Tiden går fort när man har roligt, som man säger. Idag är det exakt 100 dagar sedan vi flyttade in i Nisse. Två månader vinter, april med sitt aprilväder, och så nu är våren här. Med allt vad det innebär. Träden slår ut och släpper sin pollen… Gräset växer för fullt och det blir grönt överallt. En fin tid.

Skönt att kunna ha dörren öppen utan att frysa ihjäl. Fast i gengäld får man då påhälsning av krypen som övervintrat, alltså flugorna. Men de ska ju leva de med…dock hade jag nog föredragit om de levde någon annanstans än just i husbilen.

Sol och värme

Solen är ju helt fantastisk. Har jag alltid tyckt. Ibland kan det bli lite väl varmt såklart, men överlag är det skönt med värme för en frusen kropp. Min kropp gillar inte kyla, men mest av allt gillar den inte vinden. Och av någon anledning tycks vinden leta reda på mig och borra sig in genom märg och ben. Märkligt. Någon mer som upplever det?

Tur att Nisse är vindsäker. 😂 Men faktiskt, för att vara en bil så har han klarat vintern bra. Bra isolerad, och håller värmen bra. Vi har märkt att det inte går att köra pannan enbart på el när det är minusgrader ute, då startar han automatiskt gasolen och stöttar med den. Sen kanske man inte måste ha 23 grader inomhus, som vi gärna har. Men vi resonerar så att vi vill inte frysa, vi har råd med värmen. Det där gör man ju som man vill, en del tycker det räcker med 20 grader, och då håller man såklart nere elförbrukningen med.

Toftaholm 8/5-20

Elförbrukning

Vi har mätt elförbrukningen från den 22 mars till den 22 april, och landade då på 866 kwh. Om 1 kwh kostar 1,50:- så landar vi på knappt 1300:- Under februari och mars var det lite kallare, och därmed lite dyrare. Men runt 1500 – 1800:- för elen under dessa månader.

Nu har vi ju en stor bil, så jag föreställer mig att om man har mindre uppvärmningsyta och den är välisolerad, så blir kostnaden troligen lägre. Och sen beror det ju såklart på klimatet. Denna vintern har varit mild i Småland, med ganska mycket plusgrader i alla fall på dagtid.

Vi tänker att om vi måste stanna i Sverige även nästa vinter så kommer vi investera i ett vintertäcke till framrutan, för att isolera ännu bättre. Vi har ett aluminiumjalusi idag, men känner ändå att det blir något kallare i förar delen. Och vi tror att vi kan spara lite energi på det sättet.

Gasol

Vi använder gasol till spisen och ugnen, och lagar mat i princip dagligen. Även kaffet tillagas på gasolspisen, så den används frekvent. Står vi med el använder pannan gasol att stötta med. Står vi utan el, använder även kylskåpet och frysen gasol. Och då går även pannan enbart på gasolen. Vi har inte mätt upp exakt hur mycket det har gått åt, bara kostnaderna för under mars och april.

En tub kostar 250:- och innehåller 11 kg. I mars köpte vi 4 tuber, totalt 1000:- och i april 1 tub, totalt 250:- Hittills i maj har vi köpt 1 full tub + att vi fyllt upp en som hade 3 kg kvar. Total kostnad 437:-

Solcellerna

Gör ett snabbt och effektivt jobb. Så fort solen lyser så laddas batterierna och ger lika mycket ström som vi förbrukar under en dag. Så står vi utan tillgång till el, men med sol, så klarar vi oss på samma sätt. Utan att ge avkall på elförbrukningen i bilen.

Det vi använder dagligen är bredbandet och datorerna. Det som drar mest ström är invertern som omvandlar 12 V till 220 i alla uttagen. Vi laddar datorerna och använder dem sen på batteri. Även mobilerna laddas varje dag, och några led lampor brukar vi ha tända på kvällarna. Vattenpumpen drar ström, och även cirkulationspumpen till pannan.

Fördelen med solen är ju att den även värmer bilen samtidigt som den laddar batterierna. Så pannan behöver inte gå alls dagtid. Alltså sparar man både el och gasol nu.

En liten tur…

I helgen har vi åkt en sväng med Nisse. Först till vår gamla camping, lite gräs att klippa där. Bilderna ovan är tagna där. Fint väder och grillen igång. Dock var det blåsigt som vanligt vid vattnet, så det blev inget ute sittande. Sen vidare till Dans föräldrar som bor på landet. Vi har lånat tvättmaskin och tumlare, hjälpt till med lite målning och vidare en fin kväll i solen med grillat och ett glas vin.

Lördagen bjöd på sol hela dagen, så vi tillbringade den mesta tiden ute. Och så hittade vi ju en anledning att fira med lite gott… 100 dagar i husbilen.

Bilderna är tagna 9/5-20 hemma hos Familjen Ritzén. // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.