Gasolen slut

Knappt 6 dygn klarade Nisse denna gången enbart på gasol. Sen tog den slut. Alltså den 1:a flaskan. I förhållandena sol och inte sol. 3 av dessa dagar sken solen på oss, och då laddades även batterierna fint. Men det har varit kallt på nätterna, strax över nollan men även minusgrader. Så det har gått åt en del gasol.

Vid sol så värms ju bilen upp utifrån ganska snabbt, och pannan går inte alls. Men de dagar det inte varit sol har temperaturen inte varit tillräckligt hög för att pannan inte ska arbeta.

Tack vare att vi skippade elsladden helt så fick även kylskåpet och frysen gå på gasol hela tiden, och vidare har vi lagat mat och kokat kaffe ett flertal gånger.

Slutsats

I varmt land kan vi stå hur länge som helst utan sladd, med minimal åtgång på gasol. Dock inte i Sverige, här krävs el om man står still längre perioder. Detta för uppvärmningens skull, för att spara på gasol. Men även batterierna behöver sol betydligt mer än de har fått nu.

Vill man spara ström genom att inte använda invertern (omkopplare till 220 V), kan man klara sig betydligt längre än dessa 6 dygn. Men det betyder också att man inte kan ha bredbandet på eller ladda varken mobiler eller telefoner.

Testa sig fram

Under dessa dagar som vi nu har testat kapaciteten har vi haft invertern på ganska mycket. På dagtid har vi använt datorer och mobiler enbart på batterier, och därmed stängt av invertern. Den i sig själv drar en del ström från batterierna.

Eftersom vi även har möjlighet att dela internet från telefonerna har det fungerat bra. Dock funkar det inte om man vill titta på TV, vilket vi numera enbart gör på datorn via play- kanalerna. Då måste vi ha igång ”det riktiga” bredbandet, för TV-tittande drar mycket data. Där har vi tillgång till 400 G varje månad. Telefonerna erbjuder betydligt mindre data.

Så på kvällarna har vi haft igång invertern igen, och då gjort av med vad solen har laddat under dagen. Dels genom TV-tittande, dels genom laddning av datorer och telefoner. Och dels genom TV-spel som Dan leker med…. 🎮

Kört lite grann

Vi har även kört en sväng med bilen, och då laddas ju batterierna lite grann. Dock endast en kort tur, till vågen inne i stan där vi fick väga Nisse. Om man är på ”rull” hela tiden, alltså inte står still som vi gör nu, utan åker från plats till plats, så laddar man ju upp betydligt bättre. Just nu gör vi inte det, därför blir det till att använda sladd istället.

Vattenförbrukningen

Vi fyllde upp tanken i söndags, för 5 dygn sen. Idag har vi 40 % kvar, så lite över en vecka varar det. Toan klarar 3 dygn, sen måste den tömmas. Detta vid normal användning, om vi inte tänker på att spara extra på vattnet. Vi har tillgång till både dusch och toa där vi står nu, men väljer att inte använda det, då det är en ställ-plats och här kommer lite andra människor då och då som nyttjar dessa.

Den riktiga TV:n 📺

Vi har som bekant 2 Tv-apparater, varav den ena är kopplad enbart till suroundsystemet och DVD:n. Hade parabolen fungerat, hade vi kunnat se kanalerna via denna TV. Men vi har valt att inte uppdatera mjukvaran i parabolboxen, då vi inte gärna tittar på reklamkanaler. Och det mesta utbudet på betal-TV är just reklamkanaler. För övrigt måste man binda sig till 24 månader om man vill teckna abonnemang för parabolen, vilket vi inte heller vill.

Den andra TV:n är en mindre smart-TV, där det går att se på gratiskanalerna via antenn. Det går även att se Netflix på denna. Dock kräver både TV och antenn ström, till skillnad mot datorn som funkar ett tag på batteri. Vi har heller ingen antenn på taket, vilket vi skulle kunna installera. Men vi har valt att inte göra det heller, utan tycker det funkar med datorn.

Istället har vi en liten bordsantenn, som funkar sådär. På vissa platser funkar det utmärkt, på andra lite sämre. Och istället för att irritera sig över dålig bild, väljer vi som sagt play-kanalerna istället. Det är dessutom kortare reklam där… // Jeanette

2 reaktioner på ”Gasolen slut

  1. Känner igen mycket av det du skriver. Hur stor toatank har ni? Vår måste vi byta efter 2 dagar. Gasol är dyrt i Sverige, men ett måste om man ska vara ute vid den här årstiden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.