Hösten är här

Enligt bondepraktikan är dagen då Bartolomeus har namnsdag, den första dagen på hösten. Det är idag. Och när jag tittar ut så är det blött, mulet och blåsigt. Och 13 grader. Så jag kan nog hålla med till viss del. Vet att många gillar årstiderna med sina olika vädertyper. Men jag gillar det inte.

När vi tidigare pratade om att lämna landet för bättre klimat, fick vi flera gånger höra: ”Det skulle jag aldrig vilja, jag vill ha allt årstiderna erbjuder. Höstens färgskiftningar, vinterns vita snö, vårens grönska och sommarens värme”.

Jag hade nog förstått dessa människor bättre om det verkligen hade varit årstids-skiftningar, vilket det kanske var förr. Men idag och egentligen under många år tillbaka vad jag kan minnas, så beter sig inte årstiderna så längre. I alla fall inte här i Småland där vi har bott.

Årstidsbilder

Bilderna är tagna vid olika årstider. Höst, vinter, vår och sommar. Vinterbilden är tagen 2018, för efter det har vi inte upplevt den snömängden. 2019 var vi på Gran Canaria och 2020 hade vi slängt våran snöskyffel, vilket inte spelade någon roll eftersom vi inte behövde den ändå.

Och visst bjuder hösten på vackra färger, absolut. Men den bjuder också på smygande kyla, ibland till och med minusgrader. Men mest regn och fukt som kryper innanför skinnet, samt hård vind. Ibland kraftiga höststormar. Och mörker.

Vintern borde vara kall, så bakterier och annat fryser och jorden får en möjlighet att börja om på vårkanten. Har hänt ganska sällan eller möjligen under väldigt kort period, inte tillräckligt för att frysa ihjäl fästingar och mygglarver. Däremot har jag frusit hela vintrarna….Och det går åt mycket energi för att värma upp bostaden. Och mycket ljus.

Våren är helt klart vacker, när grönskan slår ut och musöronen på björkarna är ljusgröna. Tyvärr är våren för mig mest en plåga nuförtiden. Den medför nämligen pollenallergi och ögon och näsa kliar och rinner. Men ljuset återvänder äntligen.

Sommaren är sol och bad. Eller? Ja, visst detta året fick vi sola och bada under några korta veckor, absolut. Vår AC fick jobba under ett par veckor, så var det. Dock inte på semestern… Jag gillar värmen, det gör jag verkligen. Men om jag jämför 30 grader i Sverige med 30 grader på Gran Canaria, så är det skillnad. 30 grader i Sverige upplever jag som betydligt varmare och svettigare, värmen tar liksom musten ur en. Så kändes det inte på GC. Där orkade man fortfarande vara i farten trots värmen. Kanske beror det på luftfuktigheten, vad vet jag?

Tyvärr upplever jag att när värmen väl kommer här så blir det för mycket. Det blir för varmt, och man orkar inte med riktigt. Och sen hoppar det tillbaka, det blir inte lite svalare utan snarare kallt igen. Min kropp gillar inte dessa temperatursvängningar, som ibland kan gå från 12 grader på morgonen till 28 på dagen och sen ner på 12 grader igen på natten.

Finns det perfekta klimatet?

Dessa temperatursvängningar är inte min grej, det har jag konstaterat för länge sen. Så frågan är ju då om det finns något som jag faktiskt tycker om. Ja, från november till april var det perfekt väder för mig på Gran Canaria. 20- 25 grader på dagarna ungefär. Det passade mig utmärkt. Inget vidare regn att tala om, ingen fuktig luft. Lätt att röra sig, ingen värk.

Maj däremot blev det lite väl varmt. Jätteskönt att kunna bada i havet, men tufft med 28 grader i sovrummet…. Sommaren har de sista åren varit väl varmt där, säger de som bor där året om. I alla fall i södra delen av ön. Så att bo där året om känns lite tveksamt.

Spanska Fastlandet

Istället har vi nu ett tag varit inne på att testa fastlandet, kanske närmare medelhavet. Lite därför vi skaffade husbil… För att faktiskt hitta en plats där vi kan trivas året om. Eller möjligheten att flytta oss efter vädret. Behagligt klimat både under sommaren och vintern. Än har vi inte hittat den platsen, men vi är båda överens om att vi inte behöver mer snö och kyla i alla fall. // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.