Bro eller färja?

Vi har kollat på lite olika alternativ när vi ska åka ur landet. Det finns broar och färjor att välja mellan. Första tanken var färja, kanske Trelleborg – Travemunde eller möjligen från Malmö. Men det visade sig inte vara helt enkelt. Dels på grund av Nisses storlek och dels på grund av hunden. Visst kan vi åka färja, men utbudet vart begränsat. Alla färjor tar inte bilar över 3 meter höga. Och alla tar inte heller hund.

För att jämföra kostnaderna och milen har jag räknat mellan Malmö och Hamburg, då vi kommer passera Hamburg oavsett vilken väg vi än väljer. Jag har räknat på att dieseln kostar 14:- och att bilen drar 1,3 L per mil (för att ha något att utgå ifrån). Alltså en kostnad på ca 18:-/mil.

Malmö – Travemunde

Väljer man att åka en färja mellan Malmö – Travemunde tex. så tar den ca 9 timmar, och under den tiden får man inte vistas i bilen. Hunden får heller inte vistas någon annanstans än på ett ytterdäck och i hytten. Man är dessutom tvungen att ha en hytt, just på grund av hunden. Och även mat måste man köpa till, då man inte får vistas i husbilen alls. Detta alternativ blev alldeles för dyrt och omständligt. Lämna hunden ensam i en hytt är inget alternativ, och själva har vi ingen lust att sitta där och titta på varandra i 9 timmar.

Pris: 2000:- Mil: 8 Dieselkostnad: 144:- Totalt pris: 2144:-

Detta är den sträcka man behöver åka minst mil mellan Malmö-Hamburg, ca 8 mil.

Trelleborg-Rostock

Ca 1340:- går denna resan på, så den vart ju lite billigare. Men tar ca 5,5 timme. ”Husdjur är endast tillåtna ute på utomhus däck eller, om möjligt, i utsedda sällskapsdjurs områden och måste förses med munkorg / i Koppel under hela tiden. De får inte vistas i hytt/ passagerarutrymmen”. Känns jobbigt att behöva stå utomhus i 5,5 timme….

Pris: 1340:- Mil: 21 Dieselkostnad: 378:- Totalt pris: 1718:-

Detta tycks vara det billigaste alternativet, dock inte det varmaste kanske…

Rödby-Puttgarden

Ett annat alternativ som går betydligt fortare. Då tar resan bara 45 minuter. Och här får hunden vistas överallt, förutom precis intill maten. Väljer man denna färjan måste man först köra över Öresundsbron och en bra bit ner i Danmark. Då har man både färjekostnaden och brokostnaden, även om själva färjan är snabbare.

Pris: 1255:- Mil: 36 Dieselkostnad: 348:- Broavgift: 480:- Totalt: 2083:-

Ingen gasol

På färjorna får man tydligen inte ha på gasolen när bilen står på bildäck. De erbjuder elkabel istället, då ska detta bokas separat. För oss som har kylskåp som alltid går på gasol, blir detta nödvändigt om vi ska åka 5- 9 timmar på färja. För att maten ska överleva och vara ätbar senare.

Broarna

Att hoppa över färjorna helt och köra hela vägen är ett annat alternativ. Då blir det både Öresundsbron och Stora Bältbron. Båda dessa kostar pengar såklart.

Pris Öresundsbron: 480:- Pris Stora Bält bron: 580:- Mil: 50 Dieselkostnad: 900:- Totalt: 1960:-

Det blir alltså ca 14 mil längre att åka över broarna jämfört med färjan i Rödby, men totalt sett något billigare.

Denna resväg ger fler mil på mätaren, och alltså högre dieselkostnad. Men inga tider att passa, man kan stanna och gå ut när man får lust. Äta och sova när man får lust, och hunden behöver inte lämnas ensam någonstans. Det känns också som det allra säkraste alternativet just nu i Coronatider, då man inte behöver möta någon människa alls. På färjorna är det svårt att hålla avstånd gissar jag, och man serverar även mat där. Mycket folk i omlopp.

Stora Bält bron

Här måste vi som har bil över 3 meter åka igenom en betalstation och stanna i en kassa. Vi har en brobizz, vilket ger oss halva priset, men på denna bron måste vi ändå betala med kort, enligt deras hemsida. Troligen blir vi dirigerade till en fil avsedd för högre fordon. Vid Öresundsbron behöver vi inte stanna alls. Bara att åka.

Observera att dessa priser gäller vår Nisse som är nästan 9 meter lång och 3,30 hög. Har man en mindre bil blir priserna lägre såklart. Det är också skillnad på hög- och lågsäsong. Oktober tycks vara högsäsong enligt rederiernas hemsidor. // Jeanette

4 reaktioner på ”Bro eller färja?

  1. Jätte häftigt! Skickade till Dan häromdagen att ha kontakt med Ambassader tex I Spanien och Portugal för alla ärenden det har koll och hittar vad ni kan vända er för tex jobb, företag som behöver personal m.m. Ambassaden är nog er första och bästa kontakt. Tänker att ni eller Dan åker till det jobbet han/ni har ordnat här ifrån genom Ambassaden som har jobb direkt eller kan hänvisa vidare. Hörde radio programmet om att jobb ordna sig oftast tänkte direkt att ordna jobbet härifrån och att allt det andra ordna sig väldigt lätt, känns tryggare och smartare. Bo på gränsen mellan Portugal och Spanien tror jag att jag får lösa om här framöver 💪✌️🌞👍 / Vänligen Boris Andersson

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.