Att ta vara på tiden

Det här med 7-16 arbete har såklart många fördelar. Rutiner, fast lön… jag kom inte på fler just nu. Och man måste passa tider. Om solen skiner mitt på dagen och man måste jobba, så missar man ju en härlig utedag i naturen istället. Inget jag har funderat nämnvärt över tidigare, men igår fick jag en tankeställare som jag gärna delar med mig av.

Bakgrunden

Som det ser ut nu jobbar Dan hos arbetsgivare 2 veckor till. Alltså mellan 7-16. Efter jobbet på dagarna jobbar han i egna firman med måleri. Detta får då bli på kvällar och helger såklart. Man är ganska trött efter en arbetsdag, och att jobba extra timmar utöver det sliter.

Mitt jobb just nu består i en del skrivuppdrag via nätet, dessa är sporadiska och inte varje dag. Lite marknadsföring gör jag till mitt företag, vilket inte tar hela dagarna. Vidare skaffar jag mig mer kunskap inom terapiyrket, men även om vår förestående resa. Sen målar jag utomhus när vädret tillåter, så vissa dagar har det varit mycket målande, andra ingenting alls. Jag hjälper även Dan måla inomhus på kvällarna.

Om man jämför hans och mitt arbete just nu, så jobbar han fysiskt från morgon till kväll, jag tar det betydligt lugnare. Går varje dag en eller flera promenader med hunden, lagar mat, handlar, tvättar, städar i lugn och ro eftersom jag inte har så många arbetstimmar varje dag.

Gårdagens ”wakeup-call”

Igår var en fin dag med sol och värme. Riktigt varmt för mig som stod uppe på ett tak ett par timmar och målade. Men inte hela dagen, bara en stund. Jag passade även på att tvätta för tvätten kunde torka utomhus. Vidare fick jag i uppdrag av Dan att tejpa lister inne i huset vi målar, för att sen påbörja väggmålningen, efter jag hade målat ute. Nu var inte ägarna till huset hemma under dagen, så jag fick ett par timmar ledigt i solen. Men när de kom hem sa de:

-ni måste inte måla idag om ni inte vill, det är ju så fint väder. Synd att behöva vara inne då…

Ja, ja, tyckte jag. Jag hade ju redan vilat ett bra tag, gått en promenad med hunden i solen. Vi får se, jag kan börja med att tejpa listerna. Sagt och gjort, efter en stund kommer Dan hem och in i huset. Jag är trött, säger han… måste vi måla idag?

Nej, såklart måste vi inte det. Solen skiner, vi kan sitta ute och njuta av värmen istället. Vet du, vi åker och köper en ny grill och grillar lite kyckling och gör tapas ikväll istället… Sagt och gjort. Vi satt ute tills det skymde, med våra tapas och vinglas, en helt vanlig tisdag… Istället för att lägga hela kvällen på jobb, kasta i sig något snabbt att äta och sen stupa i säng, helt slut.

Det där måstet…

Just det här med att kunna bestämma själv. Inte vara tvungen att göra någonting alls om man inte vill, utan själv få välja när och hur man ska göra saker, det är frihet för oss. Vi är ju inte riktigt där än, men nära nog nu. Jag tog detta som exempel, för det fick mig att tänka till lite extra. För min del var det inte speciellt jobbigt att gå in och ställa mig och måla, eftersom jag redan tillbringat dagen utomhus i solen. För Dan var det väldigt jobbigt. Han behövde vila såklart, men jobbet behöver göras. Det är så lätt att bara köra på i gamla spår, utan att tänka till.

Att kunna styra över sin egen tid, jobba när man är pigg och tycker det är roligt och vara ledig när man är trött och sliten, eller bara när man har lust, det är det vi är ute efter. Friheten. Ibland behöver man stanna upp och tänka till, måste vi verkligen göra det här just nu? Man ska hålla vad man lovat, det är vi helt överens om. Men det måste kanske inte alltid gå så fort…

Ekorrehjulet

Är inget för oss. Dan har kallat detta för trygghet, man vet vad man har. Sitt 7-16 jobb, pengarna rullar in varje månad. Men man är inte fri att göra vad man vill. Man måste passa tider, kan inte ”ta en tur med husbilen” hur som helst. Måste gå upp varje morgon när klockan ringer även om det är mörkt ute. Ofta gör man detta för att man tror att det är så livet ser ut. Man går till ett jobb, får pengar som man sen köper massa saker för. Saker som man kanske inte alls måste ha, utan mera för att det är så det är.

Vi väljer ju som bekant att gå utanför ramarna här, och snart nog har vi nått ett nytt mål. Att vara obunden av en fast plats båda två. Om 2 veckor är Dan fri att bestämma själv över sitt arbete, sin tid och sina pengar, precis som jag. Vi tillsammans blir platsoberoende.

Återigen måste pengar in förr eller senare, men timmarna man jobbar är lika mycket värda oavsett om de är 40 i veckan eller 20 i veckan. Det tar bara längre tid att få ihop samma summa, men för oss spelar det ingen roll längre. Vi har inte alla de där utgifterna att dra runt varje månad, vi klarar oss bra på mindre antal timmar. Friheten känns mer värdefull än pengar just nu. Tiden är lika för alla, vi spenderar den bara på olika sätt. // Jeanette

2 reaktioner på ”Att ta vara på tiden

  1. Ja! Jag läste hela. Det blir miljövänligt också. Det finns en rörelse som heter minimalisterna nåt sånt, det handlar tex och att två klarar dig på en lön osv mycket secondhand och loppis 😊 http://www.sellpy.com i Stockholm det otroligt med 10:- hur mycket som helst och kvalité från 30-100:- sådar sen finns det för flera hundra också uppåt. Det rekommenderas varmt. Härlig blogg! Vänlig hälsning Boris.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.