Tyskland-Luxemburg-Frankrike

Tyskland, sådär ärligt talat. Vi fastnade längre än nödvändigt, men det kunde vi ju inte veta innan. Nisses batterier eller någonting annat har krånglat i flera dagar. De har varit urladdade på morgonen, trots att allting utom pannan varit avstängt.

Niesmann-fabriken kunde vi bara glömma, de hade tid för oss i December. Liksom ytterligare tre andra verkstäder vi frågade utefter vägen. Men det fanns en Niesmann-verkstad ca 300 meter från fabriken i Polch, där man faktiskt tog emot oss.

Trevliga tyskar

Vi fick lämna in bilen en stund, samtidigt som de bjöd på kaffe. Dock kom de tillbaka med samma besked vi fått en gång tidigare. Man kan inte mäta våra batterier för det är fel sort. Man har inte instrument som passar dessa, systemet kunde bytas ut om vi ville? I December…. Till Gel-batterier som var det som ska sitta i dessa bilarna, menade man. Och då måste man byta både batterier och inverter. Nej tack, sa vi. Fast undersökningen var gratis, det tackade vi särskilt för. Men tillbaka på ruta ett.

Suck. Vi har alltså inte fått någon hjälp någonstans, ingen vet vad vi har för batterier. Och vi vet fortfarande inte om det är fel på dem, eller om det är någonting annat som orsakar strömbortfallet. Vad vi vet är att de laddar fint med solcellerna, och laddas även när vi kör. Men de tappar kraft när vi belastar dem med tex. datorladdaren.

Överraskande fungerande

I morse, när vi för övrigt hade lämnat Tyskland och landat strax innanför gränsen till Luxemburg, funkade batterierna som vanligt. Pannan hade varit på under natten, ingenting annat. Vi provade att ladda våra datorer, och jag skulle jobba ett par timmar var tänkt. Men det blev bara så en kort stund. Det kom en skogsvaktmästare och körde bort oss… från denna fina plats.

Till Frankrike

Vi bestämde att åka på en gång, stanna så fort vi kommit in i Frankrike. Det tog drygt 30 minuter att köra igenom Luxemburg, ingen gränskontroll någonstans. Bara att åka. Vi letade upp en parkering och slog läger för lunch och lite jobb. Återigen hittade vi en fin liten väg med bokskog.

Vidare söderut.

Vi tyckte det var lika bra att åka vidare efter en stund. Vädret var bra, det blev lite varmare efter hand. Lite motorväg och lite mindre vägar. Och mindre. Igen….

Tillslut kom vi fram till ett samhälle, Châtenois, efter massor av krokiga små vägar genom Franska landsbygden. Vi mötte traktorer och blev förföljda av lastbil på dessa minimala vägar. Och fick se mängder med åkrar, enorma åkrar. Och en hel del mindre byar, som såg ganska risiga ut allihopa.

Gasoldepå

Så lämpligt, precis vid parkeringen där vi nu stannat ligger en mataffär, en bensinstation och en gasoldepå. Perfekt, en av tuberna är slut. Och så var det det här med franskan… Men en mycket hjälpsam kvinna tittade på bilen, och konstaterade att våra kopplingar inte passade hennes gasolflaskor. Men vi har extra kopplingar med oss…. Nix, inte de heller. Kabom, sa hon…Nej tack, sa vi. Igen.

Vi har just fått lära oss att man inte fyller på gasolflaskor här i Frankrike, som vi gör i Sverige. Här byter man hela flaskan, eller köper en helt ny. Men som sagt, vi är svenska, vår bil är tysk och har fel kopplingar…

Ingen gasol alltså. Tur det är varmare här. För första gången sedan vi lämnade Sverige för en vecka sedan, har vi kunnat gå ut utan vinterjacka på. 18 grader har vi just nu. YES! Sen om vi har ström imorgon eller inte, det återstår att se. // Jeanette

2 reaktioner på ”Tyskland-Luxemburg-Frankrike

  1. Att man inte fyller gasol på fasta flaskor i Frankrike visste vi, därför har vi alltid sett till att fylla i Tyskland innan vi kör genom Frankrike. Om jag inte har fel så är det lika problematiskt i Italien, utom på Sardinien och Sicilien där det inte var några problem. Tur ni kommit ner till varmare väder och inte behöver ha värmen på. Nu får vi hoppas att batteriet också rättar till sig. Ha en fortsatt bättre resa. 🙏

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.