Följetången…

Batterier funkar, batterier funkar inte. Igen och igen och igen. Mest har de ju inte fungerat, men vissa dagar fungerar de…ungefär som glappkontakt kan man ju tycka. Sista dagarna har vi opererat Nisse så mycket vi har kunnat. Vi har haft kontakt med tillverkaren via telefon och videosamtal, de har varit mycket hjälpsamma. Vi har även hjälpsamma grannar som engagerar sig i detta. (mot att man bjussar på en liten hutt).

Alla tre batterierna plockades ut, laddades och belastades var och ett för sig. Alla visade samma, och fick diagnosen ”friska” från tillverkaren. Men var är då felet?

Killarna här har monterat ner hela garaget, paneler, öppnat och stängt allt som går att öppna. Knackat på reläer, blåst och mätt med multimeter strömstyrkor både här och där. Man har till och med öppnat motorhuven i andra änden på bilen, för att där hitta något som ser ut som en datakabel hängandes och dinglandes. Ett lock till en säkringshållare satt provisoriskt fastsatt med straps… Ja, ja. Tidigare har vi ju hittat en skiftnyckel i motorrummet…

Överallt man har mätt har det gått ström fram, de hittar inget fall någonstans. Det var skräp runt någon pol och någon kabel var inte helt okej när batterierna monterades bort. Detta är åtgärdat nu, men det hjälpte inte vidare det heller. Batterierna är nu ditmonterade igen, denna gången med mellanrum mellan alla tre. Solpanelerna tycks ladda som vanligt, men batterierna tappar fortfarande kraft när man belastar dem efter ett tag.

Självklart drar vi ju ur strömmen, och de måste laddas igen. Den biten förstår vi, men tidigare har vi kunnat ha pannan på, vattenpumpen på och ändå kunnat ladda datorer och mobiler. Nu klarar den ladda en liten stund bara, innan panelen visar att de är helt slut. Det handlar alltså om minuter, inte dagar som tidigare.

Många frågor kvar

Vågar vi lita på att tillverkarens diagnos är riktig angående konditionen på batterierna? Eller är det där problemet sitter i alla fall? Finns det någonting annat som drar ut dem fortare än kvickt, och i så fall vad skulle det vara? Invertern? Kylen? Pannan? Vattenpumpen? 2 stycken dåliga laddare till datorerna?

Kylen lever helt utan batterierna, den går på gasolen. Pannan tar hjälp av batterierna till cirkulationspumpen då och då, bara det att pannan mest är avstängd när vi inte behöver varmvatten. Då har vi invertern kvar, och tillverkaren tycker att den inte borde gå sönder alls. Det händer i princip aldrig, var svaret vi fick. Vattenpumpen kanske?

Och om det är fel på batterierna, hur har det gått till? De är inte ens året gamla ännu… Vi vet inte. Fortfarande. {här kommer en valfri svordom}.

Försäkringsbolaget

Eftersom vår duschvägg så fint smulade sönder sig, och sängen fortfarande hänger ner, ringde vi vårt försäkringsbolag som heter Kabria. Vi har en utlandsförsäkring på bilen, och de registrerade skadorna. Hur gick det till? Vilket datum? Var hände det? När kommer vi till Sverige igen? Självrisk? Bara 5000:-

Vill vi laga bilen på plats provisoriskt går det fint, annars kan vi vänta tills vi kommer till Sverige och lämna in på verkstad där. Tackar, vi får se hur vi gör… Vi har ju ett duschdraperi som vi kan använda så länge. Dock klistrar sig inte en glasvägg fast på kroppen på samma sätt som ett draperi, det vet vi med säkerhet. Om man nu vill jämföra de två tingen.

Sängen har vi inte ens tittat på ännu, det får bli en annan dag.

Skitig Nisse

När vi kom hit till Santa Pola var Nisse grymt skitig så det var välbehövligt med en tvätt. Denna gången även på taket. Men nu är han ren och fin igen, inklusive solpanelerna. Ladda på bara, vi tycks behöva det just nu….

Omgivningarna

Vi har inte hunnit med att utforska så mycket ännu, vi har ju haft lite annat att syssla med om man säger så. Men några bilder från omgivningarna utanför ”perro-grinden” som man kallar den här. Alltså grinden ut från campingen där man rastar hundarna: //Jeanette

3 reaktioner på ”Följetången…

  1. Det känns som om ni beskriver våra problem med batterierna. Vi köpte nya i tron att de var förbrukade (1,5 år) Trots nyladdade så började de gå mot tomma redan efter att vi laddat en telefon och en dator. Vi har 2 batterier. De ger inte mer ström än vad vårat första batteri gjorde, dessutom har vi 3 solceller. Nu har vi tyvärr dåligt med sol här i Sverige. Men vi liksom ni funderar på vad felet är och om det finns något som tjuvdrar ström. I övrig är vi lite avis på er som dragit ner till värmen, vi valde att stanna hemma i år. Föler er med spänning när det gäller batteriproblemen och givetvis i övrigt också. Njut av solen här regnar det.

    Gilla

    • Vi har ju bra med sol, och det verkar inte vara just laddningen som det är fel på. Vi ska nu mäta batterierna efter hand och se om de säger samma sak som panelen inne i bilen säger. Kanske är det något vajsing med den, inte batterierna i sig. Dessa är inköpta i Februari i år.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.