Spanska priser

Efter att ha varit här i Spanien 12 dagar nu, har vi också hunnit handla lite prylar. Både matvaror och annat. Det finns såklart saker som är dyra här med, men över lag tycker vi att priserna är betydligt trevligare än hemma.

En Euro är lika mycket som 10,32 SEK nu precis när jag skriver detta.

Normalt sett i Sverige brukade jag handla mat i storleken en korg och en kasse per gång, jämförbart med två papp-kassar. Oftast landade detta på mellan 500-600:- lite beroende på vilken mat jag köpte såklart. Ibland mer.

Samma mängd mat här landar runt 30 € eller en bit under. Vid ett par tillfällen har vi köpt någon starksprit och då har prislappen gått upp något över 30 €. Bara för att ta ett exempel, ett 12-pack ägg kostar 1,45 €. Det är en bit under halva priset mot vad de kostade sist jag handlade i Sverige. 3 stycken avokado för 1,75 €. Chillie fick en ny dyna för 6,50 €, som hon vart mycket nöjd med.

Idag handlade Dan en presenning till våra el-scootrar för 6,50 € i storleken 3 X 4 meter. Just denna varan har jag ingen koll alls på vad den kan kosta, vet bara att jag gav flera hundra sist jag handlade presenning i Sverige. Och den var då troligen betydligt större. Kanske är det ingen skillnad. Och en brandy som kostade 5,59 €. Visserligen bara 70cl, men ändå. Den vet jag med säkerhet är betydligt dyrare på svenska systembolaget. Många viner kostar under 2 €

Bästa mataffärerna

Här finns flera att välja på. Och vill man handla lite annat än mat går det fint det med. Carrefour som vi handlat på flera gånger har en enorm disk för fisk, en annan för kött och ost. Betydligt större än de diskarna butikerna i Ljungby erbjuder. Ostar gillar man här, det finns i överflöd. Pressa apelsinjuicen kan man göra direkt i affären om man inte vill bära hem en hel säck med apelsiner. All sprit läggs i kundkorgen, blandat med frukt, färsk bläckfisk och kanske en TV-apparat eller en tvättmaskin. Lite kläder kan man hitta om man behöver, eller varför inte en säng?

Och om inte mataffären skulle råka ha det man letar efter så finns det en Kina-butik eller en EURO market som har resten. Allt på gångavstånd. Mycket praktiskt. Sprita händerna innan och efter besök i affär, det är de mycket noga med, liksom munskydd som är obligatoriskt.

Hyran då?

Jo, vi får betala för att stå på camping Bahia i Santa Pola, såklart. Enligt prislistan 12 € per dygn. Men om vi stannar 3 månader eller längre blir priset 9 € per dygn istället. Om vi räknar på 31 dagar i månaden, blir det 279 € / månad. Plus el då såklart. Den är däremot dyrare än i Sverige, runt 0,38 €/ KWh.

Hade vi nu haft en bil som fungerat som den skulle, hade vi inte behövt någon el alls. Som det är nu måste vi stötta med elen för att kunna ladda våra datorer och telefoner. Inte hela tiden, men ibland. Däremot laddar vi inte upp bilens batterier med elen från stolpen, utan vi har en lös kabel till datorerna istället. Solpanelerna får ladda batterierna, och det funkar fint. Dock håller de fortfarande inte kvar strömmen.

I dagsläget håller de till pannan på natten och vattenpumpen så vi kan duscha och diska och gå på toan i bilen. Så strömmen vi måste köpa går enbart till laddning av datorer och telefoner.

Solpanelerna

Solpanelerna visade sig vara mindre bra när solen står lågt på himlen, som den gör nu under höst och vinter. Olika alternativ dök upp, kanske kunde vi släppa ut luften ur alla hjulen på höger sida så skulle bilen luta mer mot solen? Eller så kunde vi kanske vinkla upp dem? Det landade på andra alternativet.

Patentlösning nummer 47… eller nåt. Hur som helst fungerar de mycket bättre med lite stöttning från lokala smedens aluminium bitar och lite trix och fix för att få dit dem. En annan dag ska vi tvätta även under panelerna… // Jeanette

3 reaktioner på ”Spanska priser

  1. Solpanel på taket har jag också upptäckt funkar dåligt här i Sverige när solen står lågt. Min lösning blev en separat panel, som jag ställer på marken och kopplar in i ett uttag i karossen. Panelen har en list med gångjärn, så vinkeln mot solen kan justeras. Nackdelen är ju att jag inte lämnar bilen obevakad med den ute eftersom den är lätt att stjäla. Men ström har jag!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.