Jag vet att jag sa i inlägget ”Sur-tantens åsikter” att jag inte skulle tjata mer om våra kassa batterier, men vi hade tydligen inte gett upp hoppet i alla fall. Nu blev det tillslut så att vi monterade ut dem alla tre en gång till, för att denna gången köra dem till verkstaden här i närheten. (Dock inte med Nisse, utan en lånad bil). En batteri-människa skulle få lov att testa dem lite mer än vad vi själva har kunnat göra.

Först gav vi upp, sa att vi får stå på sladd för alltid, men insåg sedan att så kan vi ju inte göra. Det funkar ju så länge vi står på camping, men här har vi ju inte tänkt stå i all evighet. Och vi måste ju ha ström i bilen. Meningen är ju att vi ska klara oss länge, inte bara en eftermiddag. Så efter att ha städat upp i garaget och satt fast hyllorna igen, gallret framför batterierna och fått passa på att slänga ut lite mer bråte, plockade vi ut allting igen…

36 € senare…

Nu har alla tre batterierna stått på laddning i tre dygn och vidare belastats hårt på verkstaden. Under tiden lånade vi startbatteriet till bo-delen, och har stått på sladd över helgen. Detta har fungerat bra. När vi i morse hämtade våra kassa batterier säger verkstaden att de är fullt friska, alla tre. De har pressat dem hårt, men de är verkligen friska. Samma diagnos som tillverkaren Mastervolt ställde för ett par veckor sedan. Dan tittade på när de mätte dem. Fullt friska, alltså. Ok, tack för hjälpen då….

Här hade det faktiskt känts bättre om de sagt att tex. ett batteri var dåligt. Då hade problemet varit lokaliserat och vi kunde ha bytt det dåliga och allting varit frid och fröjd. Men icke…

2 bo-delsbatterier och 1 startbatteri på bilden.

Knaset

Det som hände från början var att efter vi hade kört typ 80 mil hemifrån och stannade för natten, så fanns det ingen vidare ström i batterierna. Detta var tredje natten hemifrån, första kvällen märkte vi inget, andra kvällen upplevde vi att de var något sämre. Tredje kvällen var de nästan urladdade när vi stannade. Innan vi åkte stod vi på sladd så då märkte vi såklart inget. Som att de inte laddade alls trots att vi körde hela dagarna.

Varför de inte tog emot laddning när vi körde, har vi fortfarande ingen förklaring på. Och laddade datorerna gjorde vi ju under tiden vi åkte, alltså inte på kvällen. Då var det bara pannan, vattenpumpen och lamporna som användes. Inte invertern.

Vidare har panelen sagt att det går ut 1,3 – 1,4 Ah hela tiden, även om allt i bilen varit avstängt. Detta vet vi heller inte vad det är, eller varför. Panelen och batterierna säger samma sak vad gäller strömstyrkan, så vi tror att panelen talar sanning.

Och nu då?

Nästa fråga då. Varför fungerar det inte om batterierna nu är så friska? Kanske gör det det denna gången. Tydligen är det inte där skon klämmer. Nu har vi ju haft bilen strömlös ett antal gånger, plockat i och ur alla säkringar, knackat på alla relä vi har hittat, mätt strömmen i solcellsregulatorn och alla andra möjliga och omöjliga ställen vi har kunnat hitta.

Vi har kopplat dem rätt denna gången, eftersom vi lärde oss att de satt felkopplade från början. De laddades tydligen ett i taget, istället för som nu, alla samtidigt. Vi har delat på dem, så det finns luft emellan, klistrat dit värmekännaren som hade lossnat under färd. Vi har bytt plats på dem, vinklat upp solcellerna så de verkligen tar emot mesta möjliga solenergi nu när solen står lågt på himlen. Där märkte vi för övrigt en stor skillnad på laddningen.

Panelen visar en parallellkoppling mellan bo-delsbatterierna och startbatteriet. Vi har lärt oss att när denna symbolen lyser så fungerar allting som det ska. När den slocknar, då rasar bo-delsbatterierna ner i källaren tvärt. Varför den har slocknat vet vi inte, men vi misstänker något fuffens mellan ”fram och bak”. När alla 4 batterierna kommunicerar med varandra tycks det funka, annars inte. Eller möjligen är felet enbart ”fram”, alltså motorrummet. Något med kommunikationen från generatorn till batteriet, eller liknande.

Glapp-Nisse

Vi har ju tidigare stött på lite glapp här och var i bilen, ryckt i lite sladdar och saker har börjat fungera igen utan vidare förklaring. Kanske har vi samma tur denna gången, nu när vi dragit i allt som finns. Ett av batterierna hade för övrigt lite smuts runt en pol, som nu är rengjord och en kabel var inte heller helt 100. Även detta är åtgärdat, så nu får vi bara hålla tummarna. Vi har även provat att starta bilen vid flera tillfällen, och då har panelen visat laddning, men inte så mycket som vi hade önskat.

Vi ska starta upp bilen igen, och se hur den beter sig denna gången. Men vi måste vänta lite eftersom batterierna just nu är fulladdade efter helgen. Just nu lyser även symbolen för parallellkopplingen mellan fram och bak. Vi ska också vara mer försiktiga när vi laddar våra datorer, och inte belasta så hårt åt gången. En i taget bara. Dans Mac drar mer än min PC, kanske klarar vi inte att ladda upp tillräckligt med solcellerna. Min PC tar lika mycket eller mindre än solcellerna ger. Får återkomma om resultatet…

Avslutat kapitel?

Nja, man vet aldrig. Det vore ju tacksamt om bilen bara ville fungera som den ska, så vi slipper köpa ström här. Just här är ju å andra sidan inga problem, men vi ska ju åka vidare någon gång. Och då underlättar det ju helt klart om den ville vara vänlig att ladda under tiden vi kör. Lite det som är grejen med batterierna och laddarna, tänker jag.

Lärdomar

Hur som helst har vi faktiskt lärt oss mycket av detta äventyr. Lite mer än vi hade gjort om det inte blivit problem. Detta kommer vi ha nytta av i framtiden såklart… i nästa bil. // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.