Billetande

När man nu som vi har tänkt att byta bil så blir det till att leta rätt fordon. Hur gör man det när man sitter fast i Spanien? Tja, helt enkelt är det såklart inte. Men eftersom vi har tillgång till internet får man mycket kunskap den vägen. Man får ta del av andras erfarenheter och fråga sig fram, helt enkelt. Att åka till handlare häromkring är inte aktuellt just nu, regionerna är mer eller mindre stängda för tillfället.

Vi har några bilar omkring oss som vi fått klämma och känna på. För att skaffa sig en uppfattning om vad det är vi verkligen vill ha och behöver. Att gå från stor till liten bil innebär såklart att man får ge avkall på en hel del bekvämligheter. Men det är vi medvetna om och det är ett aktivt val vi gör. Vi vill minska ner på allting, vi behöver egentligen ganska lite för att må bra.

Mycket att välja på

Alla bilar tycks vara olika och ha olika utrustning. Vissa saker vill vi inte ge avkall på alls, som till exempel ett ordentligt kylskåp. Andra saker är mindre viktiga, som till exempel en stor inverter. Vi har lärt oss att vi vill ha bra batterikapacitet och så mycket solceller som möjligt. Att det finns 12 V laddare till våra datorer och telefoner, vilket gör att invertern inte är lika viktig längre. Egentligen har vi bara en enda sak som vi ”måste” använda den till idag, och det är en bordslampa. Denna känner vi att vi kan avvara helt om det behövs.

I Sverige använder vi den även till bredbandet, som inte fungerar alls på 12 V. Samtidigt krävs det endast en liten inverter för att driva bredbandet och lampan, så det är en lärdom vi tar med oss. Markis är också något vi inte vill avvara och vi skulle helst vilja ha en bil med diesel som drivmedel till pannan istället för gasol. Men det är inte helt självklart att vi lyckas hitta just detta, så möjligen får vi ge avkall på det.

Att försöka hitta alla kriterier i samma bil är inte heller det lättaste. Vissa saker kan man eftermontera såklart, men det gäller att välja rätt. Ju mer vi letar, desto fler valmöjligheter dyker det upp.

En sak till…

Och det är ju Nisse. Eftersom vi just nu inte har varken många miljoner på banken, eller någon annanstans att bo, så krävs det att vi gör ett byte. Alltså att någon annan tar Nisse samtidigt som vi får en annan bil. Vi kan inte först sälja honom och sedan köpa en ny bil, eller tvärtom. Vi måste byta in honom för att det ska fungera för oss. Så även där är vi begränsade, eftersom många firmor inte köper in en bil av den här storleken och prisklassen.

Det är alltså inte bara att leta upp en bil på ”Blocket” och säga, den vill jag ha. För om inte firman vill köpa Nisse, då är det kört för vår del. Och de privata annonserna kan vi heller inte söka oss till.

Fördelen

Fördelen med detta är att utbudet minskar något, det är inte riktigt att bara välja och vraka. Det är också en fördel att vända sig till en firma eftersom de kan montera dit saker vi själva inte kan, eller byta ut delar på bilen som vi inte annars skulle kunna gjort. Vi kan också få bilen ”uppvägd” om det skulle bli aktuellt, detta kan vi heller inte göra själva. Alltså öka på totalvikten.

Man får även hjälp med saker som blir helt nya för oss. Tex märket på bilen kommer vara annorlunda, det blir ett mindre chassi, kanske annat kylskåp och kanske annan panna än vad vi är vana vid. Vanligast på småbilar är Truma luftvärme, och vi har aldrig någonsin haft något annat än Alde-panna. Vi behöver en ordentlig utbildning på de nya detaljerna.

Ingen ny bil

Skulle vi valt en helt ny bil så hade vi själva kunnat anpassa den efter våra kriterier, men det är vi för snåla för. Vi gillar inte den nya skatten som Sverige tar ut numera, och kommer inte ens titta efter ny bil. Vi vill också att bilen ska fungera så optimalt som möjligt. En begagnad bil har förhoppningsvis fått rättat till olika fel som uppstått eller funnits med från början.

Vi är inte rädda för miltal om bilen bara har dokumenterad service bok. Vi är också medvetna om att bilar slits kraftigt när man som vi nyttjar allting hela tiden. Därför måste man serva och kanske byta delar efter hand. Även en bil som endast använts på sommaren slits såklart, och det är något man får räkna med om man vill leva som vi.

Vinterbil

Nej, det kommer inte bli en vinterbil. För att kunna uppfylla våra kriterier för vinterbil krävs det att bilen är välisolerad med tjocka väggar, dubbelgolv och ett vattenburet värmesystem. Detta finns inte i någon av de bilar vi har tittat på. En del har mer väggisolering än andra, men över lag kommer de inte upp i Nisses klass. De finns helt enkelt inte. Och det beror såklart på att Nisse är en premium-bil. Man kan inte få allt, liksom….

Därmed inte sagt att de inte fungerar ändå. Nu har vi ju inte tänkt befinna oss i de kalla vinterklimaten framöver heller, så vi räknar med att inte behöva dessa kvaliteter. Här hade vi klarat oss utmärkt utan vårt dubbelgolv eller alde-panna. Eftersom vi redan provat på en oisolerad bil, vet vi skillnaden idag. Ju mer man lär sig, desto klokare blir man, eller hur? // Jeanette

5 reaktioner på ”Billetande

  1. Det känns som att det går några år eller ett tag sen byter det igen, det ingår nog så också, häftigt och byta i andra länder är också speciellt men ni klarar det galant vill jag skriva, jätte häftigt 😎 all lycka till med bilbyte och Gran Canaria 😀 finner egentligen inte ord hur häftigt det verkligen är wow / Vänligen Boris

    Gilla

  2. Hej, vi har en LMC Cruiser jubileum T 712 (Edition), 2015 års modell. En jubileumsmodell med alla finesser man behöver. Alde panna, vattenburen golv och centralvärme , alltid gott och varmt i bilen. Rejält kyl/frys skåp på 140 l
    VI har solpanel på taket, 180 kW samt AC. Bilen är 7,38 m lång och väger 3500 kg, men går att vikta upp. Vi är jättenöjda med märket och modellen och kan varmt rekommendera den.
    Lycka till med sökandet !

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.