Gullan

Gullan har vi ju pratat om tidigare, Gullan som skulle bli vårt nya hem. Vårt nya hus kan man kanske säga. Gullan bokades i höstas, men affären blev inte helt klar förrän igår. Och ja, det blev en affär, till slut. De köpte Nisse och vi köpte Gullan.

Vi bokade bilen med lite tillbehör. 2 litiumbatterier på 100 Ah stycket, fler 12 v uttag och usb-uttag och en inverter. Ny laddare och uppvägning till 4000 kg. Normalt är totalvikten på 3500 kg. Vi bad också om en vägning när bilen var tom, och fick veta att den vägde 3020 kg. Alltså har vi en lastvikt på 980 kg. Mycket bra. Förutom den lilla detaljen att vi inte får in så mycket prylar….

Nåja, vill vi åka runt med tegelstenar så kan vi ju göra det, helt lagligt…😛

Måndagen

Började bra, vi passade tiden och träffade vår ”visningsman” för en genomgång av Gullan. Dieselpåfyllning, farthållare, vattenpåfyllning osv. Han gick igenom delarna och förklarade. Så kom vi till pannan. Och här ställer man in temperaturen på gasolen, bla bla bla. Fast vänta lite nu. Var är el-patronen? Hur ställer man in den på el?

Nä, det gör man inte, säger han. Bilen har ingen el-patron…

Va? sa vi, lite lätt nervösa. Har den ingen el-patron? Nix. Fast det har vi redan kollat att den hade. Säljaren sa att det fanns en el-patron och frågade specifikt om detta hos verkstaden. Vi såg när någon från verkstaden tittade på bilen och fick sen veta att bilen visst hade en el-patron. Tyvärr, säger killen. Ingen el-patron. Men vad fan….? Jag hämtar säljaren, sa killen och försvann…

Mutter och fräs

Grejen med att inte ha en el-patron betyder att pannan enbart går på gasol. Bra och fin värme, absolut, men å andra sidan går det åt en hel del gas när man inte har någon annan valmöjlighet. En el-patron gör att man kan köra pannan även på el, om man har tillgång till det, och alltså spara på gasen. Framför allt är det bra den dagen gasolen tar slut.

Så vad gör vi nu? Säljaren pratade med andra… Det står en annan likadan bil i hallen där inne med el-patron…jo, men skatten är alldeles för hög, och priset för högt. Nix, ingen bra idé. Ska vi skälla på säljaren? Fast vad hjälper det? Finns det ingen så lär han ju knappast kunna trolla ändå…Kan man eftermontera? Nej, det gick ju inte. Nähä….

Lite så gick diskussionen medan vi väntade.

Den nya el-patronen

Säljaren uppenbarade sig tillslut med en lösning. Han hade fixat en ny el-patron i form av denna:

Inga fler kommentarer på den. Vi tackade ja till fläkten, tog bilen och drog. Typ. Först la vi många timmar på att flytta över alla prylar. De gick in, men de var alldeles för många. Skönt med hög lastvikt, då är vi i alla fall lagliga… Att ens tjafsa om misstaget med el-patron kände vi inte skulle löna sig. Vi var inte villiga att backa ur affären i det här läget. Som vanligt blir saker sällan som man tänkt sig….

Fast vi kunde såklart inte ha alla prylar drällandes överallt, vi fick åka tillbaka till Ljungby och vårt nya förråd. Men innan dess stannade vi över natten, för att kolla så allt fungerade. Vi upptäckte redan under måndagen att vår nya inverter inte alls fungerade. In till verkstaden och be dem fixa. Ytterligare en ny, och denna tycks fungera. Än har vi inte hittat något som inte fungerat. Och vi har redan hunnit åka några mil…

Gullans namn

Nisse var ju en Niesmann, därav blev det naturligt Nisse. Det passade liksom. Gullan däremot är ju ingen gullegris eller ens gullig alls. Istället fick hon sitt namn efter sin färg. I pappren heter den Champagne, men vi tycker den är gul-aktig. Det var lite svårt att hitta ett bra namn som passade mot just Champagne, men gul var lättare. Gullan alltså.

Vad är hon då?

Hon är en plåtis av märke Carthago Malibu. 3 år gammal. 6,40 m lång. Skitliten med andra ord, jämfört med Nisses bastanta nästan 9 meter. 😲

Som jag sa, vi har redan hunnit åka några mil. Bilen tycks fungera än så länge, och vi fortsätter funktionstesta och lära oss. Främst att inte riva ner inredningen, svängrummet tycks vara något begränsat. // Jeanette

2 reaktioner på ”Gullan

  1. Pingback: Sjukhusbesök – Ritzéns

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.