Chillies operation

I augusti var vi hos veterinären för att få den årliga sprutan plus rabiesvaccin som man tar vart 3:e år. Detta krävs för att hunden ska få komma in i Sverige igen efter att ha vistats utomlands. Som det ser ut just nu har vi inga planer på att resa för tillfället, men det kan ju snabbt ändra sig har vi lärt oss. Därför valde vi att fortsätta ta denna sprutan. Hur som helst tittar veterinären även igenom hunden på plats, och denna gången tyckte hon att vi borde ta bort tandsten på henne.

Inga konstigheter, små hundar får ofta bekymmer med sina tänder, tyckte veterinären. Sagt och gjort, vi ställde upp oss på väntelistan för operation. Hunden skulle lämnas in under dagen för sövning och bortplockande av tandsten. Hon hade lite mer på ena sidan men det såg inte ut att vara någon fara, sa hon då. Man plockar bort detta i förebyggande syfte, för att hunden inte ska få inflammationer eller tandlossning. Trots tandborstning kan tandsten förekomma, dock i mindre skala om man faktiskt borstar tänderna på dem.

Tiden var inne

Nu fick vi då en tid och klev igår in på kliniken. Veterinären tittade igenom munnen igen och berättar att om man måste plocka bort tänder så kommer det att bli dyrare. Får vi lov att göra det om det skulle bli nödvändigt, frågar hon? 8000 – 10 000:- kan det landa på.

Vad svarar man på det? Nä, lämna de dåliga tänderna så hunden får ont i munnen och lider av att inte kunna äta ordentligt därför att jag är för snål? Knappast, klart ni får göra vad ni måste. Hunden ska må bra, inget annat.

Nästa kommentar var att hon frågade därför att man inte alltid kan se innan om det verkligen behövs. Inte förrän man sövt hunden och röntgat den. Men det jag ser nu är att det inte kommer behövas, det ser bra ut i munnen. Hon har lite mer tandsten på ena sidan, men inget ser inflammerat eller dåligt ut för övrigt. Så det blir nog ”bara ca 3500:-”.

Chillie på djurkliniken

Tryggt besked

Okej, vi lämnade in henne och åkte och jobbade. Vi bestämde att vi skulle höras efter klockan två, då borde hon vara klar. Hon hade det bra på kliniken och vi jobbade på som vanligt. När vi sedan trodde att hon var klar, var hon inte det. Vi fick åka därifrån igen med beskedet att det hade tagit längre tid med djuret före henne, och vi kunde vänta att det skulle ta ytterligare någon timme innan hon kunde få åka hem.

Fika, åka något ärende, vänta. Tillslut ringer veterinären och säger att hunden fortfarande är sövd, och att de hittat flera skadade tänder. Får hon lov att plocka bort dem, det kommer bli dyrare?

Fast den frågan ställde du ju i morse, tyckte jag. Och jag svarade ja då, men sa också att det vore bra om priset inte översteg 8000:- på frågan om jag ville sätta ett maxtak. Denna gången menade hon att det kanske visst skulle göra just det. Okej, gör vad ni måste. Vi väntar.

Pengafixerad

Såhär i efterhand förstår jag varför hon frågade om lov, pengar är viktigt för de flesta. Många har inte dessa summor att rassla fram helt oförberett och då kan det bli problem. Samtidigt vet man nog längst inne att har man ett djur så får man ta smällen om den kommer. Att väga hundens välbefinnande mot en tunnare plånbok, finns inte i vår värld. Man får helt enkelt offra någonting annat om det är det som krävs. Och jag kan inte ens föreställa mig att någon överhuvudtaget skulle säga:

– ”Nej, ni får inte göra det för jag har inte råd. -Jag låter hellre mitt djur lida, kanske resten av sitt liv, för att mina pengar är viktigare än mitt djur”.

Men det är ju jag det, hur andra resonerar vet jag självklart inte. Jag fick frågan om jag ville sätta ett maxpris, och jag sa då 8000:- Jag kunde lika gärna ha sagt 20 000:- Så det var därför veterinären ringde upp mig och frågade igen, för att undvika en senare konflikt om pengar med mig. Jag lärde mig där och då att sätta ett maxpris inte är aktuellt. Hade jag stått på mig så hade hunden fått behålla några tänder som var dåliga och troligen orsakade henne smärta. Hur lång tid det skulle ta innan hon tappade tänderna kan vi bara gissa, men hon skulle troligen gått med smärta en lång tid. Inte Okej.

Nya erfarenheter

Men det här var första gången jag var i denna situationen då jag själv skulle betala för behandlingen. Tidigare har alltid försäkringen gått in och tagit en del kostnad, vilket de inte gör när det handlar om ”underhåll av tänder”. Det kom inte som någon överraskning, vi var fullt medvetna om det. Vi var också medvetna om att tandstatusen på små hundar ofta är sämre, det kom inte heller som någon överraskning. Däremot var vi inte beredda på att det var så illa så inte ens veterinären kunde förvarna om detta. Troligen hade detta kunnat undvikas om operationen gjorts redan i början på Augusti, när veterinären påpekade att det borde göras. Men väntelistan var lång, detta var den tid vi fick nästan 2 månader senare.

Faktum är att jag uppmärksammade Chillie en dag förra veckan när hon åt, jag tyckte inte det lät vidare mycket. Normalt krasar det alltid lite när hon äter sitt torrfoder, men jag tyckte det var ovanligt tyst, trots att jag såg att hon åt. Jag upplevde att hon mest vispade runt kulorna i munnen för att sedan svälja dem hela. Nu förstår jag att det var nog exakt vad hon gjorde, och att det måste ha gjort ont att tugga på lösa och inflammerade tänder. För övrigt ger vi henne Royal Canin Chihuahua, vilket veterinären säger är ett mycket bra foder. Vi upplever att hon är pigg och frisk, har fin glans i pälsen och håller vikten stadig.

Vad har vi lärt oss?

Att vara uppmärksamma på om hundens andedräkt ändrar sig. Chillie luktade illa i munnen, det visste vi. Däremot inte att det hade gått så långt så fort. Nu vet vi det. Tandstatusen ändrade sig fort.

Att vara uppmärksamma på hur hon äter, låter det när hon tuggar torrfoder eller sväljer hon bitarna hela?

Att förebygga genom att borsta tänderna varje dag, inte bara en gång då och då som vi hittills gjort. Även att sticka till henne lite annat foder då och då som förebygger just tandsten.

Summa summarum

Chillie blev av med 8 stycken tänder vid 4 års ålder. Det låter mycket, men 2 av dem var framtänder. Hon kommer anpassa sig och lära sig tugga mer med ena sidan än den andra. Priset för hela kalaset landade på ca 8800:- Men vi fick en helt ny tandborste och en tandkräm i priset…😂

Hon går på smärtstillande och andra mediciner just nu men repar sig förhoppningsvis ganska fort. Lite lugn och ro en stund tänker vi ska hjälpa henne. Vi är mest glada över att man faktiskt kan åtgärda och laga hunden så hon mår bra. Hon har inte kunnat berätta för oss att hennes tänder inte kändes bra, det är upp till oss att vara uppmärksamma.

Pengar är bara pengar. Det är endast någonting som ska användas, inte läggas på hög. Gör man av med pengar får man nya. Punkt. Hundens liv och välmående är så mycket mer värt för oss än några siffror på ett konto. // Jeanette

2 reaktioner på ”Chillies operation

  1. Every friend-dog ​​is worthless. We had our dog with a serious infection years ago and we paid for analysis and tests but then he didn’t make it. I would have paid any amount to save him but we have not lost it and I no longer think about the money spent but about the fact that it is no longer there. 😞

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.