Slarviga jag

Egentligen tycker jag det är väldigt roligt att skriva inlägg, vilket jag ju gjort under ett par års tid regelbundet. Men nu har det blivit ett stort glapp mellan dem av olika anledningar. Största anledningen är väl att jag blivit lat… Näst största anledningen är att min dator och min telefon tycks ha slutat synka med varandra. Jag får alltså inte upp bilderna på datorn automatiskt längre. Ett problem jag suttit med en hel del, dock utan vidare framgång. Dessa tekniska prylar gör helt enkelt inte som jag vill längre. Skräp!

Nåja, det går att få över bilderna manuellt med och så får det väl bli i framtiden antar jag. Jag har i alla fall samlat på mig en del bilder på våra jobb från Firma Dan Ritzén som utförts under sista tiden. Flera olika projekt är klara och vi håller just nu på med ännu en tapetsering av hall och sovrum.

  • Första bilderna är tapeter i ett sovrum och visar det klara resultatet.
  • Nästa är en stuga som fått panelen uppfräschad från träfärg till grått och vitt. Tak, väggar, lister och fönstersmygar är målade här i kök, sovrum och storstuga. Även trappen fick ny färg.

Inte bara målat

Nej, vi har inte enbart jobbat sista tiden. Här i Småland har det kommit en del snö, och man har plogat ett antal gånger på småvägarna där vi bor. Trädgården och även Tikkan är inbäddad i ett fint täcke och vi fick åka akut iväg och köpa en snöskyffel. Märkligt att man inte kan vara mer förutseende… Fast vi kom i alla fall ihåg att byta till vinterdäck på bilarna innan snön kom. Tur det, för Tikkan fick åka till bilprovningen lagom till snön kom, med blankt papper 🙂

Leka lite

Vi har mestadels hållit oss inomhus nu när det blivit kallt. Chillie är inte alls imponerad av vädret, hon kan inte gå alls i snön tycker hon. Istället har vi fått skotta en bit till henne på gräsmattan så hon kan gå ut där. Promenera fungerar med tjock jacka och med löfte om att inte stå stilla alls. Då kan hon följa med. I övrigt vill hon inte ut alls, om hon får bestämma. Men vi tyckte ändå vi fick hitta på något mer än bara vara inomhus, så vi packade en korg med varm choklad och korv, ringde in några vänner och drog iväg till pulkabacken. Visserligen äger vi inga pulkor heller, men vänner med barn gör, så vi fick låna.

När vi kom fram visade det sig att det inte var skottat in till parkeringen, vilket vi tyckte var lite underligt. Är barnen inte ute och leker nu för tiden? Nej, faktiskt inte. Inte en enda människa så långt ögat nådde. Vi var och förblev ensamma. 7 vuxna och inga barn. Platsen var Sundet i Dörarp. Hur som helst åkte vi pulka och snowracer, käkade korv och umgicks ett par timmar, vilket muntrade upp i vintermörkret.

Egen företagare

Det ställs en del krav på oss numera. Det är helt klart enklare att vara anställd än egen. Men varför ska det vara enkelt? Bankerna har åsikter, skatteverket har åsikter, andra myndigheter har åsikter. Vad får man och vad får man inte? Vad ska man och vad ska man inte? Bokföringslag, momslag, skattelag och alla andra lagar man ska följa enligt dem. Personligen tycker jag bättre om Attraktionslagen…

Men just nu är det dags för preliminär inkomstdeklaration, där man ska uppskatta hur bra eller dåligt firman kommer gå under nästkommande år. Vi gissade helt fel för detta året, så frågan är nu om vi gissar rätt till nästa? Vem vet?

Privatpersoner

Idag lever vi med vår firma helt och hållet. Jobbet är en sak och fritiden en annan. Men allt hänger samman, och vad vi får och inte får hänger enbart på just firman. Att leva som vi har gjort de sista 6 åren straffar sig nu. Samhället är varken rustat eller intresserat av avikande beteenden, såsom vårat. Vi har levt utanför normerna eftersom vi valde att göra annat än vad som förväntas av människan. Resa, bo i husvagn, sälja huset osv. Ajabaja, säger man idag. Så får man inte göra.

Vi har gjort massor av roliga saker under dessa åren och ångrar exakt ingenting. Allt har varit lärorikt och vi har utvecklats massor. Men att sen vilja kliva tillbaka in i svensson-livet igen är inte helt enkelt. Vi har fått börja om på noll med allt vad det innebär. Till exempel starta en firma utan någonting annat än en ekonomi-utbildning, ett gesellbrev inom måleri och en gammal saab har varit en utmaning. En uppfriskande sådan, då vi såhär långt lyckats över förväntan.

Vi äger inte vårt boende, vi äger inte alla våra möbler bla. Att inte äga sitt boende betyder att man inte får göra vad man vill, något vi saknar. Man har heller inte tillgång till allt man vill, som tex garage till bilarna. Vi har ett badkar men kan inte använda det eftersom det då svämmar över vatten från avloppet på golvet. Vi saknar torktumlare och diskmaskin. Klart man kan leva utan det, men vill man det när man en gång haft det? Vi saknar kamin eller kakelugn, något vi haft tidigare det med. Allt detta är lyx kanske, men något vi ändå saknar. Huset vi hyr är gammalt och omodernt. Det har vad vi behöver, men inte vad vi vill ha.

Allt detta visste vi naturligtvis från början, och valde det ändå. Huset har tjänat sitt syfte, men vi visste också från början att det skulle vara tillfälligt. Tills dess vi kunde få köpa ett eget boende en dag.

Att skaffa ett permanent boende när man som vi levt mer mobilt än fast, det är helt klart en utmaning det med. Men vi kämpar på, och en vacker dag har vi nog en egen bostad igen. Just nu lutar det mer mot när än om. Varför ska någonting alls vara lätt, liksom? Fast det är väldigt spännande att se vad som väntar runt kröken, får jag nog säga. 😀 // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.