En vit Jul

Ett antal gånger har vi helt sonika hoppat över den traditionella svenska julen, genom att åka utomlands. I år fick vi stanna hemma och därmed blev det lite som ”vanligt”. Vi gillar normalt inte folksamlingar och undviker gärna dessa så långt det är möjligt. Just när man reser är det såklart svårt, om man tex. flyger. Men som sagt, vi var hemma i år. Hemma i Sverige alltså. Inte hemma på julafton.

Ju äldre man blir desto bekvämare blir man visst, har vi upptäckt. Vi vet att man behöver väldigt lite prylar för att ha det bra, något vi testat på genom vårt liv i husvagn och husbil. Just julen har en förmåga att överarbetas kraftigt, med massor med mat som man verkligen inte behöver alls. Vidare tillhör det traditionen att man ger julklappar, vilket vi tycker är mycket trevligt. Så länge det är inom rimliga gränser. Men även detta tycks överarbetas och framförallt, överkonsumeras. Något vi inte alls tycker är nödvändigt, tvärtemot många andra. Vi föredrar att fira i mindre, lugnare tempo, med mindre slöseri och utan överkonsumtion.

Julhelgen

Dan före dan

Först jobbade vi till strax efter lunch, då vi tyckte det fick räcka. Vi trodde vi skulle få tillbringa ett par veckor runt jul hemma, men det visade sig att vi fick jobb i obebodd stuga och på kontor, där personalen är ledig under julhelgen, istället. Något vi gärna gör istället för att vara lediga just nu. Så hela nästa vecka är uppbokad till detta.

Uppesittarkvällen tillbringade vi hemma framför Bingolotto och med god mat och julgodis. Varsin vinst på 100:- kammade vi hem. Undrar vad vi ska göra med den förmögenheten? Bilden visar vårt ”gottebord”.

Julafton

För vår del blev julafton perfekt, precis som vi ville ha den. Julbord hos föräldrar och senare helt annan mat och julgrogg hos kusinen, där vi senare övernattade. Inte mycket folk, lugnt och stilla och trevligt. Inte 40 paket under granen, ingen tomte. Inget julklapps-spel heller, vilket vi annars tycker är ganska roligt. Men det var inget vi direkt saknade, då vi nu nått den åldern att vi själva köper oss vad vi vill ha. Spelet är mer en underhållning om man är många. Men visst fick och gav även vi julklappar, dock i minimal skala. Dan behövde ett nytt fodral till sin telefon, då fick han ett sådant. Jag behövde en ny tapetkniv (!) och då fick jag en sådan. Sen tyckte Dan att krogen i stan behövde hållas vid liv, så han köpte ett presentkort till oss där.

Juldagen

Juldagen flöt på även den i lugnt tempo. Vi höll oss inomhus hela tiden, då det var riktigt kallt ute. -16* och Chillie höll på att förfrysa tassarna. För att hjälpa henne något hittade vi arbetshandskar i bilen som klipptes sönder och fästes på tassarna med gummiband. Hon har aldrig haft skor tidigare och gick lite väl bredbent kanske i början. Men hon fann sig i sitt öde, och tyckte nog ändå de hjälpte lite mot kylan. (riktiga skor är beställda)

Att vara utomhus nu utan jacka är helt uteslutet. Men trots jacka och skor är detta ingen hund man tar på långpromenad när det är minusgrader. Hon går utanför dörren, gör vad hon måste för att sedan rusa in och lägga sig framför brasan igen. En brasa vi själva inte har i dagsläget, men hoppas kunna få en egen så småningom. Dock hade vi en på julafton…

Rester av julmat till lunch och fika hos syster med barn och barnbarn på eftermiddagen. Kvällen tillbringade vi i soffan i mysbyxor tillsammans med ostmackor och the.

Summan

Vi är nöjda med vårt julfirande. Det har varit kallt och ganska mycket snö, något vi ändå får tycka är trevligt. Hellre det än en blöt och slaskig jul. Ingen långpromenad i solen, just för att det var för kallt. Men solen har tittat fram i alla fall. Minnen från förra julen som vi tillbringade i Spanien har dykt upp, och den minns vi med glädje. Sol, kortbyxor, värme och julbord utomhus. Det är minnen som faktiskt värmer såhär i den bitande kylan. Idag, Annandagen, har vi ”bara -12* här i Flattinge. // Jeanette

En reaktion på ”En vit Jul

  1. Ser ut som ni haft en underbar jul. Trots att vi dragit ner på julmaten så blir det för mycket tycker jag. Saknar också våra jular nere i Spanien och har en önskan om att kunna vara där nästa jul…..den som lever får se. Julen är för barnen och i år hade vi 2 barnbarn och min bror (som är som ett barn) här och då får man försöka göra det så bra som det går. Nu njuter vi av stillheten igen och vårdar den förkylning som barnbarnet gav mig. Ha en bra fortsättning på helgerna.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.