Gammalt skräp

Varför fundera på saker och ting i tid och evighet när man kan bestämma sig snabbt? Spontana brukar vi vara, och så även denna gång. Eller mest jag, kanske.

Det jag pratar om nu är ett bilbyte. Igen. Fast denna gången handlar det om vår personbil som vi faktiskt kört med i nästan ett år nu. Vi köpte den när vi kom tillbaka till Sverige efter att ha tillbringat några månader i Spanien. Just då stod vi utan de flesta ägodelarna, vi hade bara Nisse. Vi insåg snabbt att skulle vi driva ett företag så vart vi tvungna att ha lite prylar. Dessa har blivit fler och fler under året som gått såklart, men vi började med en personbil. Just där och då fanns inte så mycket pengar att köpa för, så det fick bli en nödlösning.

Saaben var nybesiktigad och billig. 12 000:- fick vi ge för den då, och det fick bli som det blev helt enkelt. Bilen var från 2001 och ganska tilltuffsad som är vanligt för så pass gamla bilar. Men om den höll till nästa besiktning fick vi vara nöjda, resonerade vi då. Och det var väl ungefär det som hände kan vi konstatera.

Mycket verkstad

Det började inte helt bra för denna bilen i vår ägo. Den första dagen stannade den för oss efter bara någon timme. Krångel med någon startspärr, och säljaren fick hjälpa oss. En gång, två gånger, tre gånger… Exakt hur många gånger den faktiskt stod på verkstaden vet jag inte längre, men det blev fler än tre i varje fall. Redan där var vi sura på bilen, men säljaren som även äger en egen verkstad fixade den till slut.

Sen rullade den någorlunda problemfritt under några månader men nu för ett tag sedan blev det mer och mer tjafs med allt möjligt. AC:n har aldrig funkat, men nu hade även värmen lagt av. Oljelampan lyste, det skramlade under bilen, det luktade bensin, bromsarna vart dåliga… In på annan verkstad en gång, två gånger…. Bytt batteri och däck bland annat.

Visst har vi lagt en hel del tid och pengar på att reparera detta gamla skräp, men nu var gränsen nådd. Fler och fler saker går sönder, och jag som använder bilen dagligen har inte möjlighet att vara utan den gång på gång. Jag måste våga lita på att bilen faktiskt startar på morgonen, vilket jag inte gjorde nu. Samtidigt har den fyllt sin funktion, ett år har den ändå gått. Kanske inte smärtfritt, men ändå… Vi började resonera om det var värt att fortsätta laga på bilen, eller om det nu var dags att ta tag i det här med att faktiskt slänga den och köpa en ny.

Sagt och gjort

Japp, så fick det bli. Från en dag till en annan slängde jag ett öga på blocket. Sökte på lokala bilhandlare av den enkla anledningen att de oftast tar inbyte. Hittade en kombi aningens nyare och som verkade vara välskött av tidigare ägare. Ingen jättebillig bil den här gången, men heller ingen som krävde nytt lån. Ringde säljaren, fick komma och kolla. En snabb runda med Dan på passagerarsidan, så var saken klar. Den tar vi, sa jag. Jag orkar inte leta och jämföra bland tusen bilar, denna funkar. Dessutom kan vi ju inte ha både en blå bil och ett blått hus…

Lätt byte

Säljaren tog emot saaben, dock tyckte han inte den var värd många kronor. Nä, det tyckte inte jag heller, så där var vi överens. Men han fick i alla fall 4 nya fina sommardäck på fälg, alltid något 🙂 Nåja, jag var mest glad att bli av med den, slippa försöka sälja själv. Bilen på bilden är en Toyota Avensis. (Djupfryst då det visst var kallt i morse). Och nu har jag en diesel-bil igen. Kanske inte den bästa affären i dessa dagar med dessa diesel-priser. Men vad gör man när man nu bor på landet?

För övrigt lyckades jag halvera försäkringspremien så i slutänden blir den billigare per dag än vad saaben var. Eftersom saaben var automat och bensinslukare, och denna är manuell och diesel så är bränsleförbrukningen även den halverad nu. Men självklart gillar jag inte priset på dieseln just nu… Över 21:-

Hade man bott i storstad och haft tillgång till kollektivtrafik hade det varit att föredra just nu. Både för miljön och plånboken. Men vår situation erbjuder inget sådant. Det passerar säkert en och annan buss utanför vårt nya hus, men de lär knappast köra mig och mina verktyg till mina jobb…

Inomhus

Vi har jobbat på senaste veckan med att måla och tapetsera. Bilderna visar nya tapeter i trapphus, där kunden valt att gå från mörkt till ljust. Dan står modell… // Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.