Deklarationen

Som medborgare är man skyldig att deklarera sin årsinkomst, vilket inte kommer som någon överraskning såklart. Något vi sällan har lagt större engagemang i innan. Vi har väl mest kollat hur mycket skatt vi får tillbaka eller måste betala in, skrivit under och så klart med det. Ibland har man fått en slant över, ibland inte. I år är det annorlunda för oss. Vi är egna företagare, och ska nu deklarera detta för första gången.

Att vi har haft mycket att göra redan från start står klart. Alltså har vi fått in en hel del inkomster. Mycket har gått ut lika fort i investeringar av olika slag. För att ta ett exempel, låt oss säga att vi just tapetserat om ett litet rum. Om man ställer upp en exempelfaktura såhär:

Arbetskostnad 5000:-

Materialkostnad 2000:-

Drivmedel 450:-

Miljöavgift 225:-

Moms 1921:-

Totalt 9606:-

Fan vad dyrt!

Grejen är att vi hade tjänat ganska bra om dessa pengar verkligen tillfallit oss. Men så är det knappast. Såhär ligger det till:

Av dessa 9606:- ska staten först ha 25% i moms, alltså 1921:-

Sen ska affären ha betalt för materialet, tex. tapeter och lim. I detta fallet 1750:-

Dieseln som vi använder när vi åker på jobb kostar idag mer än vad vi tar betalt för så där går vi just nu minus. Men låt säga att det går jämnt upp, alltså ska staten ha betalt även för detta, 450:-

Miljöavgiften är något kommunen tar ut för att vi ska kunna slänga skräp som blir på varje arbetsplats, 225:- per kund. (ca 6000:- om året)

På resterande belopp ska staten ha ca 33% till i skatt och egenavgifter, alltså 1650:-

Summa till oss i slutänden: 3600:-

Om vi sen säger att vi är två som hjälpts åt med jobbet, blir det 1800:- per person….

Staten och kapitalet

Så av fakturans summa på 9606:- går alltså 6006:- bort för oss, och vi står kvar med 3600:- i lön på två personer. Tackar, tackar kan man ju känna här, eller? Hur som helst är det så det fungerar att driva egen verksamhet. Långt ifrån allt som man som kund ser tillfaller oss. Två tredjedelar av en faktura i stora drag, försvinner i olika avgifter och skatter. Vidare ska bland annat fordon, försäkringar, kläder och lagervaror som verktyg betalas med dessa pengar, något som inte är medräknat här.

En liten inblick

Varför skriver jag om detta då? Jo, för jag vet att många har åsikter om hur dyrt allt i vårt samhälle är, och framförallt hantverkare. Själv tycker jag också att allt är dyrt, diesel, el, mat till exempel. Men jag har också lärt mig att väldigt mycket av vad vi betalar går direkt i statskassan, som skatt. Jag förstår varför det är dyrt, för ska de som producerar, tillverkar eller säljer varor och tjänster överleva, måste de ta ut höga priser för att själva få någonting över efter staten tagit sitt.

Jag har full förståelse för dem som både köper och säljer tjänster svart. Av 100:- går först 25% i moms, sen vidare runt 33% i skatt till staten. Kvar av 100-lappen blir det ca 50:- Och där ska sen material och andra omkostnader betalas. Har man tur får man kanske 30 spänn kvar…

Skattepengarna

Visst går de pengarna till mycket bra, som sjukvård, skolor, infrastruktur och försvar till exempel. Sen finns det alltid mer att önska. Men politik och åsikter är inget jag tänker diskutera här, var och en får tycka vad den vill. Här handlar det om vår egen deklaration där vi nu ska försöka hålla oss så nära lagen som möjligt. Eftersom jag har en ekonomiutbildning i bagaget borde jag ju klara detta med glans, eller?

Faktum är att reglerna ändras varje år, och det läggs till och dras ifrån. Jag tror inte det blir några problem egentligen, men känner ändå att jag gärna skjuter det framför mig lite grann…. Allt är nytt i början, och just denna deklarationen måste vi göra manuellt för första gången. Vi har fördelat arbetet mellan oss, Dan åker på fysiskt målarjobb hela dagen, jag tittar på båda deklarationerna…. Rättvist, eller?

Klart det är rättvist. Han gör det han är bäst på, jag gör det jag är bäst på. Det råkade visst bara bli ett litet inlägg på bloggen först….

Smitare

Anledningen att jag drar på det är att jag vet (eller tror i alla fall) att vi kommer få betala en del extra restskatt, eftersom vårt företag drog i gång med buller och bång redan från början. Vår preliminära deklaration stämde inte överens med verkligheten och det tog flera månader innan jag insåg detta. Även om jag vet vad jag har att vänta, så vet jag inte hur mycket det handlar om. Än. Men snart…

Bilden visar sjön Vidöstern, tagen 2018. // Jeanette

En reaktion på ”Deklarationen

  1. Ja, det är lite ruggigt med deklarationen. Jag har automatisk och det brukar bli 450:- tillbaka ungefär, denna gången blev det ca 550:- Jag skickade in den 15:e efter väntat i inloggnings kö, det blev några försök innan jag kom in och kunde skicka, ca en halvtimme ungefär. Jag är mycket nöjd med den automatiska och snabb utbetalning. Jättebra 👍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.