Fordonsparken

Att köpa och sälja bilar av olika slag är något vi har sysslat med under lång tid. Många bilar har vi haft i vår ägo, av alla de slag. Mest utmärkande har såklart varit husbilarna. 4 totalt har det blivit de senaste 3 åren. Första bilen hade vi bara en månad, det blev helt fel. Sen blev det Nisse, Gullan och Tikkan. 3 vitt skilda bilar, med helt olika egenskaper. Under rubriken BILDARKIV HUSBILSLIV kan man läsa om de olika bilarna om man vill. Där finns även lite bilder på olika utflykter mm.

Från lyx till ”gammal är äldst”

De olika husbilarna har gett oss en förståelse för vad de är mest lämpade för, i vilka situationer man bör ha den ena eller den andra. Att man faktiskt kan leva mycket minimalistiskt och ändå må gott och vara lycklig. Att friheten är utvecklande.

Vi har bytt bilar därför att vi är så pass föränderliga hela tiden att vi har haft olika behov vid olika tillfällen. Att hitta en bil som alltid passar har varit svårt, därför har vi testat oss fram. Dels ville vi ju testa att faktiskt bo året om i bil, något vi gjorde med Nisse. Det blev ett helt år i den bilen, till och med lite längre. Funkade alldeles utmärkt på alla sätt, förutom att det var svårt att ta sig fram med denna jätte. Bilen var väl isolerad och hade exakt allt man kan önska sig. Fin bil!

Gullan bytte vi ner oss till efter månader utomlands, då vi insåg att vi ville ha en bil som vi kunde ta oss fram med. Nisse var oerhört begränsande och vi kom inte fram någonstans, tyckte vi. Fin bil att bo i men den är inte gjord för fricamping direkt. Knappt för campingar heller… Gullan däremot var perfekt för småvägar och trånga gränder. Dock trång att bo i.

Senare blev det till att hyra hus och ha Gullan som fritidsfordon. Detta hade ju fungerat bra om vi inte hade startat upp vårt företag, vilket vi gjorde i samma veva. Att använda bilen i företaget gjorde vi en stund, men insåg fort att den var alldeles för liten för det ändamålet, samtidigt som hon var väldigt ny och fin. Trist att förstöra bilen med målarfärg och annat krafs tyckte vi.

Utomlands

Att ha en bil som Gullan passar fint när man vill ta sig fram överallt. Perfekt utomlands, på varmare breddgrader eller på sommaren. När man inte måste frakta färgspannar, arbetskläder och verktyg. För det var det vi gjorde just då. Det fanns ingen tid för utomlands-resor, istället blev vi överösta med jobb. Visst hade vi kunnat ha kvar bilen för framtida resor, men just då var det inte läge för det. Som målare är sommaren högsäsong, och att tro att vi skulle kunna komma loss veckor i stöten var helt uteslutet. Vår semester skulle mer landa under vinterhalvåret, och då passade inte den bilen alls. Helt oisolerad som hon var. Här tog vi ett nytt beslut, som skulle ge oss Tikkan istället. Tikkan som skulle kunna rulla utomlands om det blev aktuellt, men samtidigt fungera i firman.

Hon som var äldre, mer sliten och inte fullt så svindyr som de två andra. En bil som vi vågade ha våra arbetskläder i, som vi fick plats att röra oss inuti och som hade ett stort garage. Visst, bilen var större än Gullan, en meter längre. Men två meter kortare än Nisse… Men med mycket bra plats på alla sätt. Tikkan skulle bli en bil att använda dels i jobbet, på långväga arbeten, dels ett fritidsfordon när vi ville spela golf, eller bara koppla av en stund.

Vad hände?

Vi spelade golf, åkte iväg på olika jobb. Mådde gott i bilen, den fungerade utmärkt. Och så dök möjligheten upp för oss att köpa en gammal husvagn ståendes på campingen där vi tidigare bott. Bara sådär…

Hade möjligheten att få en ny tomt där dykt upp istället, och om husbilar hade varit tillåtna på campingen, då hade vi varit i ett helt annat läge. Då hade vi valt att ta tomten och ställa bilen där när vi inte rullade med den. Men så blev det alltså inte, utan vi fick chansen till en vagn på plats. Vi tog den, köpte vagn med tält och allt. Tänkte att då har vi i alla fall platsen, sen får vi väl byta vagn så småningom. Eller kanske i framtiden kunna ställa upp bilen där om reglerna ändras.

Men reglerna har inte ändrats, jobben ”utomsocknes” har blivit färre, tiden till fritidsresor har minskat kraftigt. Att ha en husvagn på en camping innebär att man bör vara där lite då och då. Det är hela grejen med platsen. Och under sommaren har vi jobbat både på helger och i veckorna, när vädret har varit gynnsamt. Att både hinna med att njuta av sjöutsikten i vagnen och åka iväg på olika utflykter orkade vi inte. Vi fick inte ihop detta. Det blev för mycket, helt enkelt.

Offra husbilen

Det blev det slutgiltiga beslutet. Nu är husbilstiden över för den här gången. Vi kan inte vara överallt, även om vi gärna vill… Tiden räcker inte till. Vårt företag måste gå i första hand, sedan fritiden. Och vi kan inte vara på hur många olika ställen som helst, det går inte. Vi har försökt…

Att offra vagnen på campingen vill vi inte, vi vill gärna vara där mellan varven. Att offra möjligheten att åka när andan faller på ville vi heller inte. Vi har fått smak på äventyr och vill kunna ge oss iväg spontant om tillfälle ges. Vi vinglade ju om detta förra vintern, då vi ångrade oss angående försäljning av husbilen, ville ha den kvar. Vi behöll den då. Men inte nu. Nu fick den gå. Så hur gör man allt detta utan husbil, kan en ju fråga sig då?

Nytillskottet

Jo, vi valde en helt annan väg. Husbilen måste bort därför att den används för lite i förhållande till sina kostnader. Bilen kostar oss pengar varje månad oavsett om den rullar eller inte. Men en gammal husvagn kostar mycket lite då den står still. En vagn som betalas kontant vid inköp kostar exakt 360:- i skatt varje år. Besiktningen och ev. försäkring kostar. Möjligen behöver den nya däck någon gång, där kan man ju hitta en kostnad…

Men här har vi skillnaden på en husbil och en husvagn. Priset. Pengarna. Ekonomin.

Idag har vi alltså 2 gamla husvagnar, båda betalda och klara. Den ena kostar årspengen på campingen plus el. Den står där den står och går inte att varken flytta eller åka med då den ej är inreggad i Sverige. Den andra kostar 850:- i besiktning samt gasolkontroll och 360:- i skatt om året. Gasolen kostar idag 330:- för en flaska som varar hur länge som helst. Detta känner vi att vi har råd med oavsett vad. Husbilen kostade oss tusenlappar i månaden, bara den stod still på gården. Ska man sen tanka den för en 1500:- när man ska ut och åka, serva den för en 5 000 – 10 000:- varje eller varannat år, skatta den för 5600:-, fylla på gasol och så vidare…. Då blir det ganska många tusenlappar på ett år. Går den sedan sönder och behöver repareras snackar vi helt andra kostnader….

En liten notering om att dieseln kostade 14,03:- i mars 2020. Då tankade vi 106 liter i Nisse för priset 1491:-. Samma tank idag hade kostat nästan 2900:- Bara en jämförelse… Nisse hade för övrigt en 170 l tank, och den hade inte jag velat tanka fullt idag.

Pimpad Smålandia 500 från 1987

Eftersom vi hade ett fint litiumbatteri på 125 AH i husbilen valde vi att flytta över detta tillsammans med invertern till vår ”nya” husvagn från 1987. Samt montera en solcell på taket. Det gör att vi blir oberoende av ström in i vagnen och kan stå var vi vill med den. Både pannan och kylen går på gasol, invertern gör att vi har 220 och kan tex. ladda telefoner eller se på TV. En laddare för litiumbatterier kommer installeras så småningom, så vi ändå kan använda ström utifrån vid behov.

Vagnen är liten, den saknar varmvatten och dusch men har spis, toalett, kallvatten, nytt stort kylskåp med frys och värdens bästa panna. En gammal Primus vattenburen värme. Väggarna är välisolerade och den håller värmen lika bra som en Kabe eller annan vintervagn. Ev. blir det en varmvattenberedare och en ny kran i toautrymmet också framöver. Det finns ett nyare tält till den, men vi önskar oss en markis istället. Kanske tomten kan bringa önskan i uppfyllelse?

Vår Toyota som vi använder som dragbil drar till vardags 0,48 liter/mil. Den ökade på till 0,49 med vagnen där bak…Men visst, mer troligt är att den dricker en halvliter milen när man kör lite längre. Hur som helst väger vagnen under 900 kg och lastvikten är sämre än en husbil. Dock har vi i detta läget en personbilskombi att lasta in lite i med. Skulle vi dra vagnen med firmabilen (WW Crafter) så skulle vi nog inte ens märka att den åkte med där bak…

Sommarens investeringar

Förutom att köpa ny-gammal husvagn under sommaren, så har vi även bytt firmabil. Vi fick börja med en liten eftersom vi inte hade någon aning om hur firman skulle utveckla sig. Men efter att ha åkt i denna lilla bil i närmare ett år insåg vi att vårt behov var större än så. Firman kunde nu dra runt en större bil rent ekonomiskt och eftersom vi börjat frakta fönster från kund till verkstad och tillbaka, behövdes bättre utrymme. Den nya stora bilen sväljer ett 20-tal fönster ståendes på en gång, eller bägge de små ställningarna samt 2 trappstegar och alla verktyg som måste finnas med på jobben. Vi kan gå upprätta i den, och rent krasst kunde vi nog sova i den med om det skulle behövas… Dock mindre bekvämt, och säkert olagligt.

Här tillkom en kostnad eftersom denna bilen kostar mer än den lilla. Både i leasingavgift, dieselförbrukning, försäkring och skatt. Dock är det företagets bil och således företaget som ska drar runt kostnaden.

Summa summarum

2 husvagnar, en personbil och en lastbil. Idag. Det där kan ändra sig fort…

En intressant iakttagelse är att våra husbilar och nu även vår lilla husvagn har fast cykelställ monterat bakpå. Dock har vi ännu inga cyklar… // Jeanette

2 reaktioner på ”Fordonsparken

  1. Oj det var mycket historia om alla era fordon, men trevlig läsning. Man måste få prova sig fram för att få veta vad som passar bäst. Vi har också haft ett antal husvagnar och 3 husbilar och småbilar har vi också haft ett antal. Husvagnarna byttes oftast till större efter barnantalet vuxit. Nu skulle jag vilja byta husbil till en mindre som jag klarar av att köra. Vi får se hur det blir.

    Gilla

  2. Pingback: Höstens nöjen | Ritzéns

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.