Pyssel och skatt på plast

När man som vi inte har någon trädgård att sköta längre, eller ett stort hus som behöver städas för jämnan, då blir det till att hitta andra sysselsättningar. När vi inte jobbar (eller pluggar), så skapar Dan musik eller spelar tv-spel. Jag pysslar med lite allt möjligt.

Att vika böcker är roligt, samtidigt som man lyssnar på en ljudbok. Dock blir det inga fler vikta böcker just nu, då det inte finns plats att hysa dem. Att bränna in mönster i trä är också kul och lite ”pilligt”, men även det är lagt på hyllan just nu, liksom måla möbler eller skapa ljuslyktor. I inlägget ”en gång var vi vanliga” finns lite bilder på gamla alster.

Måla är en återkommande syssla, förr i akvarell eller till och med olja ett tag. Numera endast med färgpennor eller tusch, då även detta material tar för stor plats att hysa. Men lite papper och pennor får plats i alla fall. Och ljudböckerna tar ingen plats alls. 😀

Den nya skatten

Då affärerna har höjt priset ordentligt på plastpåsar, tänker vi inte köpa en enda till. Inte för att vi har köpt påsar tidigare heller att bära hem maten med, vi har korgar till det. Men nu har man börjat ta betalt även för fruktpåsarna, och där går gränsen tycker jag. För jag har faktiskt stoppat apelsiner och potatisar i mindre plastpåsar i affären.

Som jag ser det har man två val. Antingen lägga all frukt och grönt löst på bandet i affären, och låta kassörskan själv lägga dem en och en på vågen. Det torde ju bli världens längsta kvitto, tänker jag… 12 potatisar, 5 lökar, 2 avokado, 6 apelsiner…. osv. Det skulle ju kunna funka om man nu går till en kassörska. Dock slöseri med trycksvärta och papper….

Filosofen

Men om man som jag, självskannar, blir det ju ett himla bök om jag ska sätta etikett på varje vara. Prova att lägga 12 potatisar på vågen utan påse, och se om de stannar kvar… Kanske kan man ta 4 potatisar per etikett, men då måste man hålla reda på vilka man redan har vägt…Nej, alltså det blir alldeles för knöligt. Och väldigt många etiketter istället för plastpåsar. Med papper och klister på. Känns ju genast mycket mer miljövänligt, eller?

En annan reflektion när vi nu ändå har ämnet uppe, kommer det komma skatt även på all annan plast vi tvingas bära hem från butiken, den som vi inte kan välja själva? Till exempel alla köttförpackningar är gjorda av plast, all fryst mat ligger i plastpåsar, osten är inslagen i plast, tar man själv sallad i salladsbaren finns endast plastförpackning att välja på…. osv. Eller den skatten kanske redan finns i priset idag? För i så fall hade jag gärna rivit av denna plast redan i butiken, så kunde de ta hand om den och jag slippa betala för den.

Det andra valet

Ja, det får bli att fixa egna påsar helt enkelt. Inte betala för några extra i affären. Ett alternativ är att välja de gröna eller röda PLASTKASSAR som kommunen delar ut gratis till oss, de som vi ska sortera våra sopor i. Gröna för matavfall och röda för övrigt. Dessa kan man ju ta med till affären och stoppa varor i, så blir de ju åtminstone använda två gånger…

Dessa har vi i Ljungby kommun fri tillgång till, det är bara att plocka på sig så många rullar man vill. Vi behöver alltså inte köpa soppåsar, utan får dem gratis (!)

Eller så kan man som jag, virka egna fruktkassar. Att använda om och om igen.

Har visst råd

Klart vi har råd att köpa de där extra plastkassarna, det handlar inte om det. Men det retar mig att bli påtvingad skatt för något som förstör miljön kraftigt, medan man i andra änden blir påtvingad samma miljöförstörare utan att kunna värja sig mot det. Som till exempel osten som är inslagen helt i plast. Eller tandkrämstuben som också är i plast…

Faktiskt så är otroligt mycket runt omkring oss gjort av denna plast, och när man å ena sidan slösar med just plast för att å andra sidan beskatta den extra, det känns lite motsägelsefullt, tycker jag.

Hur som helst är det nu sluthandlat just plastkassar i affären för vår del. Nu får det bli hemvirkade nätpåsar istället, vilka jag kan göra på löpande band om det skulle behövas. 😄

Nätbeställning

För övrigt beställer vi mat via nätet just nu, och hämtar sen upp matkassarna utanför affären. Vi har ännu inte blivit debiterade för de plastpåsar som används där, så ska bli spännande att se hur man gör med det framöver…😵 Det är ju inte så att vi väljer eller väljer bort dem, det gör ju affären liksom…men de har hittills snott plastpåsar runt den frysta maten, alltså den som redan ligger i plastpåse…// Jeanette

2 reaktioner på ”Pyssel och skatt på plast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.