Ett år i Sverige

För exakt ett år sedan landade vi på Landvetter efter att ha tillbringat ca 7 månader på Gran Canaria. Kan ju lätt säga att vi gärna hade tillbringat även denna vintern där, förutsatt att världen hade varit ”normal”. Nu blev det inte så, och istället har vi fått fixa med husvagnsbyte till husbil och lärt oss hantera den under tiden.

Det har ju självklart varit bra på sitt sätt, även om vi verkligen har saknat värmen denna vintern som gått. Det är skillnad att kunna sitta ute på altanen hela dagarna under vintern, mot att här får hålla sig inomhus. Bilden nedan är tagen på vår altan i Maspalomas.

En annan sak som varit bra är att jag har fått min utbildning, som nu nästan är klar. Den hade jag gått miste om ifall vi hade stannat kvar på ön. Och eftersom vi idag vet att vi hade blivit satta i karantän i flera månader där, så kan vi ju nu tycka att det ändå var tur att vi åkte hem förra våren. Då hade vi ingen aning om att ett virus skulle drabba världen, såklart.

Tuffa regler

Reglerna har varit tuffare på Gran Canaria än här i Sverige. Man blev påtvingad karantän i hemmet, och fick verkligen utegångsförbud fullständigt. Affärer, restauranger, frisörer, barer osv. tvingades stänga. Man fick lov att gå till mataffären och till apotek och sjukvård. That´s it. Djuren fick rastas i närområdet endast. Och väldigt många bor i små lägenheter eller bungalows, kanske runt 40 m2.

Men sett i backspegeln får man nog ändå säga att saker och ting föll på plats ganska bra. Idag är vi glada att vi slapp tvingas in i karantän eller, vilket hade varit ännu värre, blivit utslängda ur landet. Fast hade vi stannat kvar hade vi också skaffat oss ”residensia”, vilket är en typ av uppehållstillstånd. Nu hade vi bara arbetstillstånd, så kallat NIE-nummer. Så utslängda hade vi nog inte blivit ändå.

Nya insikter

Under året som gått har vi lärt oss att inte planera för långt i förväg. Klart att det är bra att ha en åsikt och en plan inför framtiden, men nu har vi dessutom lärt oss att allt kan ta stopp, eller ändra riktning. Men vi har äntligen fått till våra företag, och det är ju ytterligare ett steg mot oberoende. Sen om vi kan använda endast Sverige eller hela Europa som arbetsfält framöver, det får tiden utvisa. Förr eller senare kommer vi nog kunna ge oss iväg på upptäcktsfärd, får vi hoppas.

Bilden är tagen nu precis, (26/5-20) utanför fönstret. Solen skiner och det är äntligen grönt även i detta landet. Sverige är helt fantastiskt vår, sommar och höst om man frågar mig. Just idag blir det varmt och skönt, och därför är det bra tvättväder. Sådant som man inte behöver bry sig om i huset, men här i husbilen ser det ju lite annorlunda ut. Man måste planera även tvätten. 😉

Flyttat igen

Mycket av det vi faktiskt har gjort under året finns att läsa under ”bloggflöde”, men det primära är ju ändå att vi har sålt husvagnen och flyttat till husbilen på heltid. Det är snart 4 månader sedan, och även om vi inte tillbringat riktigt hela vintern i bilen, så i alla fall en stor del av den. Nisse håller måttet vad gäller isolering, vi har inte behövt frysa. Nästa test kommer bli kylning under varma sommardagar… Vad vi känner till så har vi en AC i bilen, dock verkar den inte kyla alls. Så ytterligare ett projekt att ta tag i framöver.

Vi valde ju i samband med husbilsköpet att flytta från vår lilla camping, och vi har ingen möjlighet att flytta dit igen, även om vi nu skulle bli kvar i landet längre än önskvärt. Än så länge håller vi möjligheten att köra söderut under hösten, öppen. Men man vet ju aldrig. Kanske blir vi kvar, och i så fall får vi se hur vi löser det då. Just nu står vi kvar på vår ställ-plats i Berghem ett tag till.

Bilden nedan tog jag det första jag gjorde när vi steg ur bilen ”hemma” på campingen i Småland förra året. För exakt ett år sen. //Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.