El-sparkcykel

Intressant ord, för det går verkligen inte att sparka sig fram på dessa. Skulle kanske hellre kalla dem ”elmaskin att åka på” eller ”elscooter”. Fast man använder även namnet elscooter på dessa, så visst. Jag kommer nog kalla dem för just elscooter hellre än elsparkcykel, då de varken går att sparka sig fram på eller cykla med då de helt saknar pedaler. Så lägger batteriet av, ja då får man putta.

Enkelt kan tyckas om maskinen är liten och lätt, men självklart har vi valt just de tyngsta vi kunde hitta… Fast det var kanske inte just vikten vi tänkte så mycket på vid valet, utan mer vilken kraft den hade. Att man kunde åka lite längre på dem på varje laddning och att de var lite mer robusta och tåliga. Och då fick man ta vikten på köpet.

Svenskt företag

Vi beställde först ett par i juni månad från en hemsida på nätet. Dessa skulle levereras efter 4-9 dagar stod det. Bra, då skulle vi få dem innan semestern och kunna använda under tiden vi åkte runt i Sverige. Men tiden gick, långt över dessa 9 dagar och vi mejlade och mejlade. Var är de? Vi fick åka utan dem, för de hade inte kommit efter 14 dagar heller.

Till slut medger säljaren att han hade problem med fraktbolaget i Tyskland, vilket skulle visa sig vara landet där lagret befann sig. Detta framgick inte av deras hemsida, men så var det. Och han lyckades inte få elscootrarna till Sverige. Istället fick vi pengarna tillbaka. Jippi, bara att börja om från början…

Nästa handlare befann sig i Sverige, hade sitt lager i Sverige och vi hoppades att det skulle gå bättre. Vi beställde återigen liknande som de vi valde första gången (kanske till och med exakt samma). Och denna gången funkade det perfekt med leveransen. Mindre än en vecka tog det med hemkörning. Bra! Äntligen, kände vi…

Spännande nästan jämt

Att då äntligen få packa upp dessa och testa dem var ju spännande. Men nej, det tog stopp ganska omgående. Första scootern skulle visa sig inte alls fungera optimalt. Eller snarare inte alls faktiskt. Bakdäcket satt snett och kedjan skramlade kraftigt…

Efter mycket skruvande, flera timmar faktiskt, fick vi äntligen ordning på kedjan med hjälp av välvilliga grannar runt oss. För att vara en så pass tung och robust maskin så har den förvånansvärt dålig kvalitet på skruvar och muttrar. ”Made in China” stod det på kartongen…

Samma maskin ville heller inte visa hastigheten på mätaren, som är digital. Efter att ha lagt ner några timmar på fix och trix med denna maskin, ringde Dan upp säljaren. Men nej, sådant kunde man inte ta per telefon, man måste mejla kundservice…

Istället packade vi upp den andra maskinen och denna fungerade felfritt efter vad vi kunde bedöma. Mejla fick vi göra senare.

Den rullar

Hur som helst fick vi (eller mest grannen) den till att fungera till slut och vi tog en provtur med dessa. Just nu rullar båda två, men då utan hastighetsmätare på den ena. Lite frustrerande att man själv måste vara mekaniker från början, man önskar ju att nya saker ska fungera liksom…

Än vet vi inte vad som kommer hända med säljaren, om de anser att maskinen ska bytas ut eller om vi får någon kompensation för arbetet. En ny hastighetsmätare? Kanske ingetdera eftersom vi själva valde att försöka lösa problemet direkt. Vi måste ju som sagt mejla för att få reda på det… (vi har inte fått svar när jag skriver detta).

Fördelarna då

Om vi nu förutsätter att de kommer fungera framöver, så tror vi att vi kommer få glädje av dessa för att ta oss runt utan husbilen. Handla mat, utflykter och att bara kunna se sig om i omgivningarna. Det går inte hänga cykelkorg på dem, då de är alldeles för vingliga för det. Men ryggsäck kan man ha. De kan gå upp till 3 mil enligt säljaren, kanske 2,5 i verkligheten, vi får väl se. På de golfbanor där man får lov att nyttja dessa kan man skippa bilen eller vagnen och istället hänga på sig en bärbag och åka med dem där.

För övrigt kommer det bli bärbagar som gäller för oss, då utrymmet i garaget är begränsat. Golfvagnarna får inte längre plats…inte heller våra gamla vagnbagar.

Hopfällbara

Även att man kan fälla dem så tar de ändå stor plats. Så än en gång har vi fått rensa i garaget, slänga ut saker. Det blir mindre och mindre prylar… trots att vi köper på oss fler.

Nästa projekt nu är att få in dem i garaget, de är inte helt lätta att lyfta. Så en ramp av något slag får det nog bli och sedan fästen i golvet. Självklart kunde vi gjort det lätt för oss genom att välja betydligt mindre och lättare scootrar, men då hade vi heller inte kommit särskilt långt med dem. Dessa tål lite mer. Vanliga cyklar hade varit ett annat alternativ, men eftersom vi gillar golf, så blev det elfordon då vi även kan använda dem i det syftet. Lite två flugor i en smäll, typ. // Jeanette

3 reaktioner på ”El-sparkcykel

  1. Intressant att läsa om era elscooters. Vi är också golfare och tyvärr behöver jag oftast ha golfbil. Kanske detta kan vara ett alternativ? Självklart bra att ta sig fram med i stan också men då har vi våra elcyklar. Bäst är ju om man kan ha något som kombinerar båda sakerna. Helst med möjlighet till cykelkorg och hållare för golfbagen också hade varit optimalt.

    Gilla

  2. Pingback: Värmebölja – Ritzéns Digitala Livsstil

  3. Pingback: Nedräkning – Ritzéns Digitala Livsstil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.