Sverige-Danmark-Tyskland

Tisdag 13 oktober lämnade vi Ljungby och styrde kosan söderut. Då vi hört rykten om att Danmark vart lite kinkiga med oss från Kronoberg, valde vi att åka till Malmö och övernatta där. Arriesjön fick bli första stoppet.

Rakt igenom Danmark

Vi styrde rakt över Danmark med totalt 2 stopp för fika och förarbyte under onsdagen. Det blåste ganska kraftigt och jag som började köra fick 2 broar att tampas med. Dan fick den sista och minsta över lilla Bält. Enormt mycket trafik genom hela Danmark trots att vi åkte vid halv tio-tiden på förmiddagen. Ingen stoppade oss någonstans, behövde inte visa passet heller, varken i Danmark eller Tyskland.

Ca 5 timmar senare letar vi upp en parkering strax utanför Flensburg i Tyskland. Inte den mest upplyftande kanske, men vi var trötta och ville mest bara vila. Mellan en liten sjö och ett grustag, med vinden vinande runt bilen. Där blev andra nattens vila. Tidig morgon, då maskinerna började brumma runt 7-tiden.

Ska vi, eller inte?

Det blev frågan till frukosten. Ska vi åka genom Hamburg under dagen, eller ska vi vänta tills kvällen? När är det mest lämpligt? Vi hade hört att det var en flaskhals och svårt att åka rakt igenom utan stopp eller köer. Vi hade ca 15 mil till Hamburg. Ett alternativ var att åka en bit närmare, stanna och vänta in kvällen. Ja, så fick det bli. Vi valde att åka, klockan var runt 10.

Det var mycket trafik på motorvägen, fast kanske ungefär som i Danmark tyckte vi. Det blev ett stopp för att tanka, men vi bestämde att vi åker en liten bit till. Kanske två mil innan Hamburg kunde vi stanna. Men nej, det blev inte så. Vi hann aldrig av motorvägen innan det blev köbildning, och vi satt fast i den. Det var bara att åka med. Ca 1 timme tog det innan kön lossnade och då var vi förbi Hamburg.

Boplats Verden

Vi letade upp en parkering utanför Verden och slog läger för natten. Jämte en fotbollsplan och på parkeringen till ett badhus. Lite folk i omlopp under kvällen, men tyst på natten. Mat, jobb och lite TV på kvällen. Allt bra såhär långt. Ingen värme ute ännu, bara runt 10-12 grader.

Och när vi vaknade i morse hade vi endast 17 grader i bilen, och det kändes lite frostigt om nästippen. Glömde vi starta värmaren? Nej, såklart inte. Den är ju på hela tiden. Är gasolen slut? Nix, inte det heller.

Batterierna funkar inte!

Panelen lyser rött, varnar för att vi inte har något batteri…. Men varför? Vi har en inverter som kopplar om 12 V till 220 så vi kan ladda våra telefoner och datorer. Denna var medvetet avstängd under natten, ingenting stod på förutom pannan. Så vad drar så mycket ström? Batterierna (som för övrigt är 3 stycken) var ju fulladdade efter körningen. Normalt har vi kunnat klara oss minst 3 dygn utan strömtillförsel, nu inte ens en natt.

Lite oroväckande, vi fick starta bilen en stund för att få tillräckligt med ström till vattenpumpen. Kaffe och en dusch på morgonen ville vi ju ha. Ändrade planer då alltså. Vi behöver en verkstad, lite snabbt och lätt. Leta i instruktionsboken gav ingenting, den kunde bara berätta att batterierna kunde vara felkopplade. Men det var ju inte vi som kopplat in dem…

Niesmann-verkstad

Vi hittade en. Bara att packa ihop och styra mot Osnabruck, ca 12 mil söderut. Vi valde småvägar denna gången och landade där framåt lunchtid. På med munskydden och in och fråga efter engelskspråkig personal. Kunde de hjälpa, kanske? Nej, tyvärr. 3 personal är sjuka i verkstaden så vi kan inte mäta era batterier nu, var svaret vi fick. Möjligen i december om vi ville komma tillbaka? Nej tack, sa vi.

Men vi fick adressen till en annan verkstad 10 mil vidare söderut, i Dortmund. Jippi, vi byter förare tyckte jag… Dan kör och vi styr vidare på småvägar. Mindre vägar…. och mindre.

Vägarbeten

Här i Tyskland gillar man vägarbeten. De är ganska många och vid ett sådant var det stopp. Det stod ett stoppljus och när vi stått still en minut och skulle köra, då gick det helt plötsligt inte. Dan gasade och bilen stod stilla. Han la i manuell växel (från automat), men bilen rörde sig inte. Bilar bakom, bilar vid sidan…arg förare tutar… men Nisse vägrar rulla. Dan blir nervös, slår på varningsblinkers och försöker tvinga in Nisse till kanten. Bilar kör om på den sidan också… Stress.

Till slut kommer vi in till kanten och kan stänga av motorn. Starta igen och gasar, och då börjar han rulla. Phu, vi kom igenom vägbygget med en nervös Dan vid ratten. Tänk om han stannar igen? Men det gick bra, Nisse har snällt rullat sedan dess. Vad var det, kan man ju då undra? Inte en aning, säger vi.

Nästa verkstad

Till slut kom vi då fram till verkstaden i Dortmund 15,45 fredag eftermiddag. Engelskspråkig personal, kanske? Jodå, hjälpsam kvinna hittade vi. Efter lite prat med verkstaden tog de in Nisse på en gång för att mäta batterierna. Vi kikade runt på andra bilar i deras bilhall under tiden. Spanade in nya fina Niesmann… bara 250 000 €.

Kort stund senare kommer killen från verkstaden tillbaka med Nisse, säger att han tyvärr inte kan mäta batterikapaciteten för hans maskin känner inte igen batterierna… Nähä? Har vi specialbatterier, eller vadå? Jo, det tycks vara så. Okej, så vi vet fortfarande inte om de är trasiga eller inte, alltså. Lite skumt är det, de är endast 9 månader gamla.

Tyvärr säger han. Kanske vi kan prova med Niesmann-fabriken i Polch? Absolut, vi har ju ändå inget bättre för oss…klart vi vill åka till ett tredje ställe. Och det är inte mer än 20 mil eller så dit. 😕

Inte idag

Fredag kväll, många timmar bakom ratten idag och ingen av oss orkade köra mera. Vi hittade en parkering där vi står nu. Batterierna ser inte ut att bli sämre just nu, kanske spelar Nisse oss ett spratt igen? Han tycks gilla att ”glappa” både här och där, har vi märkt.

Självklart kunde vi valt en camping eller ställplats med el för natten, men vi valde att testa en natt till. Bara för att vara säkra på att det inte är just ett glapp någonstans. Vaknar vi utan värme imorgon igen, då vet vi att det verkligen är något fel. Då får vi nog hålla oss i krokarna av fabriken på måndag, för att försöka felsöka. Spännande liv med Nisse. // Jeanette

5 reaktioner på ”Sverige-Danmark-Tyskland

  1. Usch så jobbigt! Hoppas ni får ordning på bilen snarast. Följer era äventyr med intresse, har själv en (mindre) Niesmann och bor på heltid i den. Intressant att ni kunde åka över gränserna utan kontroll i dessa tider! Lycka till.

    Gilla

  2. Ja! Kom ur planen då efter några dagar, kommer väl in i planen igen så det går vidare till värmen, Spanien och Portugal. Där är det nog inte lika kännsligt som just resan. Ja, ja det går vidare och ska bli roligt att följa när ni är framme också 👍

    Gilla

  3. Pingback: År 2020 – Ritzéns Digitala Livsstil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.