År 2020

Undrar hur många som är sådär perfekt nöjda med året som gått? Som säger, jag har fått ut precis allt jag önskade, detta året? Min gissning är att det är likadant alla år, en del är nöjda, andra inte. För vår del är vi betydligt mer nöjda än missnöjda i alla fall.

Vårt 2020 började med bilbyte, från en Adria till en Niesmann. Strax efteråt började jag skriva på bloggen. Här är första inlägget ”Udda Livsstil”. Inlägget är skrivet den 20/2-20 och jag har inte ändrat någonting alls i det. Istället fyllde jag på med mer och mer inlägg, och nu har det blivit totalt 123 stycken. Det var inget jag visste när jag började skriva, men jag gillar det, och tänker att jag skriver så länge det är roligt.

Husbilslivet

Just idag har vi bott 335 dagar i vår Nisse, vi är alltså inte uppe i året ännu. Nisse har haft sina motgångar genom 2020, det har varit en och annan fnurra på vägen. Inget vi inte har kunnat lösa, och heller inget vi räknade med att vara utan. Har man en bil får man räkna med lite vajsing då och då. Vill man läsa om de olika strapatserna med Nisse, kan man klicka här: ”husbil”.

Trots allt vi råkat ut för med Nisse, så känner vi ändå att det var helt rätt väg att gå. Att byta till en större bil, tillbringa svenska och spanska vintern i den. Nisse är fantastisk att bo i. Gott om plats, varm och go oavsett väder ute. Bekvämare än så här kan man inte bo, enligt oss. Utan honom hade vi inte vetat vad vi vill ha framöver, så han är värld sin vikt i guld. Vi har haft många fina stunder runt om i Sverige och senare ner genom Europa detta året, och de hade vi inte fått uppleva om vi inte hade haft just Nisse.

Tack vare denna stora bil så har vi valt vägar och platser anpassade efter just det, och vi tror inte en liten bil hade fått oss till dessa ställen. Vi har lärt oss vad vi inte gillar med en stor bil, vi har lärt oss vad vi gillar. Vi har lärt oss mycket om bilen i sig, alltså hur den fungerar rent tekniskt, vi har lärt oss att laga saker när de går sönder. Vi har lärt oss köra en stor klump i små utrymmen, backa överallt och vågar nu påstå att vi båda behärskar bilens egenskaper bra.

Ändrade planer

Jag kan inte direkt påstå att Coronan har påverkat oss nämnvärt, som den kanske har gjort med många andra. Det som har påverkat oss är att världen tycks ha blivit upp och ner vänd fullständigt. Man ändrar regler, stänger ner aktiviteter, restauranger osv. Man stängde campingar och ställ-platser i Europa under vintern, folk fick kasta sig iväg hem till sina länder. Karantän på många platser. När detta hände befann vi oss i Sverige, stod tryggt och bra på en ställ-plats nära Dans jobb. Vi påverkades inte alls då.

Restriktionerna då var håll avstånd, tvätta händerna och sprita dem. Det gjorde vi. Vår plan var från början att åka till Gran Canaria under kommande höst, och detta virus ställde helt klart till det. Men senare öppnade man gränserna igen, och det var fritt fram att åka.

Aldrig mer en kall vinter

Detta har vi sagt förr, men planer ändras ändå. Hur som helst ville vi verkligen inte vara i Sverige ännu en kall vinter. Vi ville ha värme, vi ville uppleva saker. Vi ville se oss om i världen, helt enkelt. Den har så otroligt mycket att erbjuda. Så vi bestämde att om bara gränserna är öppna, då åker vi. Hålla avstånd är ju lätt när man bor i husbil, tyckte vi. Så vi åkte. Vi fick strul med bilen under resans gång, och då valde vi att istället för att åka runt som vi tänkt från början, åka till en camping i Spanien.

Det blev raka spåret, och vi fick inte se så jättemycket under resans gång, som vi hade hoppats. Vi insåg istället att bilen inte alls var anpassad för det vi ville göra, vi var väldigt begränsade på grund av storleken. Vi insåg också under resan att vi inte skulle kunna köra fritt omkring som vi hade önskat, eftersom det kom en ny våg med Corona. Man skärpte restriktionerna ytterligare överallt. Just då hoppades vi bara att vi inte skulle bli hemskickade igen, som under första vågen.

Vi anlände till camping Bahia i Santa Pola i slutet på oktober. Ganska snart bestämde vi att vi nog får stanna här över vintern, dels på grund av att rörelsefriheten var begränsad, dels på grund av Nisse som då inte är optimal för vår nyfikenhet. Man får fortfarande åka runt, man blir som turist insläppt i regionerna. Men man rekommenderar såklart att inte fara runt för att inte sprida smitta. Det är alltså inte samma panik som det var under första vågen, i alla fall inte här där vi är nu.

Gemenskap

Vi har det fantastiskt bra här där vi är nu. Vi har hittat nya vänner och vi har den rörelsefrihet som vi önskar. Man har inte stängt ner någonting som påverkar oss, utan vi kan både handla och gå ut och äta om vi vill. Däremot har vi blivit mycket mer medvetna om smittspridningen. Här är utegångsförbud på nätterna, alla bär munskydd, man spritar händerna innan och efter man varit i affärerna. Man håller avstånd, är uppmärksam när man är ute, helt enkelt. Man har begränsningar på antal folk inomhus och man tar detta på stort allvar.

Vi uppskattar våra nya vänner mycket, de gör helt klart livet här enklare för oss. Vi har fått nya insikter tack vare pandemin och tack vare erfarenheter. Dessa insikter kommer vi ha nytta av i framtiden.

Inte så varmt

Tyvärr har ju inte Spanien bjudit på en lika varm vinter som vi hade hoppats. Eftersom vi aldrig varit här förr, visste vi ju heller inte hur det skulle bli. Vi hade bara erfarenhet från Gran Canaria, där det var betydligt varmare då. Även ön har vinter, men det gick aldrig under 10 grader på nätterna när vi var där, vilket det gör här. Ett par grader har vi haft som kallast, och dagtid når temperaturen ibland endast upp till 15 grader. Ibland mycket mer än så, såklart. Men vintern är helt klart mer påtaglig här än på Gran Canaria.

Detta har också varit en bra insikt för oss, vi vet nu hur vi inte vill ha det. Vi vill ha varmt och gott hela året, inte bara korta stunder. Alla saker som vi stöter på som vi inte vill ha, gör oss mer medvetna om vad vi faktiskt vill ha. Så tack för de insikterna.

Ett bra år

Ja, för oss har året varit bra tycker vi. Inget ont som inte fört något gott med sig. Vi har fått vara friska, vi mår bra i vår vardag och vi har lärt oss massor. Kommande år önskar vi oss nya äventyr och att äntligen få återse vår fina ö Gran Canaria. Vi önskar också lycka och välgång till alla våra medmänniskor. // Jeanette och Dan

En reaktion på ”År 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.