Skogsbrand

Dagen börjar med kyla och kraftig vind. Framåt förmiddagen är det dags för dagliga promenaden med hunden. Vi passar på att ta med oss grannens hund ut på en tur också. Men hinner inte mer än utanför grinden förrän vi ser rök en bit bort. Nyfikna som vi är måste vi såklart gå bort och se vad som står på. Första kommentaren var att nu eldar de säkert palmblad igen. Något som man gjort ett antal gånger, och det luktar vedervärdigt.

Det tog en stund att gå bort till rökens ursprung, eftersom vi inte gick på vägen utan rakt igenom terrängen. Det visade sig brinna precis i utkanten av byn som ligger en bit ifrån campingen.

När vi kom fram dit och såg elden så fanns det endast en bil från Guardia civil på plats. Under tiden vi stod där kom det två brandbilar och annat folk anslöt. Vi valde att backa och konstaterade att det var tur vinden låg på det hållet. Annars hade villorna legat risigt till.

Pinjeträden, som är de träden på bilderna, brann som kvastar, elden bara sprutade ur dem. Detta fångades inte på bild, då vi höll oss på avstånd. Marken är torr som fnöske och vinden ganska kraftig. Vi kollade riktningen och konstaterade att campingen var utom fara. Vinden ligger åt andra hållet, men det spred sig snabbt.

Snabbt pådrag

Efter de första brandbilarna kom flera, och under tiden vi gick tillbaka tutade det friskt från alla håll. Väl tillbaka på campingen, efter kanske 30 minuter hade man skickat upp flyg. Sen gick det fort. Folk på campingen gick ut och tittade, helikopter och flyg åkte i skytteltrafik med vatten och bombade för fullt. Campingägarna tittade, men konstaterade att det var ingen fara för campingen. Det brinner inte hitåt. Däremot mot vägen längre bort och på andra sidan den ligger det bostäder. Så man jobbar för fullt för att släcka just nu.

Det handlar om några hundra meter från oss, och som man ser på bilderna så ligger vinden inte på detta hållet. Vi känner svag röklukt, men ytterst svag. Man tycks vara mycket effektiva med släckningen så vi hoppas allt går bra. Området som brinner har inga hus, bara torrt gräs och buskar. Och våra promenadvägar… // Jeanette

En reaktion på ”Skogsbrand

  1. Pingback: Det nya året 2021 – Ritzéns Digitala Livsstil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.