Från plåt till plast

Kontrakt nummer två den här månaden. Husbilslivet har ju sin tjusning, helt klart. Att kunna åka vart man vill och uppleva massa olika saker. Vi har nu testat på alla varianter angående fordon. Nästan 2 år har gått sedan vi investerade i vår första husbil, en Adria Matrix. Denna var den första vi fastnade för och vi gillade verkligen bilen vid första anblicken. Dock gillade vi inte den efter att ha provbott i den några veckor. Den var för liten ansåg vi då. Vi fick inte plats, svårt att röra sig i den. Den var heller inte vinteranpassad, vilket vi behövde just då.

Man lär av sina misstag

brukar det ju heta. Nu ser vi ingenting som vi gör som just misstag, snarare som erfarenheter och ingenting annat. Men vi har i alla fall skaffat oss erfarenheter nu vad gäller husbilar, och kommit fram till att just Adrian, den vi började med, var den bilen vi trivdes bäst med. Fast inte just den Matrixen, utan en annan i samma storlek, med samma garage och helt annan planlösning inne. Vi har alltså testat halvintegrerad bil, helintegrerad bil (Nisse) och plåtis (Gullan).

Tillbaka på ruta ett (igen)

Ibland upptäcker man nya saker man gillar, ibland inser man att det man hade från början var det bästa. För att förstå vad man verkligen trivs med behöver man testa olika saker för att faktiskt veta, anser vi. Och det är precis det vi har gjort nu. Testat olika saker. Testat olika bilar och även testat att bo permanent under en tid i dessa. Att bo permanent är någonting vi säkerligen skulle kunna göra igen, men just nu har vi för mycket prylar i och med företaget. Men husbilen är ingenting vi släpper i första taget. Kanske en annan dag. Just idag är vi glada för att vi fick chansen att byta bil igen, hos ett fantastiskt bra företag som vi gärna rekommenderar. Husvagnsreserven i Kristianstad. Vill man köpa Gullan, står hon just nu hos dem. Lite kuriosa är att vi köpte en husvagn av detta företaget för typ 16 år sedan. Vi blev mycket bra bemötta den gången, och kom ihåg det nu helt plötsligt. Därför vände vi oss dit igen.

Bytet

Bilen vi nu har köpt är äldre än Gullan och betydligt billigare. Vi har alltså inte ”uppgraderat” oss, tvärtom. Vi ville ha en äldre bil som vi inte behöver vara fullt så rädda om. En bil som redan har lite skavanker, redan är sliten och inte i tipp-topp skick. En bil som vi kan röra oss i med våra målarkläder, kanske hamnar det lite färg här och där. En bil som faktiskt tål att användas ordentligt. Gullan är en fantastiskt fin plåtis, men hon kändes för ömtålig för oss. Vi har inte känt oss bekväma på våra målar-uppdrag då vi hela tiden måste ta hänsyn till bilen och vara rädda om den. Hon har även varit för liten då vi behövt ha med oss massa prylar.

Nygamla bilen

Är en Adria Coral 660 från 2006. Den har rullat en bit, närmare 15 000 mil. Till skillnad från Gullan så syns det verkligen att den är använd. Den har manuell Truma-värmare istället för digital som våra andra bilar har haft. Men vi ville ändå pimpa den med lite moderna saker så man har installerat ett 125 Ah litiumbatteri åt oss och USB-uttag samt 12V-uttag i bodelen. Så även denna bilen ska kunna vara självförsörjande på ström med sin solcell på taket.

Den har tre spisplattor och stort kylskåp, samt ett genomgående garage. Markisen var visst skadad, så en ny är beställd åt oss. Den fick även ett helt nytt startbatteri och nya däck, något vi är tacksamma för såklart. Det visade sig också att backkameran inte fungerade, så även där fick vi en helt ny. Storleksmässigt är den 80 cm längre än Gullan, men inte högre. Totalt 7,20 lång. Den är 20 cm bredare vilket gör den betydligt rymligare invändigt. Den är inte vinterisolerad.

Mindre rörlig

Det är ju så att en plåtis tar sig fram nästan överallt. Det går fint att parkera i en vanlig ruta med en sådan, vilket inte är fallet med denna bilen. Här krävs det två rutor… Fast när vi vägt för och nackdelar mot varandra tyckte vi ändå det fick vara värt att inte vara lika smidiga i alla lägen. För utrymmet inne väger upp smidigheten, tycker vi. Bilen har en totalvikt på 3500 kg, så den är i praktiken inte tyngre än Gullan, även om totalvikten på henne är 4000 kg. Men som sagt, längre. Och något lägre över marken känns det som. Så fricamping vart som helst funkar nog inte med denna.

Det är ju som bekant svårt att få allt man vill ha i samma paket så att säga. Så något måste man alltid offra, i detta fallet blir det smidigheten att ta sig fram överallt. Eller snarare, parkera var som helst. Ta sig fram gör den ju naturligtvis. Men helt klart blir vi lite mer begränsade till vart vi kan parkera.

Ekonomin och glädjen

Det är ju även så att husbilar och andra nöjen kostar pengar. Vi har valt att äga både husbil och husvagn i dagsläget och tyckte då att det var bra att dra ner på kostnaderna lite grann. Något vi nu har gjort eftersom denna bilen var billigare. Vi har alltså gjort en ”baklängesaffär” igen. Från en dyrare bil till en billigare. Många väljer att byta upp sig, till nyare och modernare. Vi har istället just köpt en gammal husvagn och en gammal husbil. Mindre kostnad tillsammans än vad en ny husbil är, till exempel.

Något vi har lärt oss genom åren är att det nya, snygga, flashiga inte är det som genererar lycka eller glädje. Det är istället friheten som föremålen ger. Så för oss är inte en ny fin, glänsande och modern bil det som ger oss mest glädje. Vi har mycket väl råd att äga en fin plåis, eller en Niesmann med för den delen. Det handlar inte om det. Det handlar om friheten. Glädjen i att få åka ut till vår gamla husvagn med sitt gamla tält och starta gasolvärmaren i tältet, titta ut över sjön oavsett väder och bara njuta av att vara lediga.

Glädjen att få packa den gamla bilen med mat för en helg och ge sig iväg till en känd eller okänd plats, fälla ut markisen och ta fram grillen. Hälla upp ett glas vin och titta rakt in i en skog eller ut över en sjö, och njuta av att vara lediga och planera för en kommande golfrunda, till exempel. Eller att ta bilen till Halland, Blekinge, Stockholm eller vart det nu bär, för att utföra ett måleriarbete under några dagar och kunna få med sig allt från ställningar till färgburkar. Och samtidigt ha sitt eget hem med sig. Det handlar det om för oss. // Jeanette

2 reaktioner på ”Från plåt till plast

  1. Jag tycker ni tänker helt rätt. Vi har också varit inne på tanken att skaffa oss en plåtis för att kunna köra var som helst och komma fram. Men vi gillar vår Rapido från 2007 och det utrymme den har. Okej vi har inget stort garage, men vi stort utrymme under sängen och vi har upptäckt att vi kommer fram nästan överallt. Nu börjar vi bli till åren så vi kanske inte har så många år kvar att resa på, så vår bil håller nog vår tid ut. Håller med om att man bör ha testat minst 3 bilar för att veta vad man trivs bäst med. Så kul att ni även köpt en husvagn. Lycka till med era fordon!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.