Testhelgen i svartvitt

Första helgen med Tikkan, som för övrigt nu fått en egen presentationssida här på bloggen. Namnet kom av att det står Adriatik bak på bilen, alltså en tik, alltså Tikkan. Logiskt, eller hur? Lite som att Gullan fick sitt namn eftersom hon vart just guldfärgad. Även om den färgen egentligen hette Champagne….

Nåja, bilen är nu i alla fall testad ordentligt. Vi har kommit fram till att det nya fina startbatteriet de hade i åt oss inte var fullt så fulladdat som man kunde önska. Några dagar innan vi skulle ut och åka skulle vi flytta bilen för gräsklipparens skull. Då startade den inte…

Mähh, vad f–. Vi visste ju att batteriet var helt nytt och att vi hade slagit ifrån huvudströmbrytaren. Men vi visste också att bilen just fått en helt ny backkamera, på leveransdagen till och med. Så vi misstänkte denna som boven i dramat. Att den stod och mumsade i sig batteri på fritiden.

Ladda batteriet

Tur att vi har en bra billaddare. Och långa sladdar. Så på med laddare och bilen gick att starta igen lagom till vår premiärtur. Långt senare kom vi på att bilen har en egen laddare, det hade klart räckt att koppla in sladden i bilen istället… Man glömmer lätt detta när man som vi aldrig kopplar på ström på bilen, utan använder sig av batteri och solceller istället.

Vi startade kylskåpet, packade bilen och gav oss iväg. 10 mil i ett svep, och vi hamnade på Skogaby Golfklubb i Halland. Vi hade bokat en av deras ställplatser i förväg, men när vi kom fram stod det en husvagn på den platsen. Istället valde vi en annan, dit vår sladd inte räckte skulle det visa sig. Men eftersom bilen dels hade laddat över natten, dels hade vi ju precis kört 10 mil, så tänkte vi att så hungrig kan inte en backkamera vara utan att vi skulle klara åtminstone en natt utan ström.

Bodelsbatteriet är ett litium, så det var vi aldrig oroliga över. Men självklart vill man kunna starta bilen när det är dags att rulla vidare. Men det gick bra. Vi stod en natt utan sladd och ägnade dagen åt att spela golf i regn och senare solsken.

Markisen

Vi blev informerade när vi hämtade bilen att markisen ska bytas ut, för den som sitter på är skadad. Dock får vi vänta på den, leveranstiden var flera veckor. Den vi har går att använda, sa man, men den är trög att få in igen. Okej, tyckte vi. Vi testar väl. Men nej, vi testade inte alls, för veven tycks ha fått fötter. Den är nog kvar i Skåne, hos säljaren skulle jag tro. Så om markisen ens går att veva ut vet vi alltså inte. Nåja, en ny kan ju vara värd att vänta på. Hoppas bara det ingår en vev till den åtminstone…

Istället fick vi sitta ute när det var uppehåll, och inne när det regnade. Men det gick fint det med. Efter golftävlingen, med medföljande middag och prisutdelning, valde vi att flytta bilen för nästa natt. Till en plats med ström, lite ”för säkerhets skull”. Det visade sig också att bilen inte har ledlampor, utan dessa drar ganska mycket ström. Vi får byta ut dem efter hand.

Mera fix

Kranen i köket och kranen i duschen läcker en aning, vilket vi påtalat för verkstaden. Vi får nya kranar. Vi påtalade också att det var mindre sprickor i framhjulen, på plats när vi hämtade bilen. Man hade bytt bakdäcken men inte där fram. Så även dessa ska bytas när vi ska byta markisen. Men pannan fungerar, tror vi i alla fall. Det var väldigt varmt i helgen så den gick inte särskilt länge. Men värmde snabbt, så det tycks vara som det ska.

För övrigt har vi inte hittat några uppenbara fel på bilen. Den går som den ska och allting verkar fungera. Vi fick installerat nya USB-uttag samt 12 V uttag som vi testat med. Dock vet vi inte om TV och parabol fungerar, då vi är lite lata och hellre använder en laptop för TV-tittandet. Men vi får väl testa dessa med så småningom.

Nu när bilen stått still en vecka till här hemma, så startar den obehindrat. Vi får väl hoppas att vi verkligen lyckats stänga av kameran den här gången, och att det bara var ett handhavandefel av oss, hellre än att verkstaden kopplat kameran fel. Det lär väl visa sig. Om inte annat ska vi ju tillbaka till verkstaden så småningom för att fixa resten.

Hunden är nöjd

Chillie var inte helt imponerad av Gullan. Hon tyckte det var besvärligt med det trånga utrymmet, det var heller inte lätt för henne att hoppa upp i soffan och sängen var alldeles för högt upp för att hon själv skulle kunna ta sig dit. Inte bra, sa hon. Skulle vi åka med Gullan ville hon inte följa med.

Nä, så då byter vi såklart bil för hundens skull… Men faktum är att vi höll med henne. Den var för trång för oss också. Denna bilen är mycket rymligare på alla sätt, och hunden är numera nöjd och glad. Så pass att hon gladeligen stannar kvar i bilen när vi kommer hem och ska packa ur. Hon gick in i huset och kikade, vände och hoppade in i bilen igen och ville vara i vägen under städningen, hellre än att gå in i huset.

Vi har lagt heltäckningsmatta på golven och i trappen upp till sängen, vilket gör att hon kan hoppa som hon vill, och hon har dessutom en egen soffa att ligga på, som synes på bilden. Fler bilder av bilen finns på Tikkans egen sida. // Jeanette

En reaktion på ”Testhelgen i svartvitt

  1. Pingback: Spännande nästan jämt – Ritzéns

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.