Lämna jobbet

Nya utmaningar igen. Dan har just sagt upp sig från jobbet som anställd till förmån för egen firma. Nu börjar snart allvaret för honom, firma Dan Ritzén. Och för mig… Som jag skrev om tidigare i artikeln ”Ritzéns Onlineterapi” så är mitt företag uppe och rullar nu. Det jag kämpar med nu är marknadsföring. Och det ger helt klart god sysselsättning, det är verkligen inte det lättaste.

Idag finns ju Facebook, Instagram, Twitter, Linkdin osv. Vilket är klart lättare att hantera än tex. reklam i tidningar som det var förr. Men att hitta rätt klientel, det är helt klart en utmaning. Jag jobbar vidare. 😀

Före detta anställd

En månads uppsägning är det som gäller hos arbetsgivare, och nu har Dan då tagit steget ännu en gång. Så länge man är anställd och sköter sitt jobb ramlar en fast månadsinkomst in på lönekontot. Tryggt och bra. Man vet vad man har och vad man får. Att släppa denna tryggheten och bara kliva rakt ut i ovissheten, kräver lite mod.

Första gången är alltid svårast. Sen blir det lättare och lättare. Vi har båda provat att bli av med våra jobb, hittat annat att sysselsätta oss med och traskat vidare genom livet. Vi vet att allting löser sig nu. Vi vet också att det är viktigt att sätta upp ett mål att arbeta mot. För många är målet en inkomst varje månad för att kunna dra runt sitt ekonomiska liv. Och utgifter har vi med såklart, vi måste också få in pengar så småningom.

Men vårt mål är inte en inkomst, det är mera frihet så vi kan utforska världen och skaffa oss mer kunskap. Stilla begäret av nyfikenhet, och hålla nere stressen. Vi behöver pengar för att dra runt våra liv, men vi behöver inte samla dem på hög. Vi har heller inte jättedyra omkostnader så vi behöver inte skyhög lön.

Att leva enkelt

Det mesta i livet kostar pengar, det känner nog alla till. Vi vet att många saker kostar betydligt mer i Sverige än i tex. Spanien. Men exakt hur det ser ut på fastlandet känner vi ännu inte till eftersom vi aldrig varit där. Vi har bättre koll på de Kanariska förutsättningarna än så länge. (här berättar jag om ekonomin och våra förutsättningar på Gran Canaria). Men det är lite detta vi vill ta reda på nu. Mycket har vi kunnat läsa oss till, främst av andra med bättre erfarenheter än vi.

Vi har också valt att försöka leva så enkelt som möjligt, utan att för den skull ge avkall på bekvämligheter. Vi har ju en stor bil som rymmer mycket, men som samtidigt kostar en del att driva runt. Man kan absolut leva mycket billigare än vad vi gör om man vill. Men ”tälta-gratis-perioden” är över för vår del. Vi vill ha riktiga sängar, värme när det behövs, kyla när det behövs, ordentligt kylskåp och möjlighet att laga riktig mat för att ta några exempel. Vi vill inte trängas med varandra, men vi har heller inget behov av stora ytor som endast kräver hög uppvärmningskostnad och samlar damm.

Det går fint att tvätta kläder i handfatet och att diska för hand, vilket många säkert är helt främmande inför idag. Det går också alldeles utmärkt att baka eget bröd eller göra en paj i ugnen. Eller titta på TV, surfa eller spela tv-spel. Alla de grejer vi gjorde när vi ägde huset kan vi göra idag med. Till och med klippa gräset eftersom vi står still länge på samma plats just nu, dock bara tillfälligt.

Enkelt inte alltid billigt

Nej, enkelt och billigt går inte alltid hand i hand. Man måste egentligen ingenting alls, men vi har valt att ha försäkringar, mobiler, datorer, a-kassa och husbilen då som kostar pengar varje månad. Allt detta betalas i svenska kronor och det är något vi kommer behöva betala så länge vi inte skrivit in oss i ett annat land. Våra företag deklarerar mot det svenska skatteverket och alltså måste vi betala svensk skatt för dem. Så visst har vi utgifter även om vi försöker hålla det så enkelt som möjligt.

Knappt 9000 SEK ska ut varje månad. Vi har ju valt en dyr och bekväm bil, man skulle ju kunnat valt någonting betydligt billigare och enklare såklart. För vår del är detta helt rätt känner vi. En riktig dusch, stora tankar, kraftiga batterier och allt annat Nisse kan erbjuda till skillnad från enklare och billigare bilar. Vi tycks ha blivit mer bekväma med åren…😂

Däremot kan vi hålla nere kostnaderna på prylar. Vi kan nöja oss med det vi har, inte shoppa en massa nya prylar hela tiden. Mat och hygienartiklar måste vi naturligtvis inhandla hela tiden, gasol och el kommer vi behöva köpa framöver också. Och vi har handlat på oss en hel del nya prylar, som passar vår nya livsstil. Samtidigt som vi är begränsade med utrymme och vikt så kan vi inte köpa vad som helst.

Detta faktum har ju gjort att vi har fått prioritera vad som är viktigt och vad vi verkligen vill ha och behöver. Tiden har varit till hjälp här, vi har efter hand insett vad som behövs och inte. Nu känner vi oss ganska redo att ge oss iväg på nya äventyr.

Den mobila målaren

Dans nya firma har redan gjort ett antal jobb här i trakterna. Och fler jobb väntar innan vi kan åka. Skillnaden blir att han endast kan ägna sig åt egna uppdrag istället för som nu, först jobba 40 timmar i veckan för att sen jobba även på kvällarna och helgerna. Han kommer kunna bestämma själv vilka jobb han vill ta och hur mycket han vill jobba. Kanske blir det ingenting, kanske blir det mycket. Detta vet vi ju inte än.

Självklart är det helt annorlunda utomlands, där kontakterna är begränsade och ingen vet hur folk resonerar där. I Sverige vet vi att han har hur mycket jobb som helst, på de flesta platser. Detta blir en ny utmaning för honom, vilken han ser fram emot. Vi vet också att vi klarar oss ganska länge på våra sparpengar, men inte hur länge som helst. Vi behöver båda dra in nya pengar så småningom. Men återigen, man måste börja någonstans…// Jeanette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.